Jesu li panelni radijatori dobar izbor za velike prostore

Thermostat and radiator

U reklama proizvođača panelnih radijatora čućete sve najbolje o njima. I zaista ova grejna tela imaju brojne prednosti. Najpre zbog toga što smanjuju račune za električnu energiju. Potom, jer su laki za montažu i moguće ih je staviti na svaki zid. Štede prostor, a konvektorski način grejanja omogućava im da odmah zagrevaju vazduh, a ne sebe. I sve to zvuči idealno, dok ti radijatori rade u manjem, dobro izolovanom prostoru. Ali šta se dešava ako bismo ih postavili u veliki prostor.

Faktori koji utiču na grejanje

Osim jačine panelnog radijatora, postoji niz faktora koji utiču na samo grejanje. Najpre kolika je površina prostorije. Postoje neka pravila po kojima radijator snage 1000 W može da zagreje prostoriju do 12 kvadrata, dok onaj od 2500 W zagreva do 28 kvadrata. Osim površine, na to kolika će se temperatura razviti u prostoriji zavisi i kolika je visina plafona. Za standardne dimenzije od 2,6 m upotreba panelnih radijatora je sasvim u redu, ali se za plafone u salonskim stanovima i one izvan standardnih dimenzija se ne preporučuje. Ne preporučuje se ni kod prostorija koje imaju puno spoljnih zidova i prozora. Neizolovani prostori dovešće do dodatnog gubitka grejanja, pa zbog toga ovo grejno telo nije idealan izbor. Takođe, u zavisnosti od spoljne temperature, zavisiće i unutrašnja. Što je napolju hladnije, grejnom telu biće teže da dostigne višu temperaturu. Ukoliko se greju susedne prostorije, situacija će biti nešto lakša. Takođe, panelni radijatori pokazali su se kao veoma dobro rešenje kada se koriste za dogrevanje, tačnije kada nisu jedini izvor toplote. Oni ravnomerno šire toplotu i zato su broj jedan kada je reč o dogrevanju.  

Idealno grejno telo za kupatilo

Jasno je da veliki prostori zahtevaju jača i veća grejna tela, ali postoje oni poput kupatila, kuhinje, malih soba kojima bi panelni radijatori veoma odgovarali. Tako na primer jedno kupatilo od 4-5 kvadrata vrlo lako može da se ugreje panelnim radijatorom od 600 W. Optimalno je da tokom dana u kupatilu držite temperaturu između 16 i 19 stepeni, a da je pojačavate neposredno pred kupanje. To je važno kako ne biste stvorili naglo kondenzaciju, kada u hladnom kupatilu odjednom uključite radijator. Ukoliko se pridržavate ovog saveta, ne biste trebali da trošite više od pet kilovata dnevno. Prilikom izbora radijatora za kupatilo vrlo je bitno da se vodi računa o tome da grejno telo ima zaštitu od prskanja vodom. 

Slim varijante za uštedu prostora

Kako su pogodni za manje prostore, jasno je da su dizajnirani tako da taj isti prostor štede. Zbog slim dizajna panleni radijatori odlično se uklapaju. Na tržištu je moguće pronaći one debljine od desetak centimetara. Postoje i modeli koji mogu da se ofarbaju, kako bi bili što manje vidljivi u prostoru. Pojedini imaju stakleni panel, što je posebno izazovno za savremene stanove. Iako se većina njih kači na zid, postoje i radijatori na točkiće i oni sa statičnim nogarima. Ako ćete grejno telo koristiti za dogrevanje, onda je bolje da vaš izbor budu radijatori sa točkićima, kako biste ih lakše prenosili iz prostorije u prostoriju.