Idealan ranac za vašeg đaka

Kad birate ranac za školu, veoma je bitno da izađete detetu u susret i zadovoljite njegove želje, bez obzira da li je reč o prvaku ili tinejdžeru, međutim, ono što treba da znate je, da te zahteve uskladite sa uzrastom deteta, ali i kvalitetom ranca.

Idealan ranac za školu

Kada kupujete ranac, prvo treba da obratite pažnju na materijal od koga je napravljen.  Svakako vaš izbor treba da budu platneni i kvalitetni poliester materijali. Oni su lakši u odnosu na kožu npr, pa je i sam ranac od ovih materijala lakši. Dno ranca za školu treba da bude ojačano, kako ne bi došlo do bušenja dna usled nošenja šestara, lenjira, makaza i drugih oštrih predmeta, ali i da ranac može da podnese teret koji đaci, posebno manji osnovci, svakodnevno nose u školu. Za prvačiće je posebno važno da se ranac pravilno namesti i da odgovara visini deteta. Zbog toga su veoma bitne naramenice koje treba da budu čvrste, ali i dovoljno široke kako se ne bi usecale u ramena. One su podesive, tako da možete ranac pravilno da podesite uzrastu deteta. Za manju decu su dobri rančevi koji imaju dodatne kaiševe kako bi ranac vezivali na grudima i oko struka, tako se teret prebacuje sa leđa na slabinski deo i to je dobra prevencija da dete pod teretom ne krivi kičmu. Verovatno razmišljate o tome zašto dete mora da nosi toliki teret na leđima. Zato je primamljiva ideja da dete ne mora da nosi ranac na leđima, već da može da vuče torbu na točkićima. Oni mogu da budu zgodni ukoliko imate uslove za njih, odnosno ukoliko dete nesmetano može da vuče torbu u školu.

Anatomski rančevi

Anatomski rančevi su  najpopularniji model rančeva za školu, zbog jednostavne anatomske konstrukcije roditelji ih najčešće biraju za svoje prvačiće. Oni su najčešće od vodootpornih materijala, sa reflektujućim detaljima kako bi dete bilo označeno i bezbedno učestvovalo u saobraćaju. Naramenice kod ovih rančeva su dodatmo ojačane pa pružaju makcimalnu zaštitu i udobnost, a posebne kopče za kontrolu visine, vezivanje napred i oko struka osigurava ravnomerno raspoređivanje težine ranca na celo telo.

Pravilno pakovanje ranca za školu

Veoma je važno da pravilno pakujete ranac kako bi izbegli da dete bole leđa. Opominjite dete da obavezno nosi ranac na oba ramena, oni često znaju da prebace ranac samo na jedno rame. Naučite ga da to izbegava i da koristi dodatne kaiševe. Pri pakovanju se prvo stavljaju teže knjige, kako bi težište težine bilo bliže telu. Pregrade su vrlo praktične, zato što dobrim rasporedom opreme raspoređujete težinu. Veoma je važno da se pod teretom ranca dete ne saginje napred, već da pri hodanju izbegava saginjanje i da se trudi da hoda pravo. Razgovarajte sa detetom o knjigama koje nosi, oni često znaju da nose ceo komplet, iako za taj dan nisu potrebne sve knjige. Kad podiže ranac neka to čini uspravno bez krivljenja tela, koristeći mišiće. Kičma se sastoji od kostiju koje mogu da se zbiju, ukoliko je ranac pretežak ili nepravilno nošen. Utičite na dete da misli i brine o tome.