Stambeni kredit za mlade – odličan način za rešavanje stambenog pitanja!

Rešavanje stambenog pitanja je važan korak u životu svake porodice.

Mlade osobe imaju najveće probleme oko kupovine stana jer su bez velikih izvora sredstava, često su i primanja nedovoljno visoka, a rok od 30 godina otplate dug. Stambeni kredit za mlade dolazi u brojnim verzijama kojima banke i država podstiču mlađe ljude da se stambeno obezbede.

Zato je to važno? Kakve opcije imaju mladi? Koje su nove mere podrške koje se najavljuju?

Svi odgovori se nalaze u daljem nastavku teksta.

Zašto baš stambeni kredit za mlade?

I državi i banci je interes da mlađe osobe trajno reše stambeno pitanje. Banka zna da je lakše kreditno obavezati mlađu osobu koja se nije predala podstanarskom životu i da će oni najviše gledati da ispune svoj san. Starije osobe, naročito kada se porodica proširi, se sve teže odlučuju na dugoročne kredite pa i duže ostaju podstanari.

Sa druge strane, država podstiče da se odabere stambeni kredit za mlade iz više razloga:

  • Kada postoji mogućnost da se lakše dođe do prvog stana, mlade osobe će brže odlučiti da zasnuju bračnu zajednicu i započnu samostalni život,
  • Rešavanjem stambenog pitanja mladi ljudi se ranije odlučuju za roditeljstvo,
  • Olakšavanjem podizanja stambenog kredita podstiče se građevinski sektor i novogradnja.

Dakle, država podstiče više grana putem stimulisanja stambenih kredita za mlade, a podstiče i poslovne banke da to čine putem garancija koje im daje.

Kupovina prvog stana i povraćaj PDV-a

Jedan od boljih podsticaja za kupovinu stana mladih osoba je povraćaj PDV-a koji se dobija nakon kupovine

Na stan koji se kupuje od investitora i prodaje se prvim vlasnicima se plaća porez na dodatu vrednost u iznosu od 10%. Država podstiče da stambeni kredit za mlade bude povoljan tako što ove posebne uslove za povraćaj PDV-a dobijaju osobe koje pre toga nisu imale nekretninu u svom vlasništvu, a kupuju nov stan. Ali tu ne leži sva pogodnost…

Država propisuje i da vlasnik stana po ovom osnovu ima pravo da traži povrat PDV-a za 40 m2 i za svakog člana domaćinstva za po još 15 m2 tako da se direktno više subvencionišu mnogočlane porodice.

Budući podsticaji za rešavanje stambenog pitanja mladih

Ove godine kao paket mera je najavljena i pomoć države od 20.000 € kao direktan poklon za rešavanje stambenog pitanja. Procedura prijave još uvek nije jasno precizirana, ali je pomoć velika pa će i uslovi verovatno biti ograničeni na osobe koji su mladi bračni parovi ili mladi roditelji dece, a bez rešenog stambenog pitanja.

Ovakva pomoć će značiti mnogo jer je za svaki stambeni kredit za mlade potrebno i učešće koje otežava pribavljanje sredstava u momentu podizanja kredita, što je sa ovakvim podsticajem znato olakšano. Sigurno je da će doći do rasta tražnje za stambenim kreditima i rastom kupovine stanova u novogradnji.Pored mera države i poslovne banke nude posebne uslove za mlađe klijente, a jedan od njih je i vezan za stambeni kredit za mlade, bilo da je olakšana procedura odobravanja, bilo da su povoljniji uslovi. Odaberite one koji imaju najbolju ponudu i zakažite razgovor, to je prvi korak ka rešavanju jednog životnog sna.