Zašto je podno grejanje najbolja solucija za hladne zime?

Živeli u velikom ili malom stanu, niskoj ili višespratnoj kući, najvažnije je jedno, da se bilo gde, u bilo kojoj od ovih mogućnosti, osećate kao u svom domu,.

Odnosno da vaš dom odiše toplotom i prijatnošću, što nikako neće moći ukoliko je tokom zimskih dana temperatura takva da svuda za sobom nosite neko ćebe kako biste se pokrili.

Poznajemo brojne vrste grejanja, od onoga najpoznatijeg na našim prostorima, a to je grejanje na drva, pa onda ugalj, centralno grejanja, na gas, različite raijatore, struju, pa sve do podnog grejanja.

I svako bira ono koje mu je najprihvatljivije, možda jedino moguće u određenom trenutku, ali čini da se da je od svih njih, podno grejanje ono koje prednjači po broju svojih prednosti. Ovo su samo neke od njih koje mogu da vam pomognu da odlučite da li je podno grejanje pravi i najbolji izbor za vas.

Ekonomičnost

 U samom startu, ugradnja podnog grejanja iziskuje nešto veće troškove i izdatke, budući da je potrebno uraditi kvalitetnu izolaciju prostorija, te postaviti sistem za grejanje svuda.

Uostalom, tako je i prilikom ugradnje radijatora u stanu ili kući, s tim što se najčešće ispostavlja da se kasnije podno grejanje ispostavlja kao ekonomično, jer je potrošnja električne energije prilično manja nego kada koristite TA peći ili slične sisteme za grejanje kojima se greje samo jedna određena prostorija.

Estetika

 I dok radijatore treba postavljati na zidove, što čini da jedan zid odmah bude skoro neupotrebljiv, a uz to radijatore treba često čistiti, proveravati, drva ili ugalj treba odlagati pokraj šporeta ili neke drugi peći, što nikako ne izgleda lepo, podno grejanje je sasvim nevidljivo.

Budući da je smešteno ispod samog poda, parketa, laminata, šta već imate u svom domu, ono oslobađa sav prostor koji e koristi za postavljanje drugih grejnih tela, te se na taj način i štedi prostor za druge potrepštine, ali i čini daleko lepšim i prijatnijim na pogled.

Ravnomerna temperatura

 Najbolje je reći da podno grejanje rešava jedan od najčešćih problema kod mnogih, a to je postizanje iste temperature u svim prostorijama u kući, spavaćim sobama, dnevnom boravku, kuhinji, kupatilu…

Temperatura je apsolutno ista u svim prostorijama, i najbliža idealnoj, tako da se u svakom momentu osećate lepo i prijatno u svom domu, odnosno, baš onako kako i treba da se osećate dok ste kod kuće.

Ekološki i zdravstveni aspekti

 Kada se podvuče crta, nakon priče o svim vrstama grejanje, podno grejanje je zbog načina na koji radi, neemitovanja štetnih gasova i drugih materija, najbolje rešenje u ekološkom smislu, a osim toga, i najbolje rešenje kada je zdravlje u pitanju.

Uz njega ne postoji mogućnost sušenja vazduha, stvaranja dodatne prašine koja utiče na brojne alergije, posebno kod dece, pa je kada je zdravlje u pitanju svakako najbolje, ali i najpametnije rešenje kada donosite jednu ovakvu odluku.

 

I na kraju, bićete sigurni da vam sve one zimske prehlade, kijavice i temperature neće prouzrokovati hladne noge, nazimljavanje od strane stajanja na pločicama ili hladnom podu, jer odatle toplota kreće da isijava, što dodatno rešava sve te nus pojave zimskog perioda.