Šta je lipaza, enzim koji topi salo i kako do njega ?

O tome koja vrsta hrane je dobra a koja loša kada želimo da smršamo postoji puno naučnih studija i stručnih tekstova. Zahvaljujući tome, lako možemo da upotpunimo znanje i pomognemo našem telu da istopi salo, a pre svega je važno da razumemo kako se ta hrana razlaže u našem organizmu. I upravo tu dolazimo do jedne veoma važne činjenice. Za razgradnju masti, koja nas čini gojaznima, zadužen je enzim koji se naziva lipaza.

Generalno, digestivni enzimi su ključni za proces varenja hrane u ljudskom telu. Oni su odgovorni za razlaganje složenih hranljivih materija. Bez njih, hranljive materije u namirnicama koje konzumiramo uglavnom bi bile nedostupne našim ćelijama i tkivima. 

Kako to digestivni enzimi a pre svega lipaza mogu da nam pomognu da smršamo? Odgovor nije jednostavan, ali ako sebi postavljate pitanje kako da smanjim težinu i smršam, možda odgovor leži upravo u regulisanju nivoa lipaze. Evo šta je lipaza i kako ona može uticati na proces gubljenja kilograma.

Šta je lipaza i koja je njena uloga?

Digestivni enzimi su jedinjenja koja pomažu razgradnju hrane na manje komponente koje naše telo može da apsorbuje. Tri glavna digestivna enzima koja razgrađuju hranu su: proteaza (razlaže proteine), lipaza (razlaže masti) i amilaza (razlaže ugljene hidrate u molekule šećera). Mi ćemo se zadržati na lipazi kao enzimu koji je zadužen za razgradnju masti.

Višak masti koje naše telo skladišti su zapravo rezerve energije koju ono koristi ukoliko se javi trenutni deficit. Kada želimo da smršamo i radimo treninge jačeg intenziteta, bilo da su u pitanju žene ili muškarci, organizam u stvari ima potrebu za većom količinom energije. Tada on crpi energiju iz rezervi, odnosno masti koje smo skladištili u prethodnom periodu. Da bi te masti mogli da iskoristimo i pretvorimo ih u energiju, pomažu nam enzimi, odnosno lipaza kao enzim koji je zadužen za razgradnju masti. 

Lipazu pretežno luči pankreas. Kada jedete hranu bogatu mastima, ona ne može da se apsorbuje u telu u svom izvornom obliku. Zato je tu lipaza koja ima ključnu funkciju u razlaganju masti na masne kiseline i glicerol. 

Postoje i neke vrste lipaze sa specifičnim ulogama. Na primer, kada hrana stigne u stomak, ćelije želuca stvaraju gastričnu lipazu. Gastrična lipaza može da razgradi svega 10% masti koje stignu u želudac. Ostatak masti razgrađuje prvopomenuta pankreasna lipaza

Međutim, da bi se masti razgradile na ono što naše telo koristi za energiju, lipaza ne deluje sama. Kada mast stigne do tankog creva, žučna kesa oslobađa žuč kako bi pomogla u razgradnji molekula masti na mnogo manje molekule na koje lipaza može da deluje. Na taj način se u stvari vrši razgradnja masti u organizmu.

Kako da lipaza sagori više masti?

Čovek treba da ima određen procenat masti u organizmu. Jednostavno, to je neophodno za zdravo funkcionisanje tela. Međutim, svi težimo da se oslobodimo viška masnih naslaga koje mogu stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme. Hormonski osetljiva lipaza je enzim složene hemijske strukture koji deluje kao katalizator hidrolize masti u našem telu. Jednostavnije rečeno, ona razbija masne naslage

Nivo hormonski osetljive lipaze (HSL) u telu čoveka je obrnuto proporcionalan serumskim nivoima insulina – kako se nivo HSL-a smanjuje, tako se koncentracija insulina u krvi povećava. To je naravno loše, jer usporava proces sagorevanja masti i u celom telu se one lakše talože. Zato je od velike važnosti da nivo HSL-a bude optimalan. Ali kako to održati? Postoji više efikasnih načina.

Trening visokog intenziteta

Kontinuirana fizička aktivnost dužine od 15 do 20 minuta, mobiliše mast iz zaliha telesne masti kao odgovor na smanjenje nivoa glikogena u krvi. Sa smanjenjem nivoa šećera u krvi, rezerve insulina su iscrpljene, što izaziva povećanje nivoa HSL-a. To znači da će treninzi visokog intenziteta u teretani ili na otvorenom, u određenim vremenskim intervalima podići nivo vaše hormonski osetljive lipaze a samim tim povećava se brzina sagorevanja masti. 

Dodatna prednost treninga visokog intenziteta je fenomen poznat pod nazivom EPOC – višak potrošnje kiseonika posle vežbanja. Vežbe visokog intenziteta uzrokuju da telo ima deficit kiseonika nakon završetka treninga, koji se vraća na normalan nivo tek nakon dužeg vremenskog intervala. Za to je organizmu obično potrebno od 24 do 36 časova. Nakon što završite trening telo pokušava da se brzo vrati u prvobitno stanje, ono pre treninga, pa troši veću količinu kiseonika ali i energije. Na taj način dodatno sagorevamo kalorije. Dakle, u tom periodu telo troši kalorije iako niste aktivni i ne radite ništa, osim što dišete.

Uključite u vaš plan mršavljenja aerobne vežbe

Aerobne vežbe od 45 do 90 minuta dva do tri puta u toku nedelje mogu u značajnoj meri pomoći u vašem nastojanju da smršate. One stimulišu i povećavaju aktivaciju enzima za sagorevanje masti, odnosno hormonski osetljive lipaze koja oslobađa masne kiseline iz masnih ćelija kako bi mogle da uđu u krv i dospu do delova tela kojem su neophodne. 

Redovne aerobne vežbe povećavaju gustinu kapilara u vašim mišićima (povećava se kapilarna mreža). Povećanjem broja kapilara povećaće se i broj enzima za sagorevanje masti koja se prethodno nataložila na vašem stomaku, butinama, kukovima i drugim delovima tela. To će u neku ruku ubrzati metabolizam, odnosno dovesti do bržeg sagorevanja masnih naslaga u vašem telu i pomoći će vam da lakše smršate.

Stajanje ili šetnja

Ako mislite da će vam samo odlazak u teretanu na sat vremena tri puta u toku nedelje pomoći da smršate, grešite. Svakodnevno vežbanje ima uticaj na sagorevanje masti u telu, ali morate podjednako obratiti pažnju i na hranu koju unosite u organizam i šta radite u vremenu kada ne trenirate. Ako veliki deo vremena provodite sedeći, taj uticaj vežbi i posebnog režima ishrane će biti daleko manji nego kada biste stajali. 

Vožnja bicikla, šetnja ili stajanje će od vas zahtevati više energije nego sedenje, pa će i vaš organizam morati da je pronađe u rezervoarima gde je prethodno skladištio, odnosno u mastima. Stajanje dok radite ili gledate TV možda po malo može biti čudno, ali je svakako korisno za telo. Na taj način se oslobađa više lipoproteinske lipaze kao i one koja je osetljiva na hormone. Upravo lipaza osetljiva na hormone sagoreva masti i čini telo vitkijim i spremnijim.

Povremeni post

Povremeni post je odličan način za gubitak masnih naslaga u organizmu. Povremenim postom povećava se nivo enzima i hormona koji značajno utiču na gubitak masti u telu. Post podstiče dva veoma važna enzima za sagorevanje masti u telu: lipoproteinsku lipazu i lipazu osetljivu na hormone. Oba ova enzima stimulišu ćelije u organizmu da više uzimaju masti koje su se nataložile. 

Namirnice i hrana koja sadrži lipazu

  1. Avokado – izuzetno zdrava namirnica, koju mnogi svrstavaju u tzv superhranu. Pored drugih enzima, sadrži i lipazu. Lako ga je uključiti u svakodnevnu ishranu kroz jutarnje smutije ili isečen na kockice u salati. 
  2. Kefir – spada u grupu mlečnih proizvoda od fermenstisanog mleka. Ljudi ga prvenstveno koriste zbog zdravstvenih benefita vezanih za dobar rad creva. U kefiru se pored lipaze koja pomaže u razgradnji masti nalaze i drugi enzimi, poput laktaze i proteaze. Ovaj napitak može biti bezbedan za ljude koji nisu tolerantni na laktozu. 
  3. Miso – fermentisani proizvod od soje koji je bogat izvor digestivnih enzima uključujući laktazu, lipazu, amilazu i proteazu. Osim toga miso je odličan izvor probiotika, zahvaljujući procesu fermentacije. Istraživanja su pokazala da miso kao i druga fermentisana hrana mogu pomoći u ublažavanju simptoma probavnih smetnji.
  4. Kimči (Kimchi) – korejski specijalitet. Slano i fermentisano povrće (najčešće kupus) sa začinima, koje fermentacijom dobija mnoštvo korisnih bakterija. One proizvode digestivne enzime koji su dobri za digestivni trakt i telo u celini. Pored lipaze, kimči je bogati i drugim enzimima, kao što su proteaza i amilaza. Takođe, studije su pokazale da je ovo jelo odlično u borbi protiv lošeg holesterola.

Na kraju ne treba zaboraviti da vam nikakvo povećanje nivoa lipaze neće pomoći da smršate ukoliko se i dalje budete nezdravo hranili, preterivali sa količinom obroka i jeli previše masne hrane. Uravnotežena ishrana, redovna vežba, ali i znanje koje vam može pomoći da iskoristite prednosti prirode vašeg organizma, jesu ključ uspeha u smanjenju telesne težine. Ako već trenirate i imate plan ishrane, onda možete iskoristiti i svoju prirodnu zalihu lipaze osetljive na hormone kao oružje protiv masti kojih ste očajnički pokušavali da se rešite.