Kako vožnja bicikla doprinosi zdravom životu?

Sa lepim vremenom se i biciklisti razmile. Ova jesen nas je obradovala lepim vremenom, pa ne čudi što su svuda oko nas bili biciklisti.

A kako i ne bi? Ako niste znali, bicikli su odlično prevozno sredstvo ne samo za decu, nego i za odrasle. Osim što je odlična za zdravlje, vožnjom bicikla se stiče i kondicija, oblikuju mišići, ali i gube kilogrami. Zato automobil zamenite makar sklopivom biciklom, sačuvajte prirodu, ali poboljšajte i svoje zdravlje.

Da li znate da redovna vožna bicikli može poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje, a vaš organizam biće izdržljiviji. Takođe, manje stresa, boja cirkulacija i bolja probava samo su neki od benefita koje vam redovna fizička aktivnost, tačnije svakodnevna vožnja bicikla može doprineti.

I da, ne zaboravite vožnja bicikla je jedan od najefikasnijih fizički aktivnosti. Zato bajs u ruke i pravac nepoznato.

Vožnja bicikla brže sagoreva kalorije!

Žeite da trošite kalorije lagano i lako?

Jedna od najboljih i najefikasnijih načina za skidanje suvišnih masnoća jeste biciklizam. Lagano se kalorije troše, a za sat vremena žena koja ima oko 60 kilograma može da potroši i do 500 kalorija ako vozi bicikl brzinom oko 20km/h. povećanjem brzine povećava se i broj kalorija koji se troši, pa tako za sat vremena može da se potroši i do 950 kalorija ukoliko se bickl vozi brzinom od 35km/h.

Nije li ovo dovoljan razlog da počnete da vozite bicikl?

Vežbanje u hodu!

Na putu do posla možete i vežbati. Zvuči lepo, zar ne? Pa i jeste, jer ako ste od posla udaljeni svega 10-ak kilometara, onda eto prilike za efikasan trening. Umesto automobilom idite biciklom na posao. Čak ni ne morate svakoga dana da idete bicikom na posao, dovoljno je dva puta nedeljno da koristite dvotočkaš i sagorećete oko 3000 kalorija što kada se sve sabere iznosi oko pola kilograma manje u toku jednog meseca.

Izaberite dane kada vam bicikli mogu zameniti automobil i pravac posao. Rešićete se stresa, poboljšati sopstveni izgled, ojačati kondiciju, a pre svega bićete manje nervozi i imaćete više elana za posao. 

Oblikujete svoje telo, sačuvajte svoje srce!

Koliko ste puta samo čudli da su bicikli odlični za zdravlje i oblikovanje tela? To potvrđuju i poznati biziklisti koji imaju lepo definisano telo. Tokom vožnje pokreću se velike grupe mišića, a reč je o mišićima prednje i zadnje strane, stražnjice, mišićima natkolenice i potkolenice. Pored ovih mišića, aktivni su i mišići koji su zaduženi za pravilan oblik tela, kao što su mišići donjeg dela leđa i mišići trbuha.

A kada smo kod mišića, redovno vožnjom bicikla ojačava se i srčani mišić. Naime, kod žena u svetu najčešći uzrok smrti jesu srčane bolesti. Među najopasnijim rizicima su povišen holesterol i visok krvni pristisak. Istraživanja su pokazala da žene koje su umereno do jakim tempom vozile bicikl tri puta u toku nedelje po pola sata lakše su snizile krvni pritisak. A rešile su i pitanje povišenog holesterola. A da ne govorimo o tome koliko su poboljšale svoju kondiciju. Onda vas ne čudi što se često mežu biciklistima čuje da i srce voli vožnju biciklom.