Da li je moguće gajiti malinu u saksijama?

Mnogi se odlučuju da u dvorištu umesto cveća gaje raznovrsno voće, pa se pored jabuka, kajsija, krušaka, sve češće vidja i bobičasto voće, posebno iz razloga što na taj način cele godine imamo neke od plodova, kao što su jagode, ribizle, kupine, borovnice, aronije, ali i veoma poznate vrste malina.

Naša zemlja je poznati proizvodjač ovog bobičastog voća, uglavnom na velikim površinama, u zasadu. Manje je poznato da sadnice malina mogu iz hobija da se gaje i u kućnim uslovima i da, takodje, mogu da imaju kvalitetan rod bez ikakvih problema, zato što im podneblje u našoj zemlji u potpunosti odgovara. 

Podsticaji da se gaji malina u kućnoj bašti?

Kad pomislimo na malinu u glavi su nam velika prostranstva i voćnjaci koje vidjamo na televiziji, zasadi koji, čini nam se, nemaju kraja, iz toga se radja predubedjenje i pogrešno mišljenje,  da se  ne može saditi u saksiji i sopstvenoj kućnoj bašti. Naravno da može! Ona je čudotvorno voće, njen biološki sastav  i karakteristike ne čini je  samo vrlo hranljivom i zdravom, već i lekovitom, pa mnogi biolozi ohrabruju i podstiču proizvodnju maline u kućnim uslovima, vrlo je jednostavna i nije zahtevna, a može da učini čudo u oporavku organizma, ukoliko se svakodnevno koristi, a svakodnevna upotreba je najlakša kada je na dohvat ruke, u saksiji na balkonu ili u bašti.

Kako da malina u saksiji bude negovana?

Verovali ili ne moguće je da i u saksiji ova biljka dostigne vegetaciju kao da je na špaliru i da, takodje, bude odlično negovana.  Odlična nega podrazumeva da saksija sa biljkom bude obavezno na mestu gde ima puno sunčeve svetlosti, bar 6 do 8 sati dnevno, odlično je ako 10 sati greje sunce u nju. Što više svetlosti potrebno je da ona pravilno formira i donese plod. Retko ko od nas voli ekstreme u temperaturi, pa ih ne vole ni biljke, ni voće, pogotovu ne malina. Ona je biljka umerene tropske klime, mora biti zaštićena od vetra, ukoliko je na terasi, preko zime od mraza i hladnoće, što znači da morat da se unosi, a kada je unutra onda mora da se zaštiti od zagušljive vrućine. Uz odgovarajuću klimu, njoj je potrebna i odgovarajuća podloga, a to znači da zemljište  mora da bude dobro drenirano, da zadržava vodu, ali samo u dovoljnim količinama, pa je ovome najbliža neka vrsta humusa. Nikako joj ne odgovara glinena podloga, kao ni peskovita, one zadržavaju vodu, a to utiče na cvetanje i plodnost. 

Odgovarajuća saksija

Kako bi uspevala u kućnim uslovima, malina mora da ima odgovarajuću saksiju, jeste da se njen koren ne grana mnogo u širinu, ali je, ipak, neophodna saksija prečnika 60 cm, pa čak i više od ovoga, ako je moguće, uz to je potrebno da bar toliko bude i duboka, zato što  razvija i podzemno stablo, pa je neophodan prostor da se pravilno razvije i raste. Uz nju uvek ide neophodni oslonac, jer se njene stabljike savijaju pod težinom biljke i plodova. U ovakvim uslovima  može da opstane najduže tri godine, posle toga mora da se presadi u zemlju kako bi nastavila svoju vegetaciju.