radna obuca

Šta je radna obuća i zašto nikako ne smete da zapostavljate ovaj deo zaštitne opreme

HTZ se odnosi na higijensko-tehničku zaštitu i ova lična zaštitna oprema štiti korisnike od povreda na radu, kako zdravstvenih, tako i bezbednosnih. Iako se zaštitna oprema koristi samo kao krajnje sredstvo, građevinska ili hemijska, a ponekad i prehrambena i poljoprivredna industrija, takve su da je često nemoguće garantovati da neće doći do nepredvidivih komplikacija, te se korišćenje HTZ opreme i te kako preporučuje. Ona bi trebalo da zaštiti radnike od svih vrsta povreda i infekcija, od hladnoće, toplote, hemikalija, električnih napona, buke, pa i svih drugih povreda fizičkog tipa poput udarca ili pada. U nju spadaju odeća, šlemovi, maske i naočare i, često zapostavljena, radna obuća. 

Radna obuća – sve što treba da znate o zaštiti vaših stopala

Radna obuća se odavno koristi u različitim industrijama iako je neko smatra ne toliko važnom u odnosu na druge tipove zaštitne opreme. Radna obuća je neophodna svuda gde postoji opasnost od povrede stopala radnika usled svakodnevnih obaveza i izazova na radu. S tim u vezi, ona treba da bude prilagođena okruženju u kom radnik radi, ali i vrsti rizika kojoj je izložen. Na primer, zaštitna obuća može da bude sa zimskom ili paropropusnom postavom, može da bude vodootporna, da ima đon koji je otporan na toplotu, na ulja i naftu i sprečava proklizavanje, a može da ima i čeličnu zaštitu od probijanja, udara ili pritiska. 

U odnosu na to u kojoj delatnosti radite, zaštitna obuća će biti odgovarajućeg oblika, sa posebno dizajniranim đonom koji je prilagođen vrsti rizika, a važno je obratiti pažnju i na njen materijal, budući da HTZ obuća treba da bude udobna i prijatna, ali i da istovremeno vrši svoju zaštitnu funkciju. Ukoliko zaštitnu obuću ne kupujete za sebe, obavezno uvažite mišljenje svog radnika koji će je nositi jer je ipak najvažnije da njemu u potpunosti odgovara, kako prema veličini, tako i prema težini i udobnosti.

Kao i drugu zaštitnu opremu, i obuću je potrebno redovno proveravati i pregledati i zameniti čim se ukaže i najmanje oštećenje. 

Još nekoliko saveta o HTZ opremi

Bez obzira na to da li govorimo o radnoj obući ili drugim tipovima zaštite na radu, prilikom njihovog odabira uvek je potrebno voditi računa o tome ko je izložen, čemu je izložen i koliko dugo je izložen. Prosto, u skladu sa vrstom rizika birate kako obuću, tako i odeću i druge elemente zaštite. Ipak, ne dajte da vas zavara dužina izloženosti – čak i kratka izloženost od nekoliko minuta, dovoljna je da načini štetu, zato i tada obavezno nosite i koristite zaštitnu opremu.

Ukoliko je potrebno istovremeno koristiti više različitih vrsta zaštite, proverite da li je to moguće, odnosno da li jedan tip zaštite neće ometati drugi i obrnuto. Osim toga, jako je važno da se ispoštuju sve procedure i da svako ko koristi zaštitnu opremu zna zašto je koristi i kako je koristi jer će ona samo tako moći da ispuni svoju svrhu. Ukoliko se ne koristi pravilno, to je kao da se ne koristi uopšte. 

Na efiksnost zaštitne opreme utiče i njeno održavanje, zato vodite računa o tome da je pravilno čuvate i skladištite, na primer, u suvom, čistom ormaru. Ne bi bilo loše da imate osobu koja će biti zadužena za proveravanje i “negu” zaštitne opreme, kako biste uvek bili sigurni da je ispravna i spremna za korišćenje.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa HTZ opremom, ne ustručavajte se da pitate stručnjaka – na kraju krajeva, ona štiti živote vaših radnika.