Prednosti podnog grejanja

Podno grejanje sve je popularniji trend u novim stanovima, a sve je više ljudi koji se odlučuju za za renoviranje doma i ugradnju ove vrste grejanja. Iako ne možemo poreći da je podno grejanje najprijatniji način za zagrevanje prostorija, da li je ono vredno dodatnih troškova?

Ili bi se jednostavno trebalo pridržavati tradicionalnih radijatora kako bi se zagrejala kuća ili stan? Ovaj post na blogu govori o prednostima i nedostacima zračenja podnog grejanja. Evo nekoliko razloga zašto je podno grejanje poželjno u domovima:

  • Energetski efikasno grejanje;
  • Više prostora i slobode za dizajn enterijera;
  • Bezbednost i udobnost.

Energetski efikasno grejanje

Postoje dve vrste zračenja podnim grejanjem, električni i sistemi na bazi vode. Oba obezbeđuju grejanje u sobi od poda do konzistentne, efikasne toplote. Sistemi tople vode odvode toplu vodu kroz cevi kako bi se stvorila toplota, dok električno podno grejanje zagreva postavljanje instalacije ispod poda da bi proizvelatoplota.

Tradicionalni radijatori treba da se zagreju na visoku temperaturu koja se kreće između 65 i 75 stepeni Celzijusa da bi se soba efikasno zagrejala, dok podno grejanje treba da radi samo na temperaturi od 29 stepeni Celzijusa, a nekada i na manjoj temperature kako bi se prostorija zagrejala. Visina temperature zavisi od završne obrade poda, pri čemu se tako troši manje energije, a samim tim su i računi za energiju niži.

Dalje, radijatori prvo zagrevaju vazduh koji im je najbliži, zbog čega su sobe grejane radijatorima sklone tzv. hladnim tačkama, što znači da je hladnija sredina sobe, a da je pored radijatora veoma vruće. Zbog toga se najčešće otvara prozor iznad radijatora kako bi u prostoriju ušao svež vazduh, a u tom slučaju energija koja se plaća kako bi se zagrejao dom, odlazi kroz prozor.

Sa podnim grejanjem to nikako nije slučaj, jer ono pruža toplinu od poda prema celoj sobi, bez hladnih tačaka ili zagušljivosti u prostoru koji se zagreva.

Da rezimiramo, za razliku od tradicionalnih radijatora zbog kojih u sobi ponekad može biti hladno, a ponekad previše toplo, podno grejanje ne pregreva prostorije. Ovoj grejni sistem postiže željenu temperature koja se odredi pomoću termostata.

Više prostora i slobode pri uređenju enterijera

Sa podnim grejanjem zaboravite na radijatore u domu. Čak i najmoderniji radijatori zauzimaju mesto na zidu, a shodno tome se i dizanira enterijer.

Uređenje eneterijera sada može biti još jednostavnije, jer sa podnim grejanje oslobađate zidove i možete ih ukrasiti po svojoj želji ili jednostavno postići minimalistički izgled.

Sigurnost i udobnost

Kada imate podno grejanje, više ne morate da brinete zbog oštrih ivica ili vrućih površina radijatora kada su mlađi članovi porodice u kući. Sistem grejanja je sada nevidljiv i neće se previše zagrejati i zato nema razloga za brigu.

Takođe, toplota koja nastaje mnogo je kvalitetnija, a vazduha u sobi ostaje duže svež i bogat kiseonikom. S druge strane, visoke temperature koje mogu radijatori da uzrokuju povećavaju nelagodnost i smanjuju nivo kiseonika. Tada se termičkom cirkulacijom vazduh podiže do plafona, a zatim vraća nazad i sakuplja svu prašinu u krug što kod sistema podnog grejanja nije slučaj.