Šta podrazumeva dobar usisivač?

Ne tako voljen posao u domaćinstvu, ali svakako jedan od voljenijih aparata domaćinstva jeste usisivač. Usisavanje, ruku na srce, skoro da niko ne voli, osim onda kada se završi a kuća postane čistija i svežija. Zato je i sam aparat toliko voljen i potreban svakome. Danas, usled postojanja ogromnog broja modela, vrsta, usisivača sa neviđeno mnogo mogućnosti, nije lako ni odabrati model koji je pogodan za vas i vaše potrebe.

Šta uopšte znači kupiti dobar usisivač, kakve on to funkcije poseduje, kako izgleda ili koje funkcije ima? Bavimo se onim što je najvažnije, usmeravamo pažnju ka najbitnijim delovima usisivača, ali i dajemo savete u vezi sa odabirom same vrste ovog uređaja. 

Efikasnost usisivača ili dizajn?

Na prvi pogled, ovo je sasvim nelogično pitanje, zar ne? Svi će se, očekivano, odlučiti da odaberu visoku efikasnost, dok će dizajn i spoljašnji izgled ostati u drugom planu. Praksa ipak pokazuje sasvim drugačije podatke. Čak 90% i više kupaca usisivača odluku o kupovini modela napravi prema samom izgledu, veličini usisivača, pa čak i prema njegovoj boji. Usisna moć i efikasnost u radu ostaju u drugom planu, iako se usisivač ne uzima da bi bio lep, već da bi što kvalitetnije čistio. Zato, prilikom sledeće kupovine ove vrste aparata, umserite pažnju na performanse koje jedan model usisivača ima, pa tek onda vidite u kojim bojama postoji i kakvog je izgleda. 

Usisivač sa kesom ili ne?

Kada govorimo o vrstama usisivača, kod nas su u najvećoj meri u upotrebi klasični usisivači sa kesom ili bez kesa, sa činijom, koja služi za skupljanje prašine i svega onoga što se usisa. Svakako, njihova usisna moć i jeste najveća, zbog čega su u najvećoj meri u upotrebi. Ukoliko obratimo pažnju na to koji su bolji, teško je napraviti jasnu granicu. Usisivači sa kesom su praktični za upotrebu. Kesa ne otpušta prašinu iz sebe, čim se napuni baca se i menja sasvim novom, što ne zahteva posebno čišćenje, niti dalju brigu o filterima. Platnene kese, pak, propuštaju sitnu prašinu koja se lepi na filter koji se nalazi iza kese. Ukoliko se redovno ne vodi računa o njegovom čišćenju, onda će se radni vek usisivača skratiti bez ikakvog razloga. Zato je bitno da se filteri redovno proveravaju i čiste, što važi i za usisivače bez kese, one koji poseduju velike posude sa ili bez vode koje služe za skupljanje usisanog otpada. 

Usisivači sa ili bez HEPA filtera?

Mnoga domaćinstva imaju problem sa time kako očistiti vazduh i sprečiti alergene da ga ispune, poput prašine, polena i drugih čestica koje izazivaju alergije, respiratorne smetnje, kijavice i slično. Zato je važno da u domovima gde postoje osobe, odrasle ili deca, sa ovim problemom, bude u upotrebi usisivač sa HEPA filterom ili sa više ovih filtera, kako bi se vazduh sasvim pročistio i kako bi se sprečilo „letenje“ tih čestica po prostorijama. Naravno, ovo je preporuka i za domove u kojima ne postoje osobe sa ovim smetnjama, jer prečišćen vazduh svima i uvek može da bude samo veliki, dodatni plus. 

Miele usisivač – sinonim za kvalitet

Ukoliko ste čuli za jedan brend kao sinonim za kvalitet i dugovečnost, kada su kućni uređaji i aparati u pitanju, onda je to definitivno Miele. Skoro da ne postoji brend koji mu može parirati u svemu, pa tako je i kada su Miele usisivači u pitanju. Svaki Miele usisivač odlikuje kvalitet, dugotrajnost, savršen dizajn, kao i brojne dodatne funkcije. Bilo da imate ili želite Miele usisivač sa kesom, štapni usisivač, robot usisivač, greške u takvom odabiru nema. Svaki Miele usisivač poseduje HEPA filter i najviše performanse u radu, pored trajnosti i modernog izgleda. Tu su i brojne dodatne funkcije i mogućnosti koje Miele usisivači imaju u određenim modelima koji poseduju i savremeniju tehnologiju, a koje posebno vole oni koji uživaju u svim blagodetima veštačke inteligencije, aplikacija i interneta. 

Koju vrstu usisivača odabrati?

Klasični usisivači, sa kesom ili ne, potreba su svakog domaćinstva. Oni su najbolji za usisivanje velikih površina, podova, tepiha, stepeništa, sa garancijom da će sve biti apsolutno čisto i pročišćeno. Ono o čemu ove treba povesti računa je kvalitet brenda i jačina usisne moći. Ostale vrste usisivača se biraju spram ličnih potreba. Ručni i štapni usisivači su odlični za održavanje, brzinska čišćenja, ručni je posebno dobar za održavanje čistoće u automobilima, nameštaju… Štapni usisivač će vam uvek biti pri ruci da brzo sredite, pokupite nešto što se prosulo, a da ne morate da vučete veliki usisivač za sobom. S druge strane, robot usisivač će raditi za vas, pustiti vas da vreme planirano za čišćenje iskoristite za neke druge poslove ili uživanje, pa na osnovu svega toga, sam izbor zavisi isključivo od onoga šta želite od čišćenja.