Šta obuhvata kompletan endokrinološki pregled?

Endokrinološki pregled je specijalistički tip pregleda koji služi kontrolisanje zdravlja endokrilnog sistema, žlezda koje luče hormone i praćenje njihovog rada. Svakako da je najpoznatija kontrola štitne žlezde, ali on prati rad i hipofize, nadbubrežne žlezde, pankreasa, jajnika i testisa, epifiza, timus, paroidne žlezde, kao i njihovog uticaja na rad organa u telu.

Deo redovnih sistematskih pregleda postaje nakon 40-godine, ali i ranije, ako se javljaju neki od simptoma koji mogu ukazivati na nepravilan rad hormona u telu. Bilo da se odabere pregled endokrinologa u Beogradu ili nekom drugom gradu, važno je temeljno proveriti svoje zdravstveno stanje i doći do jasnog zdravstvenog stanja.

Lekar opšte prakse najčešće posumnja ili predlaže preventivni pregled jer mnogi poremećaji ne daju očite probleme, a telo trpi. Neki simptomi se teško mogu povezati sa radom endokrilnih žlezda – pospanost, umor, depresija, letargija, preterano znojenje…, a neki su očiti kao što je poremećaj u rastu i razvoju.

Zato, ne treba postavljati samostalno dijagnoze i trpeti promene jer se uzroci mnogih stanja kriju dublje.

Laboratorijske analize su temelj postavljanja dobre dijagnoze

Lekar opšte prakse će uz izdati uput za specijalistički pregled dati i uput za laboratorijske analize.

Reč je o opštoj krvnoj slici, nivou glukoze i lipidnom statusu, a uz to mogu predložiti i da se uradi analiza nekih od osnovnih hormona u telu. Hormoni štitaste žlezde su svakako nešto što bi i preventivno trebalo kontrolisati pa se može preporučiti TSH i T3 i T4 hormon kao osnovni pokazatelji zdravlja organizma.

Merenje nivoa hormona ne zahteva nikakvu pripremu, a analiza se radi iz male količine venske krvi. Ipak, ako se ujedno radi i osnovna biohemijska analiza onda će se celokupni rezultati raditi zajedno, merenjem rano ujutru, na prazan stomak.

Rezultati su brzo gotovi, u nekim laboratorijama čak za 45 minuta, pa ako one posluju u sklopu poliklinika analiza i kompletan endokrinološki pregled neće trajati duže od sat vremena, a dijagnoza se postavlja sa samo jednim dolaskom.

Prva poseta endokrinologu – uzimanje anamneze i fizički pregled

Uzimanje anamneze je prvi korak u endokrinološkom pregledu i traje nekoliko minuta. Podrazumeva razgovor sa pacijentom o simptomima koje oseća ili da li oseća specifične tegobe, kakve su životne navike, da li ima drugih zdravstvenih problema…

Lekar mora biti apsolutno upućen u celokupno zdravstveno stanje jer samo tako može da odredi pravilnu terapiju i deluje na poremećaj hormona pravilno.

Fizički pregled se odnosi na proveru krvnog pritiska, pregled kože, kose, usta, a kod štitne žlezde i njen pregled položaja i veličine na vratu.

Ovo je odlična prilika da se postave pitanja i reše nedoumice koje postoje pa se uvek možete konsultovati sa lekarom i tako otkloniti sve sumnje.

Ultrazvučni endokrinološki pregled

Endokrinolog se često odlučuje na ultrazvučni pregled žlezda kada god je to moguće jer se tako proverava njihovo zdravlje, ali i određuje važna tačka koja će se uzimati kao reper pri sledećem pregledu.

Pregled traje samo par minuta, bezbolan je i podrazumeva prislanjanje senzora na ciljani deo tela da bi se video oblik i zdravlje žlezde.

Pregledom se mere njene dimenzije, da li postoje promene kakve su ciste, abnormalna tkiva ili druge promene koje mogu ukazati na postojanje bolesti.

Rezultat je odmah jasan, pa uz fizički pregled i laboratorijske podatke daje jasnu sliku o zdravstvenom stanju pacijenta.

Najbrži pregled endokrinologa u Beogradu – za samo sat vremena do dijagnoze

Da bi brzo proverili zdravstveno stanje i došli do konačne dijagnoze nekada je potrebno više laboratorijskih analiza i konsultacija sa lekarima.

Pregled endokrinologau Beogradu i drugim većim gradovima nudi usluge poliklinike koja na licu mesta uzima krv pacijentu i analizira je za samo 45 minuta. 

Sa gotovim rezultatima pacijent odmah odlazi na endokrinološki pregled, a u njegovom sklopu i ultrazvučnu dijagnostiku, sve na jednom mestu.

Iz uzete krvi laboratorija odmah može i da uradi dodatne hormone i parametre koje specijalista dodatno naloži što će skratiti dijagnostiku i odmah dovesti do pravilnog lečenja.

Na isti način se pacijent može uputiti i na druge preglede, sve u sklopu iste poliklinike, brzo i efikasno, bez čekanja i ponovnog zakazivanja. Brzo postavljanje dijagnoze podrazumeva i efikasnije lečenje pa će i pacijent brže osetiti boljitak.

Brinite o svom zdravlju na vreme. Preventivni pregledi su ključni, a ako ste primetili neobične promene i simptome, pregled je i još važniji.

Rano otkrivanje hormonalnog disbalansa donosi adekvatnije reagovanje dok problem nije uticao na funkcionisanje organa u telu. I u tom slučaju endokrinolog ima rešenje, ali je lečenje složenije i obuhvata delovanje i na uzrok i na posledicu.

Zakažite posetu lekaru i neka on proceni u kakvoj ste formi, da li vam trebaju detaljnije analize i tako brinite o sebi na pravi način.