Privatni vrtići – kako su neverovatnom brzinom osvojili srca dece i roditelja

Odlazak u zabavište, školicu, odnosno vrtić predstavlja neizostavan deo detinjstva najvećeg broja dece, koja se upisuju u skladu sa slobodnim mestima, željama roditelja i prema uzrastu. Danas, pored državnih, roditeljima su na raspolaganju sve popularniji i traženiji privatni vrtići, koji zadovoljavaju potrebe rastuće tražnje. 

Iako su državni, odnosno javni vrtići poznati kao tradicionalno mesto odrastanja dece, privatni su sve češće izbor roditelja u modernom vremenu zbog brojnih prednosti koje daju, inovativnosti i savremenosti. Neverovatnom brzinom, poslednju deceniju od intenzivnijeg osnivanja, vrtići privatnih vlasnika osvojila su ne samo srca mališana, već i njihovih roditelja, što ih je učinilo omiljenim adresama za njihov svakodnevni bezbrižni boravak.

Odlično radno vreme koje pogoduje roditelja

U najvećem broju gradova, standardno radno vreme od 7 do 15 časova je prevaziđeno, pa roditelji rade i u poslepodnevnim satima, bar do 17 časova. Zbog toga, privatni vrtići su preferirani jer je njihovo radno vreme najčešće od 6 jutri, pa sve do 18 ili 19 časova uveče. 

Zahvaljujući tome, roditelji mogu bezbrižno da završe posao, pa da preuzmu dete iz vrtića, a mogu dogovoriti i fleksibilan plan odvođenja i izvođenja deteta u toku dana. Za razliku od toga, državni vrtići najčešće rade do 16 ili 17 časova, imaju stritkan program, od kojeg zbog većeg broja dece, ne mogu da odstupaju prema potrebama.

Rad sa svega najviše 10 mališana stvara sjajnu atmosferu

Manje grupe dece su još jedna prednost koju imaju privatni vrtići, jer svako dete može da dođe do izražaja, što se posebno dopada i roditeljima. Upoznavanje je zagarantovano već prvog dana boravka, jer u grupi ima između 7 i 10 mališana koji su vršnjaci, tako da se i izbegavaju opcije mešovitog uzrasta koje su karakteristične za javne vrtiće. 

Za razliku od toga, privatni vrtići su u mogućnosti da osoblju obezbede individualan rad sa decom, pojedinačni pristup i mnoštvo aktivnosti u kojima će doći do izražaja. Organizuju se edukativne, kreativne, maštovite i zabavne radionice u kojima pokazuju, ali i stiču nove sposobnosti i veštine, a prema željama deca mogu pohađati i muzičku ili školicu stranog jezika, umetničke kurseve i slično, u najranijem detinjstvu.

Druge pogodnosti koje ima privatni vrtić 

Mnoštvo ostalih prednosti koje imaju privatni vrtići obuhvataju prilagođavanje potrebama roditelja, izlaženje u susret njihovim potrebama i pružanje sugestija u svakom trenutku. Osoblje je visokokvalifikovano, profesionalno, ljubazno i stručno, uvek raspoloženo za razgovor i da pruži sve potrebne informacije o boravku deteta. 

Ishrana je odlična, postoje varijante veganskih i vegeterijanskih režima, kao i posebnih jelovnika za decu alergičnu na brašno, mlečne proizvode ili druge namirnice. Cenovno, uz subvencije i refundacije dela mesečnog troška koje pružaju mnogi gradovi, privatni vrtići su slični državnim, tako da se mogu odabrati i kao isplativo rešenje sa aspekta novčanih izdataka.

Privatni vrtići opravdano su postali omiljena mesta na kojima mališani borave sa osmehom, raduju se odlasku i roditelji imaju osećaj mira, znajući da su im deca na bezbednom i mestu ispunjenom zabavom uz učenje i maksimalnu posvećenost osoblja. Uvek su pozicionirani na dobrim lokacijama, ali izvan gužve, cenovno su slični državnim, a prema opremljenosti mnogo napredniji i savremeniji, zbog čega ih brojni roditelji biraju pre nego javne vrtiće.