Prvi dan u vrtiću – šta sve poneti?

Neka dignu dva prsta sve majke koje mesecima unapred krenu da pripremaju svoje dete za vrtić?

Jeste ima i onih majki kampanjaca, što sve rade u poslednji čas, ali ovde baš i nema nekog posebnog pravila. Nije ništa komplikovano i zaista se dete za prvi dan vrtića može opremiti veoma brzo. Samo što su neke mame prilično uzbuđene i žele jednostavno da to sve bude spremno na vreme, a i sama kupovina bilo čega za njihovu decu ih čini srećnim i apsolutno ispunjenima. Šta je sve potrebno za prvi dan vrtića? Ovo su neke osnovne stvari, a ostalo sve što zatreba možete poneti naknadno:

Rančevi za vrtić

Rančevi za vrtić su naravno osnova, zato što ćete u njih spakovati sve ono u nastavku što ćemo navesti. Možete to nositi u rukama, kesama, ali je daleko praktičnije da dete ima svoj ranac za vrtić. Znamo da ga deca većinom ne nose, ali to će biti mesto gde će vaši mališani držati njihove stvari, kako ih ne bi izgubili. I zato je vrlo važno izabrati pre svega funkcionalan ranac, posebno ukoliko je dete baš malo. Dve pregrade su sasvim dovoljne i potrebno je da ta jedna pregrada bude malo veća, kako bi stalo sve što je potrebno – nekada ćete nositi stvari, flašice, materijal za radionicu, bojice, sveske…

Iako u manjim uzrastima ne bi trebalo da postoji neka velika razlika između rančeva za devojčice i rančeva za dečake, postoji i sve se više pravi ta neka podela, te mame i tate naravno biraju shodno onome što se kao takvo nemeće – roze je za devojčice za plavo za dečake. Ipak, više bi trebalo da se opterećujete samim kvalitetom rančeva za vrtić, jer ćete tako biti sigurni da će ranac trajati, da ćete moći lako da ga čistite i da neće biti napravljen od boja koje mogu da naštete vašem detetu.

Obuća za vrtić

Deca u vrtiću nose patofne ili posebne cipelice samo za vrtić. Najbolje bi bilo da to budu patofne, jer se deca najslobodnije osećaju u njima. Patike se ostavljaju u holu ispred i kada uđu u svoju grupu, preobuvaju se. To je nešto što nikako ne smete da zaboravite. I naravno da će se vremenom, odnosno vrlo brzo menjati brojevi patofni, tako da ćete u kratkim vremenskim periodima kupovati nove.

Rezervna garderoba

Sve mame kako bi se osigurale svojoj deci spakuju i po jedan par rezervne garderobe, za svaki slučaj. Mogu da prospu nešto na sebe u vrtiću, da se isflekaju, oznoje, padnu i isprljaju se. Tako da je od velikog značaja i olakšanja za vaspitačicu da ima nešto čime ih može presvući. To je neka garderoba koja uvek i može da stoji u vrtiću.

Flašica sa vodom

Ako vaši mališani imaju omiljenu vlašicu ili još uvek piju na cuclicu – onda je ovo broj jedan. Ako kući ne mogu zaspati bez flašice, neće moći ni u vrtiću. To im je kao neka sigurna stvar, amajlija, nešto na šta su navikli. Tako da, ako želite da ih skinete sa cucle, nemojte to da radite tako što ćete namerno zaboraviti da mu spakujete u ranac za vrtić, već to radite ciljano.