KAKO DA ODABERETE ADEKVATNE SAKSIJE ZA CVEĆE?

Kad god se nalazimo pred nekim izborom tražimo razloge za i protiv nečega kako bismo doneli ispravnu odluku. Odabir adekvatne saksije za cveće shodno potrebama konkretne vrste je važan zadatak. Posebno ako govorimo o različitim mestima i prostorima kao što su prostorije u domu, manje terase gde ispijamo kafu ili bašte restorana i kafića gde se družimo sa prijateljima ili hotelskih prostorija gde dolazimo na odmor. Još jedan prostor u koji stručnjaci preporučuju unos biljaka je naša kancelarija. 

Međutim ne traži svaka biljka isti tretman. Zato se dobro informišite kada obavljate ovakve kupovine šta je najpodobnije i najsvrsishodnije. Savete možete naći na internetu ili u cvećarama.

Probudite baštovana u sebi i pustite mašti na volju kako biste stvorili nešto svoje u čemu ćete uživati svakog dana.

OBRATITE PAŽNJU DA VELIČINU I DUBINU SAKSIJE ZA CVEĆE

Prva i osnovna stvar o kojoj treba da vodite računa je dubina saksije za cveće. Širina je manje bitna u odnosu na dubinu dna, ali nije nevažna. Ako se pitate zašto je to toliko važno odgovor je jednostavan. Dubina je bitna zbog korenskog sistema svake biljke u koje se nalazi i ključ za celokupan rast i razvoj. Zato je bitno da koren ima dovoljno mesta za obavljanje svoje funkcije i obradu i sprovođenje hranljivih materija. 

Pratite da koren ne prevaziđe veličinu saksije za cveće jer će onda sve stati. Kada dođe do toga, biće potrebno presađivanje u veće posude za šta će vam takođe trebati određenja znanja i veštine.

Pored toga stručnjaci savetuju da sadnju ne vršite u saksijama za cveće koje su tamne boje jer kroz njih više prolazi toplota što može izazvati štetu. A poslednje dve godine apsolutni hit su vesele boje.

Manje bilje u velikim posudama neće izgledati lepo, kao ni u obrnutoj situaciji. 

RUKOVODITE SE POTREBAMA I OBLIKOM SAME BILJKE

Najčešće se za sadnju koriste plastične saksije za sveće i žardinjere. Baš iz tog razloga one su danas dostupne u mnogo bolja, dezena i oblika. Lake su i jednostavne za korišćenje i najpodobnije su za najveći broj biljaka. Lagane su i praktične za korišćenje i održavanje. Uz to su povoljne kada govorimo o ceni, a ujedno i dovoljno izdržljive. Vodite računa da li imaju izbušeno dno koje omogućava da se ne zadržava višak vode. Negde će to biti od ključne važnosti, a negde apsoluto nebitno.

Kao što svako ljudsko biće ima svoje osnovne i specifične potrebe, tako je i sa biljkama. Svaka vrsta ima nešto što je unikatno, ali i nešto specifično i jedinstveno. Zato je važno da u obzir uzmete osnovne potrebe za svetlom, vodom i prihranom. Ali na koji specifičan način to treba da radite. Čak i male greške mogu dovesti do trajnog uništavanja. 

Sada vidite da odabir doma za sadnju nije lak zadatak, ali je ipak lep. 

PROBUDITE KREATIVNOST I BAŠTOVANA U SEBI PRI IZBORU

Kada ispunite kriterijume važne za rast i razvoj onda se bacite na razmišljanje na koji način da sadnju učinite još zanimljivijom i originalnijom. Budite smeli i eksperimentišite sa bojama, dezenima, oblicima i materijalima. Ideje možete pronaći na internetu i raznim časopisima. Pustite mašti na volju i stvorite nešto jedinstveno u čemu ćete uživati i vi i posetioci.