Spoljna rasveta kao vodeći trend modernog eksterijera


Dvorište, kao i prilaz bilo kom stambenom ili poslovnom objektu govori dosta o vlasniku navedene nekretnine. Spoljašnjost kuće ili stana u kojem živite ima bitnu funkciju, pa osim ulepšavanja prostora u kome boravite, igra i bitnu ulogu u bezbednosti i povoljnijim mikroklimatskim uslovima u odnosu na vašu okolinu. 

Da bi eksterijer koji vas okružuje bio kompletan, pri uređenju dvorišta potrebno je odraditi određene osnove, kako biste došli do pravih rezultata. Jedna od njih je spoljna rasveta, koja može doprineti potpuno drugačijem karakteru vašeg dvorišta, ali i vašeg prostora gde boravite. 

Spoljna rasveta je idealni način da unesete u svoj okruženje moderniji i praktičniji izgled.

Koji vid rasvete je najpraktičniji prilikom uređenja dvorišta?

Postoji više vidova spoljne rasvete, a u zavisnosti od vaših afiniteta i potreba, možete birati između onih sa običnim sijalicama ili sa LED rasvetom. LED spoljna rasveta je u poslednje vreme veoma popularna, pa se i usled ekoloških razloga više koristi za osvetljenje kako vašeg doma, tako i za dvorišta. 

Spoljna rasveta se, kao i unutrašnja, može kategorizovati prema različitim kriterijumima, pa tako postoje i zidne lampe, stone lampe, fenjeri različitih veličina, reflektori, solarna rasveta, ugradna svetla itd. Za koje god da se odlučite, nema sumnje da osvetljenje neće ulepšati vaš ambijent i učiniti ga komfornijim i unikatnim. 

Spoljna rasveta je našla svoju primenu u osvetljavanju dvorišta, ali i fasada i terasa. Osim za domove, spoljna rasveta se uspešno koristi i pri ulepšavanju poslovnih prostora, kao što su prodavnice, butici i drugi objekti, kojima rasveta doprinosi boljoj osvetljenosti određenih proizvoda koji se promovišu. Tako je i sa javnim reklamama koje se postavljaju na bilbordima, a koje ističu određene reklamne panoe. 

Koji modeli rasvete se najčešće koriste?

Na tržištu postoje različiti modeli, ali se posebno izdvajaju pojedini koji se postavljaju na različitim mestima u vašem okruženju. 

Ukoliko želite da osvetlite stazu u svom dvorištu, a samim tim i ulepšate put do vaših ulaznih vrata, postavite praktične i dekorativne solarne lampe. Različitih dimenzija i oblika, ovaj tip osvetljenja je ekološki, jer je njihovo punjenje isključivo preko solarne energije, pa ne morate da se brinete oko potrošnje struje. 

Reflektori predstavljaju osvetljenja veće jačine, dok u dekorativnom smislu imaju nešto skromniji dizajn. Njihova glavna uloga je osvetljenje dela dvorišta, objekta, stepeništa ili prilaza, koje su vam bitne da istaknete određeni deo eksterijera i učinite ga vidljivijim. Za razliku od reflektora, fenjeri su dekorativniji vidovi rasvete, koji pružaju udobniji i romantičniji utisak vaše spoljašnjosti. 

Koja je uloga spoljne rasvete u vašem okruženju?

U zavisnosti od toga da li živite u stanu ili kući, spoljna rasveta ima različitu ulogu. Tako, osvetljenje na zgradama predstavlja bitnu funkciju, jer poseduje isključivo zaštitnu i bezbednosnu ulogu, dok se na izgled i estetiku obraća najmanja pažnja. Sa osvetljavanjem kuća i dvorišta je drugačije, pa ukoliko posedujte u svom vlasništvu određeni veći posed, uz pomoć rasvete možete doprineti veoma udobnom i modernom ambijentu, koji poseduje i svoju zaštitnu funkciju. 

Da spoljna rasveta može potpuno promeniti vizualizaciju prostora, najbolje se primećuje kada postavite svetiljke različite veličine i oblika. Ukoliko volite da boravite u lepom i želite da ugodite sebi i svojoj porodici, sa spoljnom rasvetom vaša kreativnost može doći do potpunog izražaja.