Mitiseri – šta je uzrok crnih tačkica na koži i kako se rešiti mitisera?

Mitiseri su svima dobro poznata pojava. To su tamne tačkice na koži koje nastaju usled preteranog lučenja ulja i sebuma lojnih žlezda, što podstiču različiti faktori – bakterije ili prašina sa kojom koža dolazi u kontakt. Kada se višak sebuma pomeša sa česticama nečistoće ili odumrlim ćelijama na koži, pore se začepljuju i stvaraju blago ispupčene tačkice na površini kože. One dolaze u kontakt sa kiseonikom i oksidirajući dobijaju tamnu boju. Ako vas zanima kako se rešiti mitisera, nastavite sa čitanjem teksta.

Mitiseri se najčešće pojavljuju na čelu, nosu i bradi – na tzv. T-zoni, ali i na obrazima, ramenima i leđima. Mogu se javiti i kao posledica hormonskih promena u telu (trudnoća ili tokom menstruacije), korišćenja pogrešne kozmetike (one koja je na bazi ulja) ili kao posledica nezdrave ishrane.

Mitiseri i pubertet

Prve značajnije promene na koži dešavaju se upravo u pubertetu, kao posledica preteranog rada hormona. Podsetimo se da je ovo najvažnije razdoblje u životu svake jedinke, jer tada dolazi do polnog, fizičkog i psihičkog sazrevanja. 

Promene na koži koje dolaze sa pubertetom nisu vezane samo za maljavost već i za pojavu masne kože, koja je direktno povezana sa mitiserima i aknama. Produkcija velike količine sebuma dovodi do masne kože koja se skuplja u porama i dalje se obrazuje u mitisere ili bubuljice. Da stvari budu komplikovanije, tinejdžeri ove promene na koži doživljavaju dramatično, a rešenje pronalaze u stiskanju i ceđenju i najmanje tačkice na licu. Posledice takvog neadekvatnog rešenja su crvenilo i upale na koži, a neretko i ožiljci. 

Kako se onda rešiti mitisera?

Redovno čistite kožu 

Za početak je dovoljno da vodite računa o higijeni kože. Redovno umivanje i čišćenje lica, bez grubog trljanja peškirom, kao i korišćenje adekvatne kozmetike umnogome mogu sprečiti pojavu mitisera. Način na koji tretirate kožu u toku dana i pred spavanje direktan su rezultat njenog kvaliteta, pa vodite računa o tome da li temeljno čistite šminku sa lica, da kozmetika koju koristite ne bude na bazi ulja, kao i da redovno menjate jastučnice i provetravate prostorije u kojima boravite. 

Naparavanje kože čajem od kamilice

Gotovo da nema osobe koja mitisere nije cedila zarivanjem noktiju u kožu i stiskanjem do iznemoglosti. Ovo može biti zaista bolno, a može se pojaviti i crvenilo ili upala. Ako već mislite da drugo rešenje ne postoji, onda to činite na sledeći način:

Skuvajte litar čaja od kamilice i sačekajte petnestak minuta da se prohladi, a potom naparavajte lice iznad čaja onoliko minuta koliko možete izdržati. Dalje, potrebni su vam uveličavajuće ogledalo i dva štapića za uši ili dva tufera, kojim ćete cediti mitisere. 

Naparavanjem kože pore se otvaraju i mitiseri lakše izlaze na površinu, a ako ih stiskate štapićima ili tuferima ne rizikujete da dođe do pojave crvenila i ostavljanja ožiljaka na koži. 

Kako se rešiti mitisera prirodnim maskama

Postoji zaista mnogo načina da se rešite mitisera na bezbolan i prirodan način. Ako je vaše lice zasićeno od korišćenja neadekvatne kozmetike koja nije dala naročite rezultate, onda pokušajte sa prirodnim maskama. 

Maska od sode bikarbone i limuna

U šoljicu mlake vode rastvorite kašičicu kuhinjske sode bikarbone i nacedite nekoliko kapi limuna. Natopite tufer tako da na njemu budu i zrnca sode i lagano trljajte u predelu mitisera.

Maska od gline

Kašiku crne kozmetičke gline rastvorite u šoljici mlake vode tako da dobijete kremastu smesu. Lice najpre umijte, a onda ravnomerno nanesite na površinu kože gde se nalaze mitiseri (možete naneti na celo lice). Masku držite petnestak minuta, a onda je isperite mlakom vodom. Postupak ponavljajte dva do tri puta nedeljno.

Maska od želatina

Kašiku želatina rastvorite u šoljici toplog mleka. Mešajte sve dok smesa ne postane ujednačena, a onda sačekajte nekoliko minuta da se ohladi. Masku nanesite na čisto lice i držite je petnestak minuta pa je isperite mlakom vodom. 

Kozmetički tretmani protiv mitisera

Sve dok vam mitiseri nisu toliko izraženi i dok ih možete sami kontrolisati primenjujte neke od navedenih metoda. Međutim, ako su vam pore toliko zapušene, a crne tačke izražene i nikako ih se ne možete rešiti, najbolje je da rešenje potražite u kozmetičkim salonima. Za početak uradite higijenski tretman lica, što je ujedno i najbolji način za svakodnevnu negu kože. Od tretmana koje možete probati na raspolaganju vam stoji i ultrazvučno čišćenje lica ili neki od tretmana koji se obavljaju uz pomoć vakuum čistača i flastera za mitisere.