4 zlatna pravila koja će Vam pomoći u svakodnevnoj nezi Vaše kože

Koža je najveći organ našeg tela. Njegova specifičnost u odnosu na ostale organe je u tome što nam je ona vidljiva, te na njoj najpre možemo primetiti sve promene, bilo da se radi o posledicama pada imuniteta, nezdravog života ili nepobedivog starenja. Zbog toga je važno da nega kože bude svakodnevna i sistematična, ali i promišljeno odabrana i primenjena. Industrija lepote je u porastu u proteklih nekoliko decenija i opcije koje nam se nude su neograničene. Sastojci kozmetičkih sredstava su sve različitiji, a broj tretmana raste iz dana u dan. Ipak, u tom moru opcija, postoji nekoliko zlatnih i neizbežnih pravila kojih se moramo pridržavati u nezi. Navodimo vam neka od njih.

Čišćenje kože

Svakodnevno čišćenje kože se podrazumeva, ali često zanemarujemo važnost ovog procesa, te činjenicu da je jako bitan način na koji mu pristupamo. Mnogi kozmetičari se slažu oko jedne zapanjujuće stvari, koja bi iznenadila naše bake i mame: lice ne treba umivati ujutru. Osim blagog ispiranja područja oko očiju, u jutarnjim satima, nakon što je tokom spavanja koža radila na izgradnji sebuma i postizanju savršene ravnoteže, lice treba ostaviti u tom, za njega harmoničnom stanju. Sa druge strane, posle dnevnih aktivnosti i izlaganja kože spoljašnjem zagađenju, a posebno pre spavanja, od ekstremne je važnosti detaljno očistiti lice. Za ovaj proces koristite sredstva koja odgovaraju vašem tipu kože i izbegavajte ona sa alkoholima, parabenima i velikim brojem veštačkih sastojaka. Često su samo umivanje mlakom vodom i micelarna voda dovoljni.

Laserski tretmani

I uz najkvalitetnije proizvode i svakodnevnu negu, naša koža uvek gubi bitku sa vremenom, i to se posebno vidi na područjima šaka, kolena, i vrata. Zbog toga je ponekad bitno posegnuti za najefikasnijim mogućim rešenjima u procesu podmlađivanja. Danas su to najnapredniji laerski tretmani, koji su gotovo bezbolni i neinvazivni. Efikasno lasersko podmlađivanje šaka deluje ne samo na bore i opuštenu kožu, već i umanjuje vidljivost staračkih pega i diskoloracija. Laserski tretmani su značajni jer oni predstavljaju i prevenciju daljeg pojavljivanja znakova starenja.

Redovna hidratacija

Šminka ponekad može da prikrije naše nedostatke, ali ako je osnova na koju je nanosimo kritična koža, ona uglavnom nije dovoljna. Zbog toga je važno raditi na nezi kože dubinski, redovnom hidratacijom. Hidratacija je kompleksan proces koji se obavlja iznutra i spolja. Zdrava ishrana bogata namirnicama biljnog porekla i antioksidantima potpomaže našu hidrataciju, a konzumiranje dve litre vode dnevno postalo je već dobro poznati imperativ lepote i zdravlja. Ipak, sa starenjem, hidratacija iznutra često nije dovoljan proces, a izlaganje sunčevom zračenju dodatno otežava hidriranost kože. Zbog toga je važno koristiti serume i kreme za lice koji sadrže hijaluron. Ovaj sastojak veoma je važan u procesu zadržavanja vode u ćelijama kože.

Zaštita od sunca

Sunčevo zračenje jedan je od najvećih neprijatelja zdrave i mladalačke kože. Štetno UV zračenje usporava stvaranje kolagena i hijalurona u našoj koži, što se direktno odražava na smanjenje fleksibilnosti i elastičnosti naše kože, njene punoće, hidriranosti i sjaja. Sunce, a ne starenje, najjači je izazivač nastanka bora. Zbog toga je na putu ka zdravoj i lepoj koži jako važno svakodnevno je štititi od štetnog UV zračenja – ne samo leti već i zimi. U vezi sa tim je značajno poznavati razliku između hemijskih i fizičkih UV filtera u sredstvima za zaštitu od sunca. Hemijski filteri nalaze se u komercijalnim kremama za sunčanje i efekat duguju veštačkim sastojcima koji se upijaju u našu kožu i na duže staze nam mogu naneti više štete nego koristi, taloženjem toksina ispod naših pora. Fizički filteri nalaze se u prirodnim uljima, poput ulja semena slačice i mogu nas na zdrav i siguran način zaštititi od UV zraka.

Od laserskih rešenja, do prirodnih ulja, svakodnevna nega kože je kompleksan proces koji zahteva visok nivo informisanosti, ali i spremnosti da ulažemo u sebe.