Uvećana prostata – kako je lečiti

Uvećana prostata je noćna mora mnogih muškaraca, ali neki od njih izbegavaju da otvoreno i glasno postave pitanje: «Kako je lečiti?».   Zato pišemo ovaj članak u nadi da će odgovor potražiti na Internetu. Pa hajde da krenemo od početka.

Prostata je žlezda male veličine i ima oblik koji je sličan kestenu. Smeštena je ispred rektuma a ispod bešike, tj. na vrhu mokraćnog kanala.

Prostata je važan deo muškog reproduktivnog sistema i obavlja mnoge različite funkcije. Ali pod određenim okolnostima, prostata povećava svoju veličinu. Bez obzira na uzroke koji to izazivaju, uvećana prostata zahteva hitno lečenje. Međutim, pre toga, potrebno je proučiti moguće razloge za uvećanje prostate, upoznati se s postojećim simptomima i odabrati optimalno lečenje prostate. Inače, uvećana prostata se ne treba tolerisati i lečenje se ne sme odlagati, jer to neće doneti pozitivne rezultate, a opšte stanje bolesti će se dodatno pogoršati.

Osnovne informacije o uvećanoj prostati

Kada se muškarac rodi, njegova prostata je veoma mala. S početkom razdoblja puberteta u muškom telu povećava se nivo testosterona, pod čijim uticajem prostata povećava svoju veličinu. Potpuna funkcionalna zrelost prostate nastupa kada muškarac napuni 17 godina. Sledećih 20 godina rast prostate se znatno usporava, pa u većini slučajeva to ne uzrokuje nikakve probleme. Uvećana prostata može praviti problem kod manje od 10% muškaraca starih 30 godina.

Medjutim, kada muškarac navrši 40 godina, njegova prostata započinje drugu fazu rasta. Pa tako čak više od 50% muškaraca starijih od 60 godina pati od uvećane prostate. A kada se govori o muškarcima od 80-90 godina starosti – ta cifra se penje na 90%.

Iz ovoga možemo zaključiti da je uvećana prostata posledica starenja i da ovo stanje može pogoditi bilo kojeg starijeg muškarca.

Dakle, rast prostate u pubertetu je potpuno normalan i zdrav razvojni proces, ali uvećanje prostate koje se javlja u drugoj polovini života zahteva lečenje, jer prirodni proces pražnjenja bešike postaje otežan. A takvo stanje se naziva benigna hiperplazija ili adenom prostate.

Osnovni simptomi uvećane prostate

Hiperplazija prostate ima tendenciju napredovanja, pa se kod pacijenta stanje konstantno pogoršava, tako da tokom vremena muškarac može potpuno izgubiti sposobnost pražnjenja bešike. Uvećana prostata takodje može biti propraćena i zadebljanjem zidova bešike.

Medjutim, ne moraju sve osobe s uvećanom prostatom po strogo odredjenom pravilu imati iste simptome. No ipak, u većini slučajeva, osnovni simptomi su:

 • Otežano mokrenje i/ili započinjanje mokrenja;
 • Slab mlaz prilikom mokrenja;
 • Čest ili stalan osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena;
 • Urin nastavlja da kapka i nakon završetka mokrenja.

Ozbiljnost svih ovih simptoma zavisi od stepena pritiska koji vrši prostata. Drugi karakterističan skup simptoma uvećane prostate se javlja kada urin akumuliran u bešici stvara iritaciju. U tom slučaju, simptomi su sledeći:

 • Bol prilikom mokrenja;
 • Česti nagoni za mokrenjem, naročito noću;
 • Osećaj žurnosti i velika želja da se ode u toalet;
 • Gubitak kontrole nad mokrenjem (inkontinencija).

Moguće komplikacije kod uvećane prostate

Ako se uzrok ove bolesti ne identifikuje na vreme i propusti odgovarajući tretman, mogu nastati vrlo ozbiljne komplikacije:

 • S obzirom da bešika nije potpuno ispražnjena, u njoj se akumulira urin, započinje rast bakterija i stvaraju se uslovi za infekcije mokraćnog sistema.
 • Može da nastane mokraćni kamen.
 • Unutrašnja površina mokraćnih puteva se može oštetiti, zbog čega se može pojaviti krv u mokraći.
 • Ako se na vreme ne započne kompetentno lečenje uvećane prostate, urin će početi da protiče natrag do bubrega. Vremenom, to dovodi do zatajenja bubrega.
 • Uvećana prostata može izazvati potpunu nemogućnost mokrenja – akutno stanje, koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju.
 • Ako ova benigna bolest zvana «uvećana prostata» preraste u upalu prostate (Prostatitis), a ovo stanje potraje godinama bez odgovarajućeg tretmana, pacijent je izložen velikom riziku od raka prostate.

Kako lečiti uvećanu prostatu

Ako ste kod sebe primetili neke od gore navedenih simptoma, najbolje bi bilo da se odmah obratite lekaru koji će ustanoviti uzroke vaših tegoba, pa ako je potrebno, propisati odgovarajući tretman.

Lečenje uvećane prostate se može sprovoditi: kao samo praćenje toka bolesti, upotrebom odgovarajućih lekova i hirurškim zahvatom. Odabir konkretne opcije lečenja zavisi od osnovnog razloga pojave problema i veličine prostate. Nakon detaljnog pregleda lekar će vam predložiti odgovarajući tretman. Nemojte sami sebi postavljati dijagnozu, niti na svoju ruku započinjati lečenje, jer možete pogoršati stanje.

Dakle, nemojte sebi dozvoliti da vam uvećana prostata postane «noćna mora», niti «tabu tema», već slobodno i glasno postavite pitanje «Kako je lečiti?», a vrhunski stručnjaci Opšte bolnice «Atlas» će vam dati odgovor i ponuditi najbolje rešenje.