Stvari koje treba da isprobate kao student

Studentski život je prepun iskustava i avantura koje te čekaju kroz nekoliko godina koliko on i traje. Sigurno je period u životu koji se najbolje pamti i iz kojeg se tokom celog života prepričavaju predivne priče, ali svakako i one koje nisu toliko lepe, ali sve na kraju ostavljaju veoma lepe uspomene. Vreme studija ostavlja ti prostora da isprobaš mnogo stvari, da mnogo toga doživiš i iskusiš, a ovo su neke od onih koje nikako ne bi trebalo da zaobiđeš.

Život u domu

Jedna od opcija kada studiraš van svog grada jeste da živiš u nekom od studentskih domova koji su za ovaj život specijalno opremljeni i osmišljeni. I dok se jednim ovakav način života ne dopada, oni koji su ga isporbali u većini slučajeva ga ne bi menjali ni za šta. Od toga da ćeš upoznati mnogo ljudi svojih godina koji dolaze iz najrazličitijih delova tvoje zemlje, ali i onih koji su iz regiona, preko života sa cimerima i učenju tolerancije, strpljenja i navikavanja na neke drugačije stilove života, preko učenja u čitaonicama u kojima svi imaju istu „muku“ i koji je dele, odličnih programa i načina zabave, život u studentskim domovima je definitivno iskustvo koje treba steći, jer uči mnogo čemu za ono što dolazi kasnije.

Život u stanu

Kako život u studentskom domu ima svoje čari, tako ima čari i prednosti i samostalni život u nekom privatnom stanu. Ovo je jedna velika životna škola, budući da se svaki mlad čovek kroz ovakav način života uči mnogo čemu, a najosnovnije je da nauči da vodi brigu o sebi samom, od nekih najjednostavnijih, najbanalnijih situacija i stvari, pa sve do nekih ozbiljnijih, jer nema nekoga na koga bi se oslonio u tom trenutku i tako izbegao da reši situaciju, već mora to sam, zbog čega je ovo veliki korak ka potpunom osamostaljivanju i širenju sopstvenih sposobnosti.

Work and travel

Jedna od stvari koja nikako ne bi trebalo da se propusti u toku studija jeste work and travel program koji je neverovatna prilika za putovanja, ali i rad i zarađivanje novca. Opcije koje work and travel nudi su skoro pa beskonačne, a pogodnosti ovog programa su takve da stvaraju ogromno životno iskustvo koje veoma znači svakom mladom čoveku. Priliku da posetite razne države Amerike, da se upoznate sa najrazličitijim kulturama, stilovima života, nacijama, a da pri svemu tome radite različite poslove, da se isporbate u raznim profesionalnim ulogama, te da sami zaradite za svako putovanje koje sebi organizujete, ne pruža niko osim work and travel programa, što ga u stvari danas čini jednom od najvećih pogodnosti i prednosti studentskog života.

Naučite se nekom zanatu

Jedna od najvećih satisfakcija jeste kada uspete da uradite nešto bez nečije pomoći. Najčešće je u studentskom životu pomoć potrebna oko nekih tehničkih stvari, oko sitnih popravki, za koje kod kuće uvek imamo roditelje ili majstore, ali koje možete i sami da savladate. Šta fali jedno popodne odvojiti za montiranje nekog delog nameštaja, za popravku nečega u stanu bez pomoći majstora, to nije nešto što će vam jednokratno trebati, već tokom celog života, a uvek će u pozadini stajati fina priča o trenutku kada vam je bilo prvi put potrebno da to naučite i neka lepa priča iz studentskih dana.

Honorarni posao

Svima nam je uvek potrebno još malo novca za neke sitnice, možda neko putovanje, odmor, garderobu… I naravno, ne možemo se uvek okretati roditeljima u tim situacijama. Zato je najbolje rešenje da nađeš neki privremeni ili honorarni posao koji će ti obezbediti da uvek imaš novca za sebe, da ne moraš da zavisiš u određenim situacijama od džeparca, već da uvek imaš ono nešto sa strane što je samostalno zarađeno, jer tim novcem apsolutno sami raspolažemo i odlučujemo gde će biti uložen. Osim toga, ovakvi poslovi uče radnoj navici, uklapanju u kolektiv, te se brojna druga iskustva stiču na taj način.