Rak debelog creva, uzroci i rano otkrivanje

Jedan od danas sve češćih ali i rutinskih pregleda jeste kolonoskopija. Pored analiza koje se sprovode u cilju ranog otkrivanja kancera materice i dojke, jeste i kolonoskopija koja služi za otkrivanje kancera debelog creva, koji je sve učestaliji.
Pored toga kolonoskopija se koristi i za otkirvanje i detektovanje drugih bolesti kao što su Kronova bolest, polipi, rane, uzroci krvarenja, stomačnih bolova, sluzave stolice itd. Pa krenimo redom sa pregledom.

Kolonoskopski pregled

Sigurno ste se pitali šta je i kako se izvodi kolonoskopija. Kolonoskopija predstavlja endoskopski pregled unutrašnjosti debelog creva. Kolonoskop je instrument pomoću koga se vrši pregled, na čijem se kraju nalazi kamerica, koja je povezana sa monitorom na kojem lekar prati stanje unutrašnjosti organa. Kolonoskopija je dijagnostička procedura kojom se mogu videte i druge bolesti pored tumora, ali i terpaijski otkloniti mali tumori ili polipi. Pozanto jee da se pojava polipa može preobraziti u tumor debelog creva, pa je svakako važno ukloniti ih na vreme ako se uoče.

Kolonoskopija svakako nije bolan pregled, posebno kada se radi u anesteziji. Čitav proces traje oko 20 minuta, dok pacijent leži na boku mirno. Važno je da pacijent bude miran i opušten kako bi dijagnostika protlekla lakše i za njega i lekara koji izvodi pregled.
Ono što je važno jeste da je kolonoskopija bezbedan i siguran pregled, koji retko izaziva komplikacije. Najčešće komplikacije koje se javljaju nakon kolonoskopije jesu umor i malaksalost, usled davanja anestezije i sredstva za umirenje. Ukoliko se jave druge i ozbilnije komplikacije, potrebno je odmah javiti se lekaru.

Ukoliko vas je lekar uputio na kolonoskopski pregled, potrudite se da ga obavite u što krećem roku, i obezbedite svoje zdravlje na vreme. Na žalost, u Srbiji se svake godine povećava broj obolelih od raka debelog creva, pa je iz tog razloga važno otkriti ga na vreme kako bi se uspešno sanirao i lečio.

Uzorci nastanka maligniteta

Uzroci maligniteta mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Unutrašnji faktori jesu nasledni, ređe se događaju i teško se mogu otkloniti. Sa druge strane, spoljašnji faktori su češći i mogu se ublažiti. To je pre svega ishrana, posebno ishrana sa puno ugljenih hidrata, puna masti, i ona koja otežava normalnu stolicu. S obzirom da su neredovna i tvrda stolica puna toksina koja ostaje dugo u organizmu, ona jei razlog koji dovodi do pojave maligniteta u debelom crevu. Ukoliko se koristi i konzumira hrana bogata biljnim blaknima, šansa za kancerom je manja. Na žalost, u Srbiji se sve više konzumira nezdrava i nebalansirana ishrana, puna ugljenih hidrata, masti, pržena i pohovana hrana, stoga je i povećan broj obolelih od raka debelog creva.

Najčešći simptomi koji ukazuju na malignitet

Prva prateća pojava ali ne i siguran pokazatelj jeste dugotrajan zatvor, koji se smenjuje sa prolivom. Naime, ovaj simptom može pokazivati i na druge smetnje u digestivnoom traktu, a rednovno se javlja i kod trudnica kao normalna pojava. Pored toga, javljaju se i grčevi, nadutost, mučnina i gasovi. Takođe svi navedeni simptomi ne moraju ukazivati isključivo na pojavu maligniteta, već mogu ukazati i na druge boleste ili trovanje. Ono što bi trebalo da je vodeći pokazatelj jeste pojava krvi i sluzi u stolici. Ukoliko je u maloj količini može predstavljati početak bolesti, dok su tragovi krvi koji se vide golim okom sigurniji poazatelj da se malignitet već pojavio.