Otkup zlata i drugih vrednih metala uzeo maha

Krizno vreme u kome živimo već više decenija nateralo nas je da se okrenemo svakom mogućem načinu zarade zbog pukog preživljavanja i dok se u srećnijim danima nakit kupovao na putovanjima i odmorima, a ne samo za venčanja i krštenja –  sada se otvaraju „kućni sefovi“ radi plaćanja nagomilanih računa ili vraćanja dugova.

No u ova vremena ni taj posao nije jednostavan. Naime otkup zlata, srebra i dukata danas obavljaju  mnogi koji niti imaju potrebne kvalifikacije, a ni adekvatnu opremu, tako da ni cena iz takvog posla neće biti realna.


Pravila prilikom poslovanja u otkupu zlata i drugih plemenitih metala


Najbolje je kupovati u proverenim tradicionalnim zlatarama koje posluju dugi niz godina, a one takođe nude  i najbolje uslove prodaje i za otup zlata jer su u zakonskoj obavezi da u svojim radnjama poseduju specijalno baždarene vage čiju tačnost proveravaju inspekcije u periodu od godinu dana.

Time se ostvaruje izvesna garancija i preciznost u poslovanju pošto na drugoj strani postoje menjačnice koje usput rade i otkup zlata , ali otkupljuju polovne i nove automobile i razne druge „delatnosti“ najčešće na totalno neadekvatnom prostoru od par kvadrata, bez ikakvih mernih uredjaja i adekvatnog poznavanja plemenitih metala

Pošto je situacija takva da je nemoguće pratiti ukupan promet plemenitih metala u zemlji poput Srbije dolazimo u apsurdnu situaciju da se na kratkom rastojanju od nekoliko kilometara, počev od Vukovog spomenika u Beogradu, duž Bulevara do Liona u jednom periodu pojavi čak 22 objekta i zlatare koje sa bave otkupom!

Otkup zlata može da obavlja (prema nedavno donesenom Zakonu u oblasti koja se tiče kontrole predmeta od dragocenih materijala) samo onaj ko je i proizvodjač i prodavac proizvoda od dragocenih materijala i poseduje i adekvatan žig. Prilikom bilo kakve transakcije treba insistirati da se procenjena finoća i težina potkrepi činjenicama jer većina zlatnog nakita ima svoja obeležja.


Karat je mera kvaliteta zlata


Potpuno čisto zlato nosi meru 24K ali to 24-karatno zlato iako je jako zgodno za obradu ne poseduje dovoljnu otpornost na mehaničko habanje prilikom svakodnevne upotrebe i  nošenja. Zato se prave legure zlata sa drugim metalima poput nikla, srebra, bakra. Najčešće proporcije su 18 i 14 karata gde procenata zlata manji,  samim tim prodaja i otkup zlata ima manju cenu. Procenat zlata kod 18 karata iznosi 75% čistog zlata dok je 14 karatnog  58,3% čistog zlata. U Srbiji je četrnestokaratno zlato najzastupljenije i kod kupovine, a i prodaje, dok se najredje iz kućnih rezervi prodaju dukati.