Kod ortodonta da svojim zubima podarite zdravu budućnost

Kada pitate stomatologa da li je kasno da u tridesetim ili četrdesetim godinama stavimo fiksnu protezu kako bismo ispravili zube i smanjili teskobu u vilici, svaki će vam reći – ne, nije kasno, treba to da uradite.

I dok je nama u glavi rečenica “pa da, to je više posla za njih”, ipak se stomatolozi vode nečim drugim, a to je zaista zdravlje zuba. Kakve sad veze zdravlje ima s tim što želimo da nam zubu budu pod konac (jer se pacijenti tu uglavnom vode estetskim merilima)? Zapravo, stomatolozima je zdravlje zuba pacijenta na prvom mestu, a uz to se nekako prirodno naslanja i estetika.

Zašto je pravilan raspored zuba toliko važan za oralno zdravlje

Kada smo ustanovili da su pravi zubi važni ne samo da bismo lepše izgledali nego i da bi nam zubi bili zdraviji, sada je red da pojasnimo zašto je to tako. Naime, svi problemi sa zubima koji najčešće nastaju kod pacijenata tiču se bolesti kojima je uzrok nepravilan položaj zuba ili nepravilan zagrižaj.

Ako malo pogledamo kako vilica i zubi funkcionišu, shvatićemo da je to najpre zato što je teže održavati zube čistim kada nema preklapanja, odnosno kada nema razmaka između njih takvog da se hrana lakše zadržava. A zna se da su zadržavanje hrane i nepristupačna mesta za čišćenje glavni uzrok nastanka karijesa, koji ako se ne primeti i ne leči na vreme može da odvede u dalje i teže probleme koji se neretko završavaju gubitkom zuba.

Što se tiče zagrižaja, na koji se manje obraća pažnja i za koji se obično ne shvata koliko je važan, on direktno može uticati na to da su neki zubi pod većim pritiskom i da se oni mogu lakše oštetiti, naročito ako su pod plombom, 

Ortodoncija je ujedno i prevencija

Kao grana stomatologije, ortodoncija je oblast kojoj je u centru pažnje pravilan raspored zuba u vilici i koja, može se reći, predstavlja osnovu za sve dalje. Kako je prevencija ključna u stomatologiji – onda je ortodoncija na prvom mestu.

Ortodonti su specijalisti koji će modernom tehnologijom utvrditi koja vrsta problema postoji (snimanje cele vilice kako bi se stekao uvid u problem), i nakon dijagnostike odrediti odgovarajuću terapiju, u ovom slučaju protezu. Kada se problemi kao što su teskoba, ili preveliki razmak među zubima, kao i nepravilan zagrižaj – smanjiće se šansa da se jave problemi sa govorom, žvakanjem i oralnim zdravljem uopšte, koje najpre ugrožava karijes i bolesti desni.

Koje su opcije pred pacijentom kada postane kandidat za protezu

Loš položaj zuba i loš zagrižaj rešavaju se fiksnim protezama – koje su odavno popularne i koje su postale toliko uobičajene i među tinejdžerima i među starijima da se o njima mnogo zna. Možemo da pretpostavimo koliko su se promenile otkad su se pojavile, odnosno da su se pojavili još neki modeli koji su unapređeni, manje vidljivi i slično.

Zato stomatolog pred pacijente postavlja sledeće opcije: metalne, keramičke, safirne i samoligirajuće. Najčešće se postavljaju metalne, od neruđajućeg čelika, koje su jako izdržljive, a pacijenti se za njih odlučuju jer su i vrlo efikasne. Keramičke proteze imaju bravice koje se postavljaju na zube i uklapaju u boju zuba. Kod njih je održavanje higijene zuba malo teže i zahtevnije. Safirne proteze imaju providne bravice, biraju ih najčešće oni kojima je važno da se proteza ne vidi, te su u estetskom pogledu na samom vrhu.

Kao nešto najsavremenije u oblasti ortodoncije jesu samoligirajuće proteze – kod kojih nema elastičnih legura, te nije neophodno toliko često ići ortodontu, a i vreme za ispravljanje zuba je kraće. Cena uglavnom ide i skladu sa pogodnostima – tradicionalne metalne su najjeftinije, dok su samoligirajuće i safirne najskuplje. 

Može li bez fiksnih aparata

Još pre nego što su se pojavile fiksne proteze, koristile su se mobilne, koje i nisu bile toliko udobne. I dalje su danas zastupljene kod dece kod kojih se vilica još razvija – i kada je važno da nema stalnog pritiska koji stvaraju fiksni aparati. Najveća njihova prednost, a ona je u dečjem uzrastu važna, jeste da se lako održava higijena jer se mogu skinuti i zubi se lepo mogu oprati. Vreme nošenja mobilnog aparata se razlikuje od pacijenta do pacijenta.

Ortodont uzme pacijentov otisak vilice, zatim napravi protezu po toj meri i određuje koliko dugo se u toku dana nosi ta proteza, u čemu ključnu ulogu ima strpljenje, kao i ispravno korišćenje. Ono što je napredak u mobilnim aparatima za ispravljanje zuba jesu folije za ispravljanje koje se koriste kada nepravilnosti nisu velike. One imaju brojne prednosti a najveće su što su udobne i što su gotovo nevidljive.