kako ocistiti ves masinu

Kako pravilno očistiti veš mašinu?

Redovno čišćenje veš mašine nije samo deo održavanja higijene domaćinstva, već i bitan postupak koji osigurava da će ona optimalno raditi.

Zato se mnogi pitaju kako očistiti veš mašinu na najefikasniji način, kako bi se izbegli problemi kao što su neugodni mirisi, nakupljanje kamenca i smanjena efikasnost. 

U nastavku teksta pročitajte korisne savete i detaljna uputstva koja će vam pomoći da vaša veš mašina radi kao nova. Otkrićemo vam kako da pravilno održavate i čistite sve delove mašine, od bubnja do filtera, i pružiti vam praktične savete za svakodnevno održavanje.

Zašto je važno redovno čistiti veš mašinu?

Tokom vremena, ostaci deterdženta, omekšivača, prljavštine i vlage mogu se nakupljati u veš mašini, stvarajući idealno okruženje za razvoj bakterija, plesni i neugodnih mirisa. Ovi problemi ne samo da utiču na rad mašine, već mogu i negativno da se odraze na kvalitet pranja vašeg veša.

Kada se u mašini stvore uslovi za rast plesni i širenje bakterija, to može rezultirati vešom koji izgleda i miriše manje sveže čak i nakon pranja. Osim toga, zapušeni filteri ili odvodi mogu smanjiti efikasnost mašine, povećati potrošnju energije i vode, te na kraju dovesti do skupih kvarova. Preventivnim čišćenjem smanjujete rizik od ovih problema i osiguravate da vaša mašina radi efikasno.

Zdravstveni aspekt takođe ne treba zanemariti. Prljavština i bakterije mogu iritirati kožu ili izazvati alergijske reakcije kod osoba sa osetljivom kožom. Stoga, redovnim održavanjem veš mašine ne samo da štitite uređaj, već i zdravlje svoje porodice, osiguravajući da veš bude higijenski čist i bezbedan za korišćenje.

Kada očistiti veš mašinu?

Identifikacija pravog trenutka za čišćenje veš mašine je ključna za održavanje njene efikasnosti i produžetak veka trajanja. Generalno, preporučuje se da se veš mašina čisti jednom mesečno, ali to može varirati u zavisnosti od učestalosti korišćenja i vrste opterećenja. 

Ako primetite da vaša odeća, pri vađenju iz mašine, ima neugodan miris ili ne izgleda dovoljno čisto, to može biti jasan signal da je vreme za detaljno čišćenje.

Specifični znakovi koji ukazuju na potrebu za čišćenjem uključuju vidljive naslage kamenca, neobične zvukove tokom rada mašine ili to što mašina ostavlja tragove na vešu. Takođe, ako vaša mašina počne da miriše na vlagu ili plesan, to je siguran znak da je unutrašnjost postala plodno tlo za bakterije i plesni, što zahteva hitno čišćenje.

Redovno čišćenje veš mašine je važno i za prevenciju mehaničkih problema koji mogu dovesti do skupih popravki. Preventivnim održavanjem osiguravate da vaša mašina radi efikasno, štedite energiju i vodu i doprinosite dužem životnom veku uređaja.

Korak po korak: Čišćenje unutrašnjosti mašine

Čišćenje unutrašnjosti veš mašine je proces koji treba obavljati redovno kako biste bili sigurno da će raditi kako valja. Predstavljamo vam detaljni vodič, korak po korak, za efikasno čišćenje:

  1. Pražnjenje mašine: Uverite se da je mašina potpuno prazna pre nego što započnete proces čišćenja.
  2. Čišćenje sirćetom i sodom bikarbonom: Napunite mašinu toplom vodom, dodajte dve šolje destilovanog belog sirćeta i pola šolje sode bikarbone. Sirće je prirodni dezinfekciono sredstvo koje uklanja bakterije i plesni, dok soda bikarbona čisti i neutrališe neprijatne mirise.
  3. Pokretanje ciklusa pranja: Postavite mašinu na najduži ciklus sa najtoplijom vodom. Ovo će pomoći u uklanjanju svih naslaga i nečistoća iz unutrašnjosti mašine.
  4. Čišćenje unutrašnjosti vrata i gumenih brtvila: Nakon ciklusa, obrišite unutrašnjost vrata i gumenih brtvila vlažnom krpom kako biste uklonili bilo kakve preostale nečistoće.
  5. Dodatno ispiranje: Na kraju, pokrenite još jedan ciklus ispiranja samo vodom, bez deterdženta, kako biste uklonili sve ostatke sirćeta i sode bikarbone.

Primenom ovih koraka ne samo da ćete ukloniti nečistoće i bakterije, već ćete i neutralisati neprijatne mirise, osiguravajući da vaša mašina je vaša mašina čista i da radi efikasno. Redovnim čišćenjem produžavate vek trajanja mašine i osiguravate da vaš veš bude čist i svež nakon svakog pranja.

Održavanje filtera i creva

Održavanje filtera i creva veš mašine je ključno za njen pravilan rad i prevenciju kvarova. Filter za dlake i ostale čestice zadržava nečistoće i sprečava njihov ponovni ulazak u bubanj. Redovno čišćenje filtera osigurava efikasno odvodnjavanje i sprečava loše mirise, kao i potencijalne kvarove pumpe.

  1. Čišćenje filtera: Prvo, pronađite filter – obično je lociran na prednjoj strani mašine iza malih vratašca. Isključite mašinu iz struje, otvorite poklopac i pažljivo odstranite filter. Isperite ga pod mlazom tople vode, uklanjajući sve vidljive nečistoće, dlake i ostale čestice. Ako je potrebno, upotrebite meku četkicu za detaljnije čišćenje.
  2. Provera i čišćenje creva: Pregledajte dovodna i odvodna creva kako biste se uverili da nisu zapušena ili oštećena. Proverite da li postoji nakupljanje vode ili curenje, što može ukazivati na potrebu za zamjenom. Creva bi trebalo redovno proveravati i čistiti kako bi se osigurao nesmetan protok vode.
  3. Prevencija kvarova: Redovno održavanje filtera i creva može sprečiti skupe popravke. Zapušeni filteri ili creva mogu uzrokovati da mašina ne odvodi vodu pravilno, što može dovesti do grešaka u radu mašine ili čak do izlivanja vode.

Redovnim čišćenjem i održavanjem vaše veš mašine ne samo da ćete produžiti njen vek trajanja, već ćete takođe doprineti efikasnijem pranju, uštedi energije i očuvanju ukupne higijene vašeg doma. Pratite ove savete kako biste osigurali da vaša mašina radi optimalno i da vaš veš uvek bude čist i svež.