4. nedelja trudnoće – KOje promene se dešavaju u vašem telu?

Četvrta nedelja trudnoće je sedmica kada prvi put možete da potvrdite drugo stanje jer je nivo HCG hormona potencijalno visok i duplira se svaki dan. Ako niste očekivali trudnoću, sada ćete početi sa pitanjima „ zašto mi kasni menstruacija?“ i ono čuveno računanje plodnih dana, kao i podsećanje na datum kada ste imali seksualne odnose.

Telo se priprema za „drugo stanje“ i u četvrtoj nedelji trudnoće te promene postaju osetne. Čestitamo, bićete mama kroz nekoliko meseci!

Zašto ste zbunjeni, ljuti, plačete i smejete se? Šta se to događa u vašem telu, koji su rani simptomi trudnoće? 

Pitanja je puno, naročito ako je reč o prvoj trudnoći pa ćemo probati da vam kroz ovaj tekst dočaramo četvrtu nedelju trudnoće i sve što se očekuje tokom ovog perioda.

Prvi mesec trudnoće je završen!

Kada nastupi četvrta nedelja trudnoće tada se završava period implantacije tj. beba se usađuje u matericu! To je razlog zašto je menstruacija izostala – vaše telo sada ima najveći zadatak, da donese na svet novi život!

Nismo svi isti, pa tako neće kod svih mama četvrta nedelja trudnoće biti nedelja kada se sigurno potvrđuje drugo stanje jer nivo hormona može biti i dalje nizak, a može se javiti i tačkasto, implantacijsko krvarenje koje se često zameni sa početkom ciklusa. Ipak, menstruacija će izostati, barem u onoj količini kao ranije pa je i to siguran znak da je rana trudnoća tu!

Beba je veličine zrna maka, ali se ubrzano menja, započinje rast i razvoj pa je izuzetno važno izbegavati:

  • Pušenje
  • Udisanje zagađenog vazduha
  • Stres
  • Podizanje teških stvari
  • Malo sna

Ovo su saveti kojih svaka trudnica treba da se pridržava tokom čitave trudnoće, ali su izuzetno važni za prvo tromesečje jer se tada pravilno razvijaju organi i formira mozak!

Četvrta nedelja trudnoće – simptomi

Ako očekujete trudnoću pažljivije ćete osluškivati svoje telo pa ćete primetiti rane simptome trudnoće koje karakterišu ovu 4. nedelju. Pored onih koje smo naveli (promene raspoloženja i moguće tačkasto krvarenje), ostale pokazatelji su i:

  • Grčevi u materici uz gasove i nadimanje. Opet, i ovi simptomi deluju kao pred-menstrualne-tegobe, ali su zapravo znak da se plod usađuje u matericu.
  • Četvrta nedelja trudnoće često donosi i mučninu kao i gađenje prema pojedinoj hrani. Mnoge trudnice nemaju ovaj problem, ali ako ste jedna od njih strpite se do 10. – 12. nedelje graviditeta kada će one biti blaže.

Vrlo često pomažu bademi, slani krekeri, pa i pre nego što ustanete obavezno pojedite nekoliko komada da smirite želudac.

  • Osetljive grudi
  • Češće mokrenje
  • Zamor, pospanost, letargija su tu zbog hormonalnih promena u telu i sa svakom nedeljom situacija će biti drugačija!

Ovo su neki od ranih simptoma drugog stanja koji se mogu pripisati četvrtoj nedelji trudnoće. Neki simptomi će izostati, možete imati i neke dodatne: gorušicu, probleme sa probavom…što je takođe normalno i očekivano tokom 9 meseci.

Da, još uvek je rano za trudničku garderobu, ali je odlično vreme za kupovinu dnevnika gde ćete beležiti sve zanimljivosti vezane za ovaj period života. Pozovite ginekologa koji će nakon vašeg kućnog testa započeti praćenje razvoja ploda i vašeg stanja.

Mi smo tu da vas provedemo kroz neverovatan period trudnoće po sedmicama i zato ostanite uz naš blog i tokom 2. meseca trudnoće!