Kolika je važnost kolagena za negovanu i baršunastu kožu lica?

Sve žene teže i maštaju o savršeno negovanoj koži lica koja je ujedno elastična i bez bora i bilo kakvih drugih nepravilnosti. Ipak, u realnosti je nešto drugačija situacija. Naime, pripadnice lepšeg pola zbog savremenog načina života izložene su svakodnevnim stresnim situacijama. Od njih se očekuje da zarađaju, brinu o porodici i kući, što složićete se, nije ni malo lak zadatak za bilo koju ženu. Pri tom, one se uz sve ovo trude da uvek izgledaju lepo i negovano. 

Žene danas generalno brinu o svom izgledu, pa nađu vremena i za odlazak na fitnes ili teretanu, ali i za posetu nekom kozmetičkom salonu. Ono što većinu zabrinjava jesu bore koje su sa godinama sve vidljivije i izraženije pa ih je u nekim situacijama teško prekriti. Danas će vam većina dermatologa reći da je najvažnija stvar kada je očuvanje kože lica lepom i blistavom u pitanju što duže očuvati kolagen – veoma važan protein koji je zaslužan za savršen ten i zategnutu kožu lica. Više o ovom važnom sastojku kože predstavićemo vam u nastavku teksta.

Šta je zapravo kolagen?

Kolagen je najbitniji protein u telu i ima ga svugde, u kostima, zubima i mišićima. Naše telo ga proizvodi svakodnevno s tim što se ovaj proces usporava kako starimo. Sa druge strane, kolagen je najvažniji protein u koži i zaslužan je za njenu čvrstinu i elastičnost. 

Kako postajemo stariji tako svake godine gubimo određeni procenat kolagena, pa nam koža gubi na elastičnosti. Pored procesa starenja, na opadanje kolagena takođe utiče i način na koji živimo. Zagađen vazduh koji udišemo svakodnevno, ishrana bazirana na unosu nezasićenih masnih kiselina, kao i pušenje takođe spadaju u niz faktora koji itekako mogu uticati na usporenu proizvodnju ove veoma važne belančevine. 

Da li se gubitak kolagena može nekako nadoknaditi?

Odgovor je – da! Na sreću, postoje načini koji mogu biti od koristi za nadoknadu kolagena kože ali i za sprečavanje njegovog opadanja. Za početak ono što i sami možete učiniti jeste da ukoliko to niste uradili do sada, promenite način ishrane. 

Napravite jedan eksperiment. Vežite nekoliko dana i jedite isključivo zdravu hranu i, ukoliko ste u prilici, organsku hranu. Tu pre svega mislimo na unos svežeg voća i povrća, nemasnog mesa poput piletine ili ribe spremljene na gril tiganju ili skuvane na pari. Uz to trudite se da  povrće jedete u neprerađenom obliku kako biste sačuvali sve hranljive materije. Slatkiši, gazirani napici, kao i zaslađeni sokovi trebalo bi izbegavati u širokom luku. Biljni čajevi kao i obična voda se preporučuje za svakodnevni unos u organizam (2l tečnosti dnevno). Iznenadićete se kako će vam koža već nakon nekoliko dana izgledati svežije sa prirodnim sjajem. 

Pored ishrane, još jedan način da prirodnim putem što duže svoju kožu lica očuvate zdravom i elastičnom jeste izbegavanje izlaganja suncu, naročito tokom vrelih letnjih dana kada je procenat UV zračenja najviši. Tih dana gledajte da budete u hladu ukoliko ste na moru ili bazenu. Pri tom, obavezno je da na lice i telo nanesete kremu sa najvećim zaštitnim faktorom. 

Treći način da nadoknadite nedostatak kolagena jeste da koristite određene kozmetičke preparate namenjene isključivo za regeneraciju kolagena. Takve kreme se ujedno koriste i za svakodnevnu negu kože lica kao i za postizanje svežeg i baršunastog izgleda.