Stara planina – lepotica među planinama

Stara planina je pravi dokaz da priroda stvarno čini čuda i da je umetnik bez premca. Ova lepotica među planinama predstavlja pravu oazu mira i netaknute divljine. Sa svojim vodopadima, rekama, vrhovima, kao i stazama za šetanje, uspinjanje, a zimi i skijanje, ona neprestano poziva čoveka da je poseti Staru planinu.

Mnogi veruju da se svetska čuda prirode nalaze negde daleko, u Africi ili Australiji, da se mora otići u daleku Norvešku ili na Tajland, pa da se oseti veličanstvenost prirode. Stara planina svedoči upravo suprotno – da i pod ovim „našim“ nebom još ima čudesa.

Krenite iz Pirota

U zavisnosti od toga da li ste strastveni skijaš ili više volite da planinarite leti, treba birati i mesto odakle krećete u obilazak Stare planine. Ukoliko se odlučite da Staru planinu obiđete u letnjem periodu i uživate u pogledu na vodopade i raskošno zelenilo, verovatno je najbolje da za svoje polazište uzmete Pirot.

Sasvim je izvesno da će vas ovaj grad opčiniti svojom kulturnom baštinom i šarenilom. Ne propustite Pirotsku tvrđavu i Muzej Ponišavlja, u kom je snimljen deo čuvenog Šotrinog filma „Zona Zamfirova“. Pirotski ćilim i njegovo bogatstvo boja srešćete na svakom koraku, pa i u restoranima sa lokalnim specijalitetima, kao što su vurda i kačkavalj.

Razvoj turizma u ovom kraju sigurno bi u velikoj meri povećao i standard života, kao i broj onih koji bi svoje zaposlenje potražili i pronašli u kategoriji Pirot poslovi u svom pretraživaču. Osim svojim kulturnim i prirodnim spomenicima, Piroćanci se dovijaju na koji još način da privuku turiste u svoj grad i kraj. Tako postoji jedna zanimljiva priča o tome kako mnogi odlaze u Pirot da provere je li tačna ona urbana legenda o pirotskom sladoledu i kugli koja košta samo 10 dinara.

Pogled sa Midžora i Babinog Zuba

Jednom kad se nauživate stare Srbije i njenog pirotskog duha, možete se popeti na neke od najlepših planinskih vrhova. Midžor se nalazi na nadmorskoj visini 2.169 metara, ali ne predstavlja veliki izazov za planinare, osim u zimskim mesecima kada je pod snegom. Međutim, do Babinog Zuba je nešto lakše popeti se. On je na nadmorskoj visini od 1.758 metara i do njega vodi zatvorena gondola. Postoji i istoimeno izletište, nekih 200 metara nadmorske visine niže.

Za avanturiste i ljubitelje penjanja i osvajanja uspona, nagrada neće biti samo stizanje do vrha, već i veličanstven pogled na planinski venac. Pogled sa vrhova Stare planine oduzeće vam dah, i leti kada je sve zeleno, i zimi kada je sve prekriveno snegom.

Vodopadi Dojkinačke reke

Može se sa punom slobodom reći da je Stara planina pravi raj za ljubitelje vodopada. Tako se samo u dolini Dojkinačke reke nalazi nekoliko magičnih vodopada, među kojima svojom lepotom prednjači Tupavica. Tu je zatim i vodopad Tri kladenca ili Arbinjski vodopad, kao i bezbroj manjih vodopada i slapova. Šetnja ovom obalom učiniće vam se kao bajkovita šetnja kroz neki nestvarni svet.

Vodopad Skok

Vodopad Skok jedan je od najlepših vodopada Stare planine i Srbije, a nalazi se na Vodeničkoj reci. Ukoliko nastavite svoju šetnju prateći rečni tok naići ćete još i na Dvojni vodopad, Ivkov vir, kao i vodopad Vodotok. Hrabri i ljubitelji kupanja u hladnoj vodi mogu se okupati u Ivkovom viru. Karakteristika svih ovih vodopada je mnoštvo slapova i neobična lepota zelenog rastinja na stenama.

Nemojte da vas razočara ako vodopadi ne izgledaju jednako lepo na fotografijama kao što ih vidi vaše oko. Jednostavno, fotoaparati i kamere mobilnih telefona ne mogu da osvoje tu lepotu i uhvate je u jednom snimku.

Vurnja

Neuhvatljivost lepote takođe je odlika i vodopada Vurnje. Vurnja se smatra jednim od poslednjih divljih mesta u Srbiji, a svojom jednistvenošću opčiniće svakog ko do nje dođe. Smatra se da je upravo na ovom mestu najveća koncentracija zaštićenih vrsta, što biljnih to i životinjskih. Stara planina je park prirode u kome raste i razvija se blizu 1.200 endemskih biljnih vrsta (prema izvesnim izvorima, tačan broj je 1.190). Kada se jednom nađete na ovakvom mestu jasno vam je na šta se misli kad se kaže da je lepota u ravnoteži. Mir i spokoj, poput neke velike i nevidljive sile obuzmu vas potpuno.

Koprenski vodopad

Fizički spremniji i snažniji mogu lako stići do Koprenskog vodopada, koji važi za jedan od najlepših na Staroj planini. Njegove osnovne karakteristike su dužina i nadmorska visina. Naime, on izvire skoro pri samom vrhu, na najvećoj nadmorskoj visini u odnosu na druge vodopade, a dugačak je impozantna 103 metra. Nije ni čudo što predstavlja pravo čudo!

Slavinjsko grlo – nestvarna lepota

Status najneobičnijeg lokaliteta ne samo na Staroj planini, nego i šire, verovatno bi trebalo da ponese Salvinjsko grlo, klisura Rosomačke reke. Mali lonci – virovi osnovno su obeležje ovog čuda prirode. Svojom nepristupačnošću i lepotom, Slavinjsko grlo ne prestaje da privlači ljubitelje prirode i fotografije. Naziv je dobilo po obližnjem selu Slavinju.

Na kraju, treba pomenuti da je jedna od najznačajnijih i najvrednijih lepota Stare planine to što je voda sa njenih reka čista i može da se pije. Retko koja planina sveta se može pohvaliti takvom pijaćom vodom!