hrana-vino-sto-tanjiri

Vino i hrana: 5 pravila za kombinovanje jela i pića

Sveće, dobro vino, hrana i nekoliko bliskih prijatelja su sve što vam treba da se zabavite i opustite. Ako im uskoro pripremate večeru i brinete se da li ćete uspeti da pogodite vino koje im se dopada, evo teksta za vas.

Ne treba da budete slavni kuvar ili somelijer da biste napravili savršen obrok i poslužili odlično vino. Dovoljno je da pročitate sledeće redove i saznate koja su to 5 ključnih pravila za kombinovanje jela i pića. Ako ih pratite, garantovano ćete uspeti da uskladite ukuse i napravite večeru za pamćenje!

#1 Uskladite intezitet ukusa hrane i vina

Kada spremate večeru za partnera, drage prijatelje ili nekoga koga jednostavno želite da impresionirate svojim kulinarskim sposobnostima, nije dovoljno da samo pripremite ribu i izvadite prvu bocu vina koju ste našli u svom stanu. Naprotiv, morate da razmislite o ukusima hrane i pića koje ćete servirati i da uskladite njihov intezitet, tako da se nadopunjuju. 

Vašu večeru gost sigurno neće zaboraviti ukoliko, na primer, uz ukusnu ribu  koju ste poslužili sa sosom od limuna ponudite i Sivi pino. Ove pecifične, ali blage citrusne arome sigurno idu zajedno. 

Ukoliko je na maniju ipak neka blaža hrana, birajte vina koja su takođe blaga. Ako pak birate pikantna jela, takvu začinjenu hranu mora da prati vino bogatih aroma.

Kakvo god vino trenutno imate u svom domu, prvenstveno se pobrinite da je očuvalo svoj ukus i aromu. Kvalitetna vina pravilno odložite i čuvajte na temperaturi između 12 i 16 stepeni Celzijusa. 

Za takvo skladištenje vina, naravno, ne morate da imate vinski podrum, dovoljno je da to bude zamračen kutak u stanu poput ostave. Posebno budite pažljivi sa skupim vinima koja su stara i retka. Ovakva vina traže poseban tretman, a jedno od praktičnih i dobrih rešenja mogu da budu kvalitetne vitrine. Primera radi, Candy vinske vitrine automatski podešavaju optimalne uslove za čuvanje vina, imaju LED osvetljenje i digitalni tajmer. Tako možete biti sigurni da se boca omiljenog vina ohladi taman toliko koliko je potrebno i sve bude spremno za savršeno posluženje gostima.

#2 Gorke tanine pijte uz tešku hranu

Ukoliko rado pijete vino, sigurno ste u nekom trenutku čuli za tanin i zapitali se šta je to? Tanin predstavlja prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljusci grožđa, semena i stabiljke, a koje, određenim vinima daje njihovu karakterističnu suvoću. To je razlog zašto vam neka vina daju osećaj suvoće u ustima ili čak i glavobolju!

Bilo kako bilo, takav adstrigentni ukus pomaže u čišćenju nepca nakon bogatog obroka, zbog čega bi bilo dobro da pijete Cabernet Sovinjon i Shiraz, na primer, uz začinjena i teška jela poput bifteka.

#3 Pažljivo kombinujte tanin i so

Nesumnjivo je da oštra, kisela vina idealno balansiraju slane ukuse. Zbog čega Sovinjon blan predstavlja nezamenljivo piće za letnje večeri na nekom grčkom ostrvu, uz tanjir sa maslinama i feta sirom. 

vino-belo-čaša-tanjir
Foto: Unsplash.com

Međutim, zasoljena jela sa preterano suvim vinima, mogu davati opor ukus na nepcima. Zato, pažljivo kombinujte tanin i so, da ne biste jednu takvu romanitčnu večeru kraj mora pokvarili pogrešnim odabirom pića. 

Da bi suvo vino pristajalo sa slanom hranom, potražite nešto sa niskim taninima i primetnom kiselošću. Izbegavajte voćna vina poput francuskog Chablisa i teška crvena vina poput Cabernet Sovinjona i Shiraza.

#4 Neka vino bude slatko koliko i hrana!

Iako se čini kao dobra ideja da poslužite gorko vino sa desertom, nikako to ne činite. Pravilo je da vino koje pijete mora da bude statko, ako ne i slađe od hrane koju konzumirate! Slatka hrana jednostavno čini da suvo vino deluje suviše gorko, a tako nećete uživiti niti u poslastici niti u piću koje pijete.

Zato, ukoliko želite da se zasladite kolačem od mlečne čokolade uz njega izaberite slatko vino ili liker i pobrinite se da bude ohlađeno na 6-8 °C. Ako biste radije probali tortu sa orašastim plodovima, onda u svoju čašu dospite Porto ili Madera vina. Uz pudinge, slatke pite i karamel kolače izaberite bela ili Šeri vina.

Naravno, vino se ne pije baš uz svaki desert. Tako, ako rado naručujete sladoled u kafiću ili restoranu i ukoliko on nije od limuna, kokosa ili pomorandže, nemojte uz njega naručiti i ovo alkoholno piće. Sa druge strane, uz sve kolače gorkog ukusa, sa više od 70% kakaoa, slobodno pijte gotova sva crvena suva vina, sa voćnim aromama. 

#5 Vina uparite sa sosom

Još jedno pravilo je da pored mesa ili ribe vino prvenstveno treba upariti sa sosom koji je poslužen.  Zato, u nekom prefinjenom restoranu uz špagete sa prelivom od morskih plodova naručite lagano belo vino, jer ćete jedino tako uživati u harmoniji ukusa. Jako crveno vino, sa druge strane, ostavite za makarone i začinjen sos od paradajza. 

Ukoliko hranu pripremate kod kuće i planirate da poslužite sos od citrusa, nema dileme da uz jelo sa takvim ukusom treba gostima ponuditi i aromatična vina, belih sorti, poput Sovinjon blana ili Šardonea. 

Takođe, pomenuti Šardone ne treba izostaviti ni kada se jedu specijaliteti sa kremastim umacima i sosovima od pečuraka, dok se crveni, posebno sosovi sa mesom, jednostavno se moraju upariti sa Shirazom! 

Ako ne znate koje vino vole vaši gosti, onda birajte ona koja su slađa i pikantnija od hrane koju poslužujete. Nemojte kombinovati tanin i so i uvek se trudite da očuvate specifičan ukus koje vaše skupoceno vino ima!