Šta pokreće velike mašine današnjice?

Nakon što su počeli da se koriste frekventni regulatori, koji su u velikoj meri zamenili elektromotore, slobodno se može reći da je unapređena proizvodnja u brojnim pogonima, koji uključuju i trofazne asinhrone motore. U pitanju je elektronski uređaj, koji se koristi u pravo za upravljanje brzinom takvih motora. 

A što se tiče principa na kome radi, može se slobodno reći da je on prilično jednostavan. U suštini, frekventni regulator ulaznu frekvenciju i mrežni napon, što su vrednosti koje su fiksne, zahvaljujući pažljivo osmišljenoj tehnologiji, pretvara u promenljive veličine i tako utiče na poboljšanje kvaliteta proizvodnje. 

Samim tim što ima pozitivan uticaj na određene mašine i uređaje, koji učestvuju u proizvodnom procesu, on ima uticaja i na poboljšanje celokupnog procesa proizvodnje što se, bez ikakve sumnje, pozitivno odražava i na kvalitet radnog okruženja. Upravo iz tog razloga i ne čudi što se sve više kompanija odlučuje da uvede upravo ovakve uređaje u proces proizvodnje. Na taj način će uspeti ne samo da u velikoj meri unaprede celokupan proizvodni proces, nego i da poboljšaju uslove rada.

Za šta se koristi frekventni regulator?

Naravno da ukoliko ne postoji regulator brzine, svaki motor će raditi onako kako je predviđeno, odnosno punom brzinom, što će vremenom dovesti do njegovog oštećenja. Ali kada postoji frekventni regulator, koji je adekvatno podešen, motori će duže trajati i raditi upravo onako kako to zahteva proces. Pod tim se misli ne samo na kompresore i pumpe, nego i na ventilatore i druge delove određenog sistema proizvodnje. 

Stvar je u tome da različiti sistemi, bez obzira da li su u pitanju sistemi za hlađenje ili za grejanje, odnosno za ventilaciju, u većini slučajeva ne podrazumevaju i maksimalan protok. Zapravo se protok definiše na osnovu spoljne temperature, odnosno toga koliki prostor treba da se rashladi ili zagreje, kao i na osnovu mnogih drugih faktora.

Dok nije postojao frekventni regulator, bili su korišćeni uglavnom prigušivači i ventili, kako bi protok bio smanjen, odnosno kako energija u okviru konkretnog sistema za hlađenje, grejanje ili ventilaciju ne bi bila trošena bez ikakve potrebe. A zahvaljujući ovim uređajima, sve to sada može da bude regulisano. Postoje procene da je primećena ušteda i do 70 procenata energije ukoliko se koristi frekventni regulator u određenom sistemu. 

Upravo to se smatra i osnovnom prednošću korišćenja ovih uređaja. 

Ukoliko u nekom sistemu postoji frekventni regulator, to znači da je u tom slučaju snaga koja se utroši za rad kompletnog sistema potpuno ista kao treći stepen brzine, što bez ikakve sumnje i te kako utiče na uštedu energije

Da ilustrujemo to primerom, jedan sistem na 75 procenata brzine proizvodi isto toliko protoka. Međutim, u tom slučaju se koristi tek 42 procenata snage, koja je potrebna ako sistem radi punim protokom. A ukoliko se dogodi da protok bude smanjen na 50 procenata, u tom slučaju je snaga smanjena na svega 12,5 posto, što se i te kako smatra uštedom. 

Uz sve navedeno, frekventni regulator utiče na poboljšanje kontrole celokupnog proizvodnog procesa, ali isto tako i na smanjenje udara kada se vrši ili uključenje ili isključenje određene mašine. Zahvaljujući tome, ovaj uređaj u velikoj meri čuva i samu mašinu.