Polaganje za vozačku dozvolu


Postoje nekoliko pitanje koja često postavljaju kandidati u vezi sa polaganjem za vozačku dozvolu i za dobijanje iste. Jedno od pitanja je i sa koliko godina najranije može da se upiše auto škola i počne sa obukom. Dakle, auto škola se može upisati sa navršenih 16 godina života. S tim da se ispit može polagati kad se navrši 17 godina. Iz tog razloga bi bilo dobro da se auto škola upiše nekoliko meseci pre 17 godine kako bi kandidat imo kontinuitet u obuci i kao ne bi imao pauzu između obuke i polaganja ispita. Za upis auto škole dovoljno je da od dokumenata ima ličnu kartu.

Teorijska nastava se sastoji od 40 časova  i može se završiti za 15 dana. Po završetku teorijske nastave ukoliko je kandidat spreman može da izađe na teorijski ispit već u prvom ponuđenom roku. Na testu ima između 40 i 44 pitanja koja zajedno nose 100 poena, a za prolaznost je potrebno da kandidat ima 90 poena za B kategoriju. Više o polaganju za B kategoriju možete saznati na sajtu atuo škola Pavlin.

Teoretski ispit traje 60 minuta.

Obavezno je da se izvadi lekarsko uvernje pre početka praktične obuke. Praktična obuka se sastoji od 40 časova. Vožnja traje 2 časa dnevno. Da bi kandidat polagao praktični ispit potrebno je da prethodno ima položenu prvu pomoć i teoretski ispit. Polaganje praktičnog ispita podrazumeva polaganje na poligonu u trajanju od 10 minuta i vožnju u saobraćaju koja traje oko 25 minuta.

Procedura dobijanje vozačke dozvole
Kada se uspešno polozi ispit kandidat je ostvario pravo da dobije vozačku dozvolu. Prvo se dobija probna vozačka dozvola koja važi godinu dana od izdavanja. Pošto je kandidat položio za vozačku dozvolu, uplaćuje auto školi taksu na ime izdavanja uvrenja o završenoj obuci i položenom ispitu vožnje.

Zatim, plaća republičku administrativnu taksu i troškove izdavanja probne vozaške dozvole. Kad se sve ovo plati ide se u MUP Republike Srbije gde se podnosi zahtev za izdavanje probne vozačke dozvole. Tada se prilože sve uplatnice i dve fotografije 3,5 x 4cm. Posle godinu dana, kada istekne probna vozačka dozvola, izdaje se vozačka dozvola.

Pravila ponašanja prilikom polaganja za vozačku dozvolu
Osnovna načela pristojnog ponašanja i adekvatnog oblačenja se strogo primenjuju i poštuju tokom polaganja  za vozačku dozvolu. Komisija odlučuje o rezultatu vašeg ispita i sigurno je da će vaš stav, ponašanje, oblačenje i stil komunikacije imati veliki uticaj i biti presudni prilikom polaganja praktičnog ispita. Ista pravila pristojnog ponašanja i ophođenja važe i za članove komisije.
Kandidati i ispitivači bi trebalo da su obučeni u odeću koja nije providna i koja nema natpise, simbole ili slike koje na bilo koji način vređaju pojedince ili grupe.

Majice i košulje koje ne pokrivaju ramena, stomak i leđa nisu dozvoljene, kao ni duboki dekoltei. Nisu prigodne suknje, šorcevi i bermude iznad kolena kod žena, kao i šorcevi i bermude kod muškaraca. Nošenje papuča nije dozvoljeno, kao  i nošenje naočara, kapa i kačketa. Mobilni telefoni moraju biti isključeni tokom polaganja ispta. Ukoliko telefon zazvoni na ispitu kandidat dobija negativnu ocenu i pada ispit. Za polaganje ispita potrebno je pokazati isključivo ličnu kartu, a polaganje sa pasošem se ne priznaje.