Kada nameštaj treba dubinski prati?

Kada ste poslednji put ribali nameštaj? Iako se na prvi pogled ne vide, mrlje i fleke su tu. I da, na svakom nameštaju ih ima. Zbog toga je važno redovno dubinsko pranje nameštaja. A posebno se to odnosi na tekstilni nameštaj ili na nameštaj koji je napravljen od mebla.

A da li sami možete nameštaj da izribate?

Izgleda da ipak ne možete. Ne zato što to dobro ne radite, već zato što ni najbolja četka i najefikasnije hemijsko sredstvo ne može da ukloni bakterije i alergene koji su se nataložili u dubinskim slojevima nameštaja. Jedno je kada sami zavrnete rukave i krenete sa ribanjem, a sasvim je druga priča kada specijalozovana mašina za dubinsko pranje nameštaja to radi umesto vas.

Kada se prašina nataloži na mebli, onda tkanina dobija tamniju boju. A nameštaje se ne pere tako često. Međutim, ako se fotelja, sofa ili ugaona garnitura ne čiste redovno, onda mogu da dobiju neuredan i i stari izgled, ali za čišćenje neće samo pomoći četka u jako hemijsko sredstvo. A da bi se uklonile sve bakterije, mikroorganizmi i grinje, onda je neophodno dubinsko lranje nameštaja. Zato pravac tepih servis.

Zašto baš tepih servis?

Dubinsko pranje nameštaja podrazumeva uklanjanje fleka i mrlja, ali i nečistoća nataloženih u najdubljim slojevima nameštaja. Stručnjaci savetuju redovno usisavanje nameštaja. Ako imate jake usisivače, odlično, jer će vam pomoći da uklonite vidljivu prljavštinu, ali budite uvereni da sva nečistoća sigurno neće biti uklonjena.

A u takvim situacijama rešenje je tepih servis. Profesionalci će vašem starom nameštaju vratiti stari sjaj, a nameštaj čisti na isti način kao što se i tepih dubinski čisti.

Kako da očistite nameštaj sami?

Evo šta treba da znate ako hoćete sami da očistite nameštaj. Pre nego što krenete sa ribanjem ugaone garniture uklonite sve jastuke i prekrivače sa nje. A onda proverite o kakvoj je tkanini reč. Zatim garnituru usisajte kako biste uklonili vidljive mrvice i prašinu. A onsa četku u ruke i krenite u ribanje prljavih delova nameštaja.

Najviše se prljaju rukohvati, pa naslon kreveta ili fotelje, zato najpre operite ove delove. Prilikom usisavanja nemojte mebl grubo trljati, jer ga tako možete uništiti. A pritom, tako ćete još više utrljati prašinu u tkaninu, tako da niste mnogo sebi pomogli, jer onda pravite dupli posao.

Nakon usisavanja sledi četka i ribanje hemijskim sredstvima. A prvo pogledajte deklaraciju i uputstvo za upotrebu hemijskog sredstva kako biste adekvatno sredstvo upotrebili. Pažljivo nameštaj ribajte krpom, sunđerom ili mekanom četkom. Kada završite sa foteljom i ugaonom garniturom, pređite na drugi nameštaj, a zatim operite jastuke. Prvo ih usisajte, pa tek onda ih ribajte. Nakon sušenja jastuka i nameštaja, ponovo ih usisajte. Ali ni to vam ne garantuje da ste se potpuno rešili nečistoća.

Zbog toga je jedino rešenje dubinsko pranje nameštaja. Ništa bez profesionalaca, zar ne? Da, da, kada profesionalci preuzmu stvari u svoje ruke, onda je nečistoći došao kraj. Brzo i lako se uklanjaju i najdublje bakterije, virusi i mikroorganizmi, a bez mnogo muke vaš nameštaj i tepisi postaju kao novi.