kako da ulepsate i obnovite stari namestaj

Kako da obnovite i ulepšate stari nameštaj?

Stari nameštaj može biti pravi dragulj koji će dodati šarm i karakter vašem domu. Umesto da ga bacite ili zamenite novim komadima, obnovite ga i ulepšajte sami.

Uz malo truda i kreativnosti, možete pretvoriti staru komodu, stočić ili vitrinu u nešto potpuno novo. Evo nekoliko saveta kako to da postignete.

Zamenite stare i pokvarene delove na nameštaju

Oživite svoj stari nameštaj i unesite svežinu u svoj dom uz zamenu starih i pokvarenih delova. Bez obzira da li je u pitanju komoda, polica ili vitrina, zamena dotrajalih delova je prvi korak ka obnavljanju i ulepšavanju vašeg nameštaja.

Jedan od najčešćih problema koji se javlja kod starih polica su teške i nepraktične fioke. Ako primetite da je izvlačenje ili zatvaranje fioka otežano ili da se zaglavljuju, vreme je da zamenite klizač za fioke. Novi klizači će omogućiti glatko kretanje fioke, čineći je funkcionalnijom i praktičnijom. Bez obzira na to da li je u pitanju komoda u spavaćoj sobi ili sto u dnevnoj sobi, zamena klizača za fioke je jednostavan i efikasan način da unapredite svoj stari nameštaj.

Pored toga, takođe je važno zameniti stare šarke, ručke, kvake i druge delove na policama i vitrinama. Ovi delovi ne samo da pružaju podršku i stabilnost nameštaju, već i utiču na njegov izgled. Zamena ovih delova je idealna prilika da unesete svežinu i promene u svoj dom. Izaberite nove šarke i ručke u boji koja će se uklopiti sa ostatkom nameštaja ili se odlučite za šarke sa dodatnim funkcijama, poput mekog zatvaranja, koje će poboljšati funkcionalnost i udobnost vašeg nameštaja.

Kada je reč o obnavljanju i ulepšavanju starog nameštaja, zamena delova je ključni korak. Osim što će poboljšati funkcionalnost nameštaja, zamena delova će mu dati nov izgled i osvežiti prostoriju. Bez obzira na to da li želite da obnovite svoju spavaću sobu, dnevnu sobu ili trpezariju, zamena starih delova je pristupačan način da unesete promene i stvorite prostor koji odražava vaš stil i ličnost.

Ne dozvolite da vam stari i pokvareni delovi nameštaja kvare raspoloženje. Oživite svoj dom uz zamenu delova i uživajte u obnovljenom nameštaju koji će trajati godinama.

Tapacirajte nameštaj

Tapaciranje nameštaja je izvrstan način da obnovite i ulepšate svoj stari nameštaj. Ako primetite da je presvlaka na vašoj fotelji, sofi, trosedu ili nekom drugom komadu nameštaja oštećena ili izbledela, tapaciranje može biti idealno rešenje. 

Kada se odlučite za tapaciranje, imate mogućnost da odaberete tkaninu koja se savršeno uklapa u stil enterijera i koja će dati novi život vašem komadu nameštaja. Bez obzira da li želite da osvežite svoj dnevni boravak, spavaću sobu ili kancelariju, tapaciranje je sjajan način da postignete željeni izgled.

Postupak tapaciranja nameštaja je prilično jednostavan. Majstori će pažljivo ukloniti staru presvlaku sa nameštaja. Zatim će pripremiti i oblikovati jastuke i naslone kako bi se postigao željeni oblik i udobnost. Nakon toga, nova tkanina se pažljivo postavlja i pričvršćuje na nameštaj. 

Kada je reč o izboru tkanine, imate širok spektar opcija. Možete birati između različitih boja, dezena i tekstura kako biste pronašli savršenu tkaninu koja će se uklopiti u vaš prostor. Bez obzira da li preferirate klasični, moderni ili rustični stil, postoji tkanina koja će zadovoljiti vaše potrebe i estetske želje.

Tapaciranje nameštaja ne samo da će obnoviti izgled vašeg komada nameštaja, već će mu i produžiti vek trajanja. Nova presvlaka će zaštititi nameštaj od daljeg oštećenja i istrošenosti, čime ćete uštedeti novac na dugoročnoj osnovi.

Još jedna prednost tapaciranja je mogućnost personalizacije. Ako želite da dodate neki poseban detalj ili da promenite dizajn komada nameštaja, tapaciranje vam pruža tu mogućnost. Možete odabrati detalje kao što su dugmad, šavovi ili ukrasni elementi kako biste stvorili unikatan komad nameštaja koji će biti prilagođen vašem stilu i ukusu.

Uz sve ove prednosti, tapaciranje nameštaja je i ekološki prihvatljiv izbor. Umesto da kupujete nov komad nameštaja i tako doprinosite stvaranju otpada, tapaciranje omogućava da iskoristite i obnovite postojeći komad nameštaja, čime štedite prirodne resurse.

Ispolirajte i ofarbajte stari nameštaj

Stari nameštaj često može izgubiti sjaj i izgledati oronulo tokom vremena, ali sa pravilnom negom i restauracijom, možete mu vratiti novi život.

Poliranje je prvi korak u procesu obnove starog nameštaja. Ovaj postupak uključuje uklanjanje starih slojeva farbe ili laka sa površine nameštaja. To se može postići korišćenjem šmirgle ili hemijskih sredstava za skidanje boje. Poliranje pomaže u uklanjanju ogrebotina, mrlja i drugih oštećenja sa površine nameštaja, čime se priprema za dalju restauraciju.

Nakon poliranja, možete obojiti nameštaj u željenu boju. Odabir prave boje je ključan kako bi se postigao željeni izgled i stil. Ako želite da nameštaj bude usklađen sa ostatkom enterijera, birajte boje koje se slažu sa ostalim elementima u prostoriji. Na primer, ako imate neutralne tonove u prostoriji, možete odabrati boju nameštaja koja će se uklopiti sa tim tonovima. Sa druge strane, ukoliko želite da istaknete određeni komad nameštaja, možete se odlučiti za nešto sasvim drugačije i odabrati jarku ili kontrastnu boju.

Restauracija drvenih površina je poseban aspekt obnove starog drvenog nameštaja. Vreme i upotreba mogu dovesti do oštećenja i gubitka sjaja drvenih površina. Da biste vratili lepotu drvenom nameštaju, možete koristiti brusni papir za uklanjanje starih slojeva laka ili farbe. Nakon toga, možete primeniti specijalne proizvode za čišćenje i poliranje drveta kako biste obnovili površinu. Ovi proizvodi će pomoći u popunjavanju ogrebotina i oživljavanju prirodnog sjaja drveta.

Važno je napomenuti da obnova starog nameštaja zahteva strpljenje i pažnju. Potrebno je vreme i trud da bi se postigao željeni rezultat. Međutim, kada završite sa procesom obnove, bićete nagrađeni prelepim komadom nameštaja koji će izgledati kao nov.

Osim estetskih benefita, obnova starog nameštaja može biti i ekološki prihvatljiva opcija. Umesto da kupujete nov nameštaj, obnavljanje postojećeg može vam pomoći da smanjite svoj ekološki otisak. Takođe, obnova starog nameštaja može biti i finansijski povoljnija opcija u poređenju sa kupovinom novog nameštaja, tako da je ovo idealano rešenje.