Odgovornost prema zdravlju i analiza namirnica u laboratorijama 

Život bez hrane nije moguć za normalno funkcionisanje organizma i energiju uz pomoć koje činimo razne aktivnosti.

No, vrlo je bitno znati koja hrana nije u potpunosti najzdravija za nas i kako prepoznati i zaštititi se od nezdravih prehrambenih proizvoda. Tendencija da se kvalitet namirnica na tržištu iz godine u godinu pogoršava, sa sigurnošću izaziva ozbiljan pristup kako bi zdravlje moglo biti očuvano. 

Prevare u prehrambenoj industriji

Prevare na tržištu mogu biti razne, od smanjenja procenta mesa i drugih sirovina, potpunom zamenom proizvoda i dodacima štetnih komponenti i vode do netačnog merenja. Posledice konzumiranja proizvoda koji krše dozvoljene procente supstanci, kao i onih namernica kojima je istekao rok mogu biti velike. Mi, kao kupci i konzumatori ponekad moramo vršiti lične procene kvaliteta kako naše zdravlje ne bi bilo ugroženo.   

Meso i riba na tržištu 

Meso je podložno brzom kvarenju. Potpuna svežina sirovog mesa zadržava se svega nekoliko dana. Treba obratiti pažnju na miris, kiselost i boju, zatim fleksibilnost pri pritisku na proizvod. Kada je u pitanju riba – treba obratiti pažnju na škrge. Smeđa boja, kao i neprijatan miris mogu ukazivati na propadljivost. 

Mleko i jaja

Mleko i mlečni proizvodi na tržištu se najčešće prodaju u plastičnim ili staklenim posudicama. Ukoliko ste ljubitelji domaćeg mleka i pavlake koji su zasigurno zdraviji od kupovnih pasterizovanih proizvoda, možete proveriti da li su prodavci želeli da vas prevare tako što su proizvod razređivali kako bi dobili veće količine. U malu količinu mleka dodajte jod, ukoliko mlego poprimi plavičastu nijansu – ima dodatak skroba. Takođe, ukoliko se na flaši nalaze ostaci od mleka, velika je verovatnoća da ipak nije razređeno. No, kada je u pitanju kvalitet jaja, znajte da je najsvežije jaje staro do 7 dana. Pravilno čuvana jaja mogu zadržati svežinu ali ne kvalitet čak i do 90 dana. A da biste proverili šta kupujete na tržištu u prokuvanu vodu stavite sirovo jaje. Ukoliko ono potone – potpuno je sveže, ukoliko se penje do sredine – staro je oko 15 dana, a ukoliko pak potpuno pluta po površini – vreme je da ga bacite. 

Zašto treba proveravati svežinu hrane

Svakodnevni testovi koji se tiču svežine i kvaliteta namirnice mogu sprečiti razvoj raznih bolesti. Ukoliko ste proizvođači namirnica koje prodajete na tržištu, veoma je bitno da brinete o reputaciji i ljudskom zdravlju. 

Laboratorije i analize proizvoda

U specijalizovanoj laboratoriji možete izvršiti razna fizičko-hemijska ispitivanja, kao i mikrobiološke analize. Laboratorije nude profesionalne usluge i pristupačne troškove prilikom čega identifikuju toksine i bolesti, na primer prisustvo glista, trihineloze i slično. Da bi se odredila bezbednost mesa vršiće se procena prema mišićnim tkivima, organima i krvi. Laboratorije proveravaju i kvalitet mleka i mlečnih proizvoda kako bi se odredilo da li je mleko opasno zbog svoje kiseolosti ili koncentracije masti. Putem modernizovane opreme, moguće je proveravati prisustvo mrlja i krvi u unutrašnjosti jajeta. Laboratorije koje ispituju namirnice bilo da su u pitanju one životinjskog ili biljnog porekla, mogu odrediti i prisustvo metala, histamina, hormona, gmo, pesticida i tako dalje.

Nije bitno da li ste distrubuteri ili potrošači namirnica. Bitno je da budete odgovorni prema zdravlju i ispitate ili aktivno procenjujete kvalitet proizvoda služeći se sopstvenim testovima ili upotrebom laboratorijskih usluga.