hormoni stitne zlezde cena

Hormoni štitne žlezde – Hipotireoza i Hipertireoza

Štitasta (tiroidna) ili kako je još poznatija – štitna žlezda svojim hormonima reguliše rad brojnih organa u organizmu. Utiče na reproduktivno zdravlje, pravilan rast i razvoj, raspoloženje, metabolizam, kosti, ali i funkcionisanje brojnih organa kao što su srce, pankreas, mozak, koža, jajnici…

Poremećaji izazivaju brojne promene u organizmu i uzroci su nastanka brojnih stanja koja se često otkrivaju slučajno, laboratorijskom analizom krvne slike i antitela ove žlezde.

Ako postoje odstupanja od graničnih parametara lekar može da postavi dijagnozu usporenog rada štitnjače – Hipotireozu ili ubrzanog rada – Hipertireozu. Oba stanja ostavljaju loše posledice pa je važno pratiti savete lekara i lečiti poremećaj hormona da bi telo moglo da funkcioniše bez problema.

Koji hormoni pokazuju funkciju tiroidne žlezde?

Prilikom analize hormona štitne žlezde rade se T3, T4, TRH, TSH hormoni, a pored njih kompletnu analizu mogu da čine i fT3, fT4, TG, Anti TPO i Kalcitonin.

Najčešće se prvo analiziraju vrednosti TSH, T3 i T4 hormoni, njihov odnos i proporcije.

TSH reguliše proizvodnju T3 i T4 hormona, a ako su oni niski u organizmu raste TRH koji potom stimuliše hipofizu na ubrzani rad TSH da bi se proizveli hormoni u dovoljnim količinama.

Nizan nivo T3 i T4 hormona, uz visok TSH lekaru ukazuje da pacijent ima Hipotiroizam što znači i smanjenju funkciju žlezde i usporavanje njenog rada, ali i obratno.

Endokrinolog uz ove rezultate dijagnozu postavlja i na osnovu ultrazvučnog pregleda štitaste žlezde, po potrebi i biopsije, ali i dodatnih analiza koje će potvrditi razvijanje nekih od stanja kakav je Hašimotov sindrom, Bezedovljeva bolest, zapaljenje štitne žlezde, Plamerova bolest, druga autoimuna oboljenja, kancer…

Simptomi poremećaja rada štitnjače

U zavisnosti od toga da je povećano ili smanjeno lučenje T4 i T3 hormona i simptomi se razlikuju i kreću se od:

 • ubrzanog gojenja i ubrzanog mršavljenja, 
 • stvaranje akni po koži, 
 • nastanak policističnih jajnika, 
 • poremećaj nivoa šećera u krvi, 
 • tahikardija ili usporen rad srca, 
 • oticanje zglobova, 
 • problem sa neredovnom menstruacijom, 
 • promene raspoloženja, 
 • bol u telu, 
 • zaboravnost, 
 • problem sa koncentracijom, 
 • zamor…

Većinu simptoma je teško povezati sa hormonima štitne žlezde, ali lekar uz kompletnu krvnu sliku može naložiti i proveru njihovog nivoa radi utvrđivanja stvarnog uzroka brojnih problema u telu.

Cena analize hormona štitne žlezde omogućava česte provere bez većih izdataka

Laboratorije nude mogućnosti za grupno, ali i pojedinačno testiranje pa kada su u pitanju hormoni štitne žlezde cena se formira u zavisnosti od broja parametara koji se rade. Sa samo malom količinom venske krvi dobija se jasna slika o njenom funkcionisanju i pravilnom lučenju svih hormona koji su neophodni u telu.

Analize su povoljne čak i kada se rade zajedno, ali to lekar traži samo dok postavlja dijagnozu, a kasnije prati pojedine parametre i kontroliše dejstvo terapije.

Kompletna krvna slika i analize iz krvi pouzdano i tačno pokazuju kakvo je naše zdravstveno stanje. Analiza hormona tiroidne žlezde je jedna od važnih pretraga koje se mogu raditi i preventivno i u ranoj fazi mogu zaustaviti razvoj mnogih oboljenja i bolesti organizma.