Sa novom jaknom u novu zimu

Kada dođe jesen, mnogi roditelji se upuste u avanturu prebiranja po garderobi svog deteta i uklanjanju komada koje su deca prepasla. Tako ostanemo na polovini onoga što su nosili prethodne sezone i još jednom se potvrdi to koliko brzo rastu.

Tada se svode računi i pravi spisak onoga što je od garederobe potrebno za jesen, ali ipak najviše za zimu. I ono što je mnogim roditeljima najvažnije u svemu tome jeste da za dete izaberu jaknu i cipele u kojima će im biti toplo i koje će ih zaštititi od padavina. Samo da ne nazebu!

A onda dođe vreme za kupovinu dečje jakne

U radnjama nas, kao po običaju, čeKa pregršt raznih modela, boja, dezena, pa i cena – tako da smo odmah svesni da to nije uopšte lak posao. Pa još kada svemu tome dodamo i to koliko deca nemaju strpljenja za kupovinu (a ponekad ni odrasli), shvatamo da će taj poduhvat biti prilično naporan. Nedoumice su razne – kako da kupimo dečje jakne koje imaju sve te karakteristike u jednom – i da je topla, a opet da nije glomazna, da se dete u njoj može slobodno kretati, da je nepromočiva, i naravno, dopadljiva deci (po mogućnosti u njihovim omiljenim bojama i sa omiljenim crtanim likovima). Čini se da je lakši pšosao na onima sa starijom decom, ali i tu ima puno zamki. Sve u svemu, evo nekoliko saveta o tome kako da kroz sve to prođete što jednostavnije. 

Imajte na umu da su deca deca, i da ih hladno vreme ne sprečava da budu aktivni

To što se roditelji uvuku u topli dom kada dođe zima, deci je i te kako potrebno da budu aktivna i kada je temperatura da se smrzne nosić. Tako da se za to i treba spremiti, i to tako da se izabere jakna koja je topla i funkcionalna, odnosno da ima lagano punjenje koje će biti dovoljno prozračno da zadržava vazduh između tih vlakana, što je glavno u održavanju potrebne toplote. Današnje dečje jakne imaju različite gornje slojeve, i pamučne i sintetičke materijale , a treba izabrati upravo one koji su vodootporni i nepromočivi, kao i laki za odrzavanje.

Kaputići i ostale „lepe“ jakne

Mnogo je onih komada odeće za decu koja preslatko izgledaju, kao da su sa same dečje modne piste, ali ipak nisu praktični. Takvi su, na primer, kaputi, pamučne jakne, kožne jakne… Sve je to slatko, ali u tome se deca niti osećaju opušteno, niti je praktično za boravak napolju. Dakle, opravdano ih je imati, ali, recimo, za neke posebne prilike. I može se reći da dobro dođu ponekad u prelaznim periodima. 

Kako izabrati veličinu

Prosto morate da se pomirite za tim da jednom jaknom ne možete rešiti više sezona. Prevelika jakna detetu neće biti dovoljno topla, tako da je jako važno kupiti jaknu prave veličine. Ona ne sme da steže, ali ni da se prilikom podizanja ruku ne stvara onaj balon, koji ukazuje na to da je preširoka. Dobro je da jakna ima unutrašne dugme za stezanje kako bi se taj protok vazduha sprečio. Takođe, moramo spomenuti i da je veoma važno da se jakna jednostavno zakopčava i otkopčava da bi mališan mogao da što ranije uvežba samostalno oblačenje.