Sve što treba da znate o HDMI kablovima

HDMI kablovi su prilično jednostavni za upotrebu, korisni su i uz to vrlo pristupačni. Na ovaj način bismo najbolje mogli da opišemo HDMI kablove koji, iako deluju vrlo komplikovano, zapravo u velikoj meri olakšavaju naš život u svakom smislu!

Inače, HDMI kablovi odnosno sam njihov naziv predstavlja skraćenicu za multimedijalni međusklop visoke definifinicije. U redu, ovo vam verovatno ništa ne znači naročito ako se ne razumete u tehnologiju, čak, verovatno ste i prilično zbunjeni, ali u narednim redovima ćete saznati sve što je potrebno da znate o jednom od najtraženijih i najpopularnijih načina za povezivanje audio ili video uređaja.

Kako izgledaju i čemu služe HDMI kablovi?

Svi znate kako izgleda i kako se koristi USB, zar ne? E pa, HDMI kablovi su zapravo jako slični USB kablovima. Čak je i cena HDMI kablova slična ceni USB kablova. Dakle, jednostavnog izgleda, jednostavni za korišćenje, a jako korisni i praktični. Sve što možete da očekujete od jednog USB kabla, možete da očekujete i od HDMI kabla, kada je u pitanju funkcionalnost. HDMI kablovi takođe služe za povezivanje, s tim što u njihovom slučaju govorimo o povezivanju audio ili video uređaja sa ciljem prenošenja digitalnog signala.

Dakle, nešto drugačije u odnosu na USB, ali i dalje jako jednostavno. Ono što je takođe dobra stvar u vezi sa ovom vrstom kablova je to što su jako pristupačni kada je cena u pitanju, pa tako HDMI kablove možete nabaviti i za svega 300 dinara. Naravno, u slučaju naprednijih vrsta sa nešto naprednijim funkcijama, cena može biti veća, ali na kraju krajeva, o kojoj god vrsti da se radi, sigurno nećete potrošiti čitavo bogatstvo na kupovinu HDMI kablova.

Koje vrste HDMI kablova postoje?

HDMI kablovi postoje još od 2002. godine, a naravno da su se od tada konstantno unapređivali i razvijali. Ovo svakako potvrđuje i podatak da je samo u 2013. godini kupljeno preko tri milijarde uređaja koji podržavaju HDMI tehnologiju. Kako su prolazile godine, a tehnologija se sve više razvijala, prirodan sled okolnosti bio je taj da se zajedno sa njom razvijaju i HDMI kablovi. Za sada postoji sedam vrsta HDMI kablova, međutim, neke od njih se više ne koriste jer su zastarele.

Kada je reč o vrstama koje se i dalje koriste, kako je koja „dolazila“, tako je bila naprednija i imala je nove, dodatne karakteristike koje su joj omogućavale bolji rad i sveobuhvatnije korišćenje. Na primer, kablovi HDMI 1.3 su imali proširenu listu komandi i maksimalnu rezoluciju povećanu na 1600 piksela. Najnovija verzija HDMI kablova HDMI 2.0 podržava 4K UHD rezoluciju, a osim toga ima mogućnost višestrukih audio i video strimova što je veoma pogodno za povezivanje savremenih mobilnih uređaja sa nekim video ili audio uređajem.

HDMI kablovi i povezivanje mobilnih telefona sa HD televizorima

Kada je reč o HDMI kablovima, oni se najčešće i koriste za povezivanje mobilnih telefona sa HD televizorima i monitorima. Osim što mobilni telefon možete povezati sa televizorom ili monitorom, isti slučaj je i sa tablet računarima koji se pomoću HDMI kablova takođe mogu povezati sa već pomenutim uređajima. Ono što je zanimljivo jeste to da se trenutno radi na novim verzijama za koje se pretpostavlja da će u budućnosti moći da povežu više ekrana na samo jedan uređaj.