Kada i kako se koristi pumpica za izmuzavanje mleka?

Najveći broj saveta kada beba dođe usmeren je upravo na nju, a trebalo bi više računa povesti i o samim mamama, jer kada je mama dobro, onda je dobro i beba.

Kako je bebu potrebno presvlačiti, hraniti, negovati, obezbediti miran i lep san, tako je važno da i mama brine o svom zdravlju i svojim potrebama. Posebno je ovo važno u periodu dojenja, koji nije kratak, a koji nekada ume da bude jako naporan i mučan, posebno kada se stvore upale grudi. Kako do toga ne bi došlo, bitno je da se koristi pumpica za izmuzavanje mleka. Kada se koristi, kako se koristi, ali i kako se bira, to je ono što želimo da podelimo sa svim mamama.

Kako se bira pumpica za izmuzavanje mleka?

Najvažnija stavka pri kupovini jeste pogledati deklaraciju, jer je važno da pumpica za izmuzavanje bude medicinski testirana i odabrana. Ukoliko deklaracija ne postoji, dobro razmislite da li vam je takva pumpica potrebna. Nakon toga, odaberite onu koja će vama odgovarati, jer nije svaka pumpica za svaku dojilju.
Najvažniji deo jeste oblik i veličina levka. Određeni brendovi nude opciju nekoliko različitih veličina levaka, uz savetovanje kako da odaberete pravu, pa se time i vodite. Levak će vam obezbediti lako izmuzavanje mleka, bez ikakvih bolova i ostajanja mleka u grudima.

Kada je potrebno mleko izmusti iz grudi?

Postoji nekoliko situacija kada je važno da se pumpica za izmuzavanje koristi. U najvećem broju slučajeva, sa njom ćete se sretati skoro svakodnevno, pa je zato važno da vam bude udobna i sasvim odgovarajuća.
Mleko iz grudi se izmuzava kada niste u prilici da duži vremenski period dojite svoju bebu. Tada se mleko izmuzava vremenski oko 20 minuta po svakoj dojci. Pored toga, potrebno je izmusti mleko kada se dogodi da i nakon dojenja deteta osećate da su vam grudi natekle, pune mleka, kako ono ne bi dovelo do upale i neke infekcije. Osim toga, na taj način ćete obezbediti i uvek sveže mleko za svoje dete, što utiče na smanjenu pojavu grčeva.
Kada beba sisa samo iz jedne dojke, a ne želi više iz druge, jer se najela, bitno je da nakon dojenja izmuzete mleko iz dojke iz koje dete nije sisalo.
Dojenje nije teško i mučno, iako u prvim danima ono može takvim da se učini. Priroda je svoje uredila, pa je potrebno samo da pronađete dobar položaj i da osetite svoje dete kako mu najviše prija da doji, a onda će svako dojenje biti lagano i bez ikakvih problema, dok je pumpica za izmuzavanje tu da vam pomogne kada mleka jednostavno ima više u grudima.

Sterilizacija pumpice za izmuzavanje

Pumpica za izmuzavanje mleka se steriliše nakon upotrebe, to nemojte nikako zaboraviti. Danas postoje kese za sterilizaciju u koje se stavljaju delovi pumpice i onda se sve smešta u mikrotalasnu. Tu su i kućni sterilizatori koji će vam uštedeti vreme i koji su praktični za upotrebu.
Ali, ako nemate ništa od toga, dovoljno je da u proključalu vodu stavite medicinsku sodu bikarbonu i u to potpite delove pumpice nakon čega će biti spremni za ponovnu upotrebu.