Kako sačuvati DPF filter

 

Šta je DPF?

 

Filter za čišćenje čestica, DPF filter je keramički filter koji ima hiljade sitnih kanala ili otvora u obliku čepa koji zamrzavaju čađ na zidovima kanala i sprečavaju čestice da izađu iz vozila. Složena unutrašnja struktura prekrivena je slojem hemijskog katalizatora koji sadrži male količine plemenitih metala, obično platine ili paladijuma.

 

Čišćenje filtera

 

Da biste smanjili količinu čestica ili čađi iz izduvnih gasova, potrebno je podići temperaturu komore za sagorevanje. Dizelski automobili i kamioni proizvedeni nakon 2009. godine moraju imati ugrađeni DPF filter, a u nekim slučajevima i sistem redukcije selektivnih katalizatora (SCR). Ove komponente rade zajedno kako bi smanjile štetnost gasova i kada pravilno rade, uklone sve štetne čađi iz izduvnih gasova. Ovo ne samo da pomaže okolini, već i stvara mnogo čistiji motor. Motorno ulje ne postaje toliko prljavo koliko bi bilo bez svih ovih sistema koji su ugrađeni u vozilo. DPF filter takođe povećava životni vek motora istovremeno sa čišćenjem vazduha.

Nedostatak svega ovoga je da DPF filter treba redovno čistiti. Čestice čađi se pričvršćuju na oblogu DPF filtera dok motor radi. Ovaj proces čišćenja DPF filtera vrši se kroz proces koji se zove regeneracija. Postoji nekoliko različitih metoda koje različiti proizvođači koriste za čišćenje DPF filtera. Tu su poznate tri vrste regenracije – aktivna regenracije, pasivna regenracija i prislina regenracija.

 

Sprečavanje zamene DPF filtera

 

U zavisnosti od toga koliko je DPF filter blokiran, moguće je da procedure regeneracije ne mogu u potpunosti očistiti DPF filter.

Jedini način da se kompletno uklone čestice jeste da se ukloni DPF filter iz automobila i profesionalno se očisti, ili u potpunosti zameniti filter.

Ovo je izuzetno skupa stvar, jer zamenljivi DPF filteri mogu koštati više hiljada evra.

 

Šta može sprečiti normalnu regeneraciju?

 

  • Česte kratke vožnje, kao što je vožnja zaustavljanja u gradu, koje ne dozvoljavaju motoru da postigne ispravnu radnu temperaturu
  • Korišćenjem pogrešnog tipa nafte – vozila opremljena DPF filterom zahtevaju ulje „niske vrednosti“, kako bi se sprečilo nastanak viška
  • Problem sa drugim uređajem za kontrolu emisije, kao što je sistem recirkulacije izduvnih gasova ili problem sa dovodom ili sistemima za gorivo
  • Nizak nivo goriva – većina vozila neće izvršiti ciklus regeneracije ako je nivo goriva ispod ¼ rezervoara
  • Produžen interval servisiranja – nizak kvalitet ulja ili nivo će sprečiti odvijanje regeneracije
  • Upozoravajuća lampica motora – lampica upozorenja ili dijagnostički kod greške koja se čuva u ECU može sprečiti regeneraciju

 

 

 

DPF filter aditivi

 

Neki proizvođači imaju posebne aditive sisteme koji dopunjuju DPF sistem.

Ovo obično uključuje ubrizgavanje malog broja tečnosti, obično Cerijum-oksida, u mešavinu goriva, kako bi se omogućila regeneracija na nižim temperaturama.

Ovaj aditiv se obično nalazi u posebnom rezervoaru pored rezervoara za gorivo.

Ako vaše vozilo nije opremljeno ovim sistemom, postoji mnogo drugih tretmana za naknadni tretman goriva koje možete kupiti i dodati u svoj rezervoar za gorivo kako biste izvršili željeni efekat.

Uvek proverite kod proizvođača vozila pre korišćenja ovih proizvoda, jer neki možda nisu kompatibilni sa vašim vozilom.

Kada kupujete dizel motor, važno je proveriti da li je opremljen DPF filterom za čestice dizel goriva i da li će vaš stil vožnje omogućiti da se sistem iskoristi do njegovog punog potencijala ili če možda da izazove glavobolje i skupe popravke u budućem periodu korišćenja vozila.