Bog je imao suprugu?

isus zena
Iako sve religije Boga predstavljaju kao samca, zapravo, on je imao ženu, koja je kasnije uklonjena iz Biblije, tvrdi jedna naučnica iz Britanije….
Francesca Stavrakopoulou, oksfordski teolog i profesor na Univerzitetu u Exeteru, produbila je teoriju koju je još 1967. prvi izneo istoričar Raphael Patai, da su stari Izraeliti obožavali boga Jahvea i njegovu suprugu Ašeru.

“Možda ga znate kao Jahvea, Allaha ili Boga. A Jevreji, muslimani i hrišćani se slažu u jednoj stvari: on je jedan, jedinstven, usamljena figura, jedini kreator svega… Ili bismo mi samo voleli da je tako. Nakon dugo godina istraživanja istorije i religije Izraela, došla sam do zanimljivog i možda za mnoge neprijatnog zaključka da je Bog imao suprugu“, rekla je ova profesorica.

Ašera je bila moćna boginja plodnosti, čija se veza sa Jahveom naslućuje i u Bibliji i u zapisima iz 8. veka p.n.e., nađenim na grnčariji u Sinajskoj pustinji. Potvrde o postojanju boginje postoje i na tekstovima, figurama i amajlijama koje su iskopane u antičkom Ugaritu, današnjoj Siriji.

„Natpis je zapravo vapaj za blagoslovom, upućen ‘Jahveu i njegovoj Ašeri’. To je dokaz da su Jahve i Ašera bili božanski par. Takodje je važno znati da se u Bibliji, u Knjizi kraljeva, spominje da je Ašera bila obožavana u Jahveovom hramu u Jerusalemu. Tu piše da je statua Ašere stajala u hramu i da su joj žene pravile ritualnu odeću“, dodaje profesorica Stavrakopoulou, prenosi Discovery.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *