KAKVI MOGU BITI PREKRIVAČI ZA KREVET?

Opremanje stambenog prostora uvek je bilo izazovno i ono predstavlja proces koji se nikada ne završava. Nakon što ga opremimo osnovnim potrebnim stvarima pokućstva i nameštajem, kupujemo dekorativne stvari i ostale elemente koji prostor upotpunjuju. I tako godinama obnavljamo sve elemente. 

Osim dnevne sobe u kojoj se provodi najveći deo vremena, većina ljudi akcenat stavlja na uređenje spavaće sobe. Glavni razlog za to je što se ona koristi za spavanje i što je kvalitet sna jedna od glavnih stvari koja utiče na celokupno funkcionisanje i zdravlje čoveka. 

Adekvatan izbor kreveta i dušeka na kojima se spava je važna stvar, ali ne treba umanjiti značaj ni izboru posteljine i prekrivača za krevet. 

DEKORATIVNE SVRHE 

Prekrivači za krevet imaju više funkcija kada je njihova primena u spavaćoj sobi u pitanju. Oni unose red, utiču na celokupan izgled i sređenost, odnosno urednost prostora, ali imaju i zaštitnu funkciju za jorgane i jastuke kako bi ih zaštitili od prašine tokom dana kada posteljina nije u upotrebi. 

Pomoću njih lako se unosi red u spavaćoj sobi i u toku dana se uz njih ležajevi mogu koristiti i za sedenje jer štite posteljinu od direktnih uticaja. 

Uvek možete imati više modela i menjati kada vam jedan dezen i boja dosade. 

Uz adekvatan odabir koji je u skladu sa vašim ličnim željama i stilom možete naglasiti i stil koji preferirate u kući. Mogu biti napravljeni od raznih materijala, dezena i boja, a isključivo od vas zavisi koji ćete odabrati. 

Mogu doći u pakovanju za jastučnicama što će dodatno učiniti prostor čarobnim i posebnim. 

MOGU BITI SINGL I BRAČNI

Dakle prilikom kupovine i odabira treba razlikovati prekrivače za krevet u odnosu na njihovu veličinu. Ona treba da se uklopi sa dimenzijama ležaja i u osnovi se razlikuju dva standardna modela – oni koji odgovaraju veličini jednopersonskih i oni koji odgovaraju veličini većih bračnih ležajeva. 

Važno je napomenuti da prekrivači za krevet treba da prekriju i stranice. Zato se uvek biraju malo veće dimenzije u odnosu na ležaj. 

Svakako, ne treba ni preterivati i prekrivači za krevet ne treba da se vuku po podu zato treba u obzir uzeti i visinu ležaja. Dužina je važna i zbog toga što od nje zavisi održavanje odnosno koliko će biti učestala potreba za čišćenjem i pranjem. 

MOGU SE NAĆI U RAZNIM BOJAMA I DEZENIMA

Pri odabiru treba voditi računa o boji i dezenu iz više razloga. S obzirom da oni prekrivaju najveći deo nameštaja u sobi jasno je da ono što se na njima nalazi utiče na celokupan enterijer. Zato je odabir boje i dezena od izuzetnog značaja. 

Opšte je pravilo da svetlije boje inače utiču na dobro raspoloženje, prostor čine vizuleno prostranijim otvarajući ga i te kako mogu da prijaju svim čulima. Tamnije nijanse i boje treba birati isključivo u većim prostorima gde nema mnogo detalja i nameštaja i gde će dodavanje nekog drugog elementa u boji nadomestiti potrebnu vedrina i veselije boje. 

Lakši za održavanje su svakako oni tamnijih boja u odnosu na svetlije koji su podložniji prljanju u smislu da su na njima fleke vidljivije. 

Dezenirani prekrivači za krevet pokazali su se kao najbolja opcija i sa aspekta održavnaja, ali i kada je estetski momenat u pitanju