Automobili na akumulator – više od obične igračke

Automobili su bili stastusni simboli XX veka, pa se taj trend samo nastavio sve do danas. Pored toga što je prevozno sredstvo koje je neophodno u današnjim uslovima života, automobil se doživljava i kao član porodice ili dobar prijatelj. Pošto deca, koliko god da su mala, bar do svoje treće goodine uče po modelu, tj. pokušavaju da imitiraju sve što roditelji rade, zašto ne bi preslikali i vašu ljubav prema kolima.

Najpribližniji tome, u dečijem svetu su automobili na akumulator. Sve ređe deca voze „kolca“ po parkovima, a sve češće imaju svoje vlastite automobile na akumulator.

Zašto je potreban deci automobil na akumulator?

Kao mladi roditelji ćete imati prilike da čujete gomilu korisnih i beskorisnih saveta vezanih za svaki segment razvoja i vaspitanja vašeg deteta, pa i za auto na akumulator. Jednima će to delovati kao super ideja, dok će ostali negodovati jer dete treba podsticati da hoda, da trči, pa i da pada, a ne da pre vremena seda u auto. Oni, zapravo, ne znaju drugu stranu priče.

Vožnja i upravljanje automobillom na akumulator je veoma zahtevna radnja za vašeg mališana. Najpre će morati da savlada papučicu i nauči da nju drži sve vreme, jer tako „daje gas“. Druga vrlo bitna stvar, za koju će mu biti potrebno malo više vremena je sticanje osećaja za prostor. Začudićete se, zapravo koliko brzo deca, u odnosu na odraslog čoveka, mogu savladati ravnomerno pravolinijsko kretanje, rikverc i provlačenje kroz tesnace. Za prilično kratko vreme vaš mališan će se „pretvoriti u Šumahera“. Taj napredak u razvoju biće trajan.

Sve u svoje vreme

Ipak, teško je o ovome govoriti ukoliko detetu date neadekvatnu igračku, tj. kupite mu poklon kad mu vreme nije. Pri obeležavanju prvog rođendana, uvek se nađe neki imućan ili naročito velikodušan član porodice, kum, prijatelj, koji kupi automobil na akumulator. Dete je tada još malo, tek utvrđuje prve korake. Zatim, nedovoljno je veliko i da bi dohvatilo pedalu. Zog toga, pošto većina automobila na akumulator ima i daljinski upravljač, to postaje igračka za roditelje. 

Kako izabrati

Najjednostavnije je reći roze ili plavi. Iako dečaci više vole automobile, pored raznih dezena Spajdermena, Patrolnih šapa i sl, može se naći i Barbi varijanta. Zatim, postoje automobili na akumulator sa jednim sedištem ili sa dva sedišta. Tako da, ako imate dvoje dece, odmah planirajte ovaj sa dva. Što se tiče načina funkcionisanja, svaki autić ima akumulator, koji se puni. Uz svaki ćete dobiti punjač, adapter, koji se uključuje u struju. Pored njega, važan deo ove igračke je i motor. Što je motor za automobil na akumulator jači, duže će trajati.

Takođe bi trebalo povesti računa o jačini i kvalitetu plastike od koje je autić napravljen, jer će vaša deca, dok ne savladaju vožnju kako treba, često udarati u ivičnjake, čak i u zidove. Poslednja važna stavka je veličina, tj. nosivost automobila na akumulator. Morate voditi računa o visini i težini svog deteta, kako bi mu autić bio udoban i kako bi mogao da dohvati sve komande, pedale i udobno sedi. U suprotnom ćete auto morati vi da vaozite. Najčešće se na tržištu mogu naći autići koji mogu nositi težinu do 35 kg.