VIDI ZAŠTO JE AKTIVNI UGALJ VIŠESTRUKO KORISTAN


Osim zdravih navika – redovan san, fizička aktivnost, zdrava i uravnotežena ishrana, održavanju imuniteta i opštem zdravlju doprinose i brojni dodaci na prirodnoj bazi, suplementi, minerali ili vitamini.

Oni potpomažu održavanju neophodnog balansa u organizmu ili odstranjivanju trenutno nastalih tegoba. Jedan od takvih prirodnih preparata jeste i aktivni ugalj.

ŠTA PREDSTAVLJA I KAKO SE UNOSI U ORGANIZAM?

Aktivni ugalj je medicinsko sredstvo koje se razlikuje od običnog uglja, a nastaje kada se prirodni ugalj zagreva na visokoj temperaturi uz prisutne gasove. Tada se na njemu stvaraju pore, te površina uvećava. Dobijen specijalnom metodom, postaje prirodni preparat koji ima višestruku namenu. Nalazi se u formi kapsule ili praha, koji se konzumiraju oralnim putem – gutanjem kapsule ili rastvaranjem praha u vodi za piće. Na koji način će se uzimati, koliku dozu je potrebno uneti u toku dana i u kom vremenskom rasponu zavisi od razloga primene, kao i od uzrasta konzumenta.

ČEMU SLUŽI?

Aktivni ugalj ima sposobnost vezivanja štetnih materija, odnosno različitih toksičnih supstanci, kako organskog tako i neorganskog porekla, koje se nalaze u organizmu i koje se na taj način putem stolice mogu izbaciti. Otuda je vrlo koristan kod trovanja izazvanog različitim uzrocima, zatim za detoksikaciju organizma, radi umirenja stomačnih problema, koji se mogu javiti u vidu grčeva, nadimanja, pojave gasova, dijareje, kiseline u želucu. Načelno, olakšava proces varenja i umiruje napetost u stomaku, a takođe pospešuje i nivo dobrog holesterola u krvi. Zanimljivo je i da pomaže lečenju od mamurluka. Upotrebom aktivnog uglja celokupno stanje organizma biva bolje, a sam efekat vidan je nekad i za manje od jednog sata.

MERE OPREZNOSTI

Važno je znati da se aktivni ugalj ne zadržava, tj. ne razgrađuje u organizmu, već izbacuje kroz stolicu zajedno sa svim materijama koje je sa sobom „pokupio”, te da zato treba biti pažljiv pri upotrebi lekova za hronične bolesti kako se ne bi smanjilo njihovo dejstvo. Uvek ga treba upotrebljavati prema savetima i preporukama lekara jer može dovesti i do drugih neželjenih pojava, poput povraćanja ili zatvora.

PRIMENLJIV I ZA NEGU TELA

Osim za umirivanje tegoba, aktivni ugalj doprinosi i nezi tela budući da se koristi u kozmetici. Naime, preparati koji ga imaju u svom sastavu najčešće služe za čišćenje kože lica, koja nakon njihove primene biva izuzetno čista i nežna. Stoga se na bazi ove prirodne materije prave i sredstva koja se koriste u prevenciji pojave potkožnih bubuljica i mitisera. Takođe, dodat u šampon može pomoći u borbi sa kosom koja je masna i puna peruti.

Pored nege kože i kose, doprinosi i održavanju nege usta, odnosno zdravlju i higijeni desni i zuba, kao i njihovom beljenju, a pogodan je i u eliminaciji neprijatnog zadaha.

DOBAR EFEKAT POZNAT OD DAVNINA

Lekovita svojstva aktivnog uglja znana su već vekovima. Danas predstavlja pouzdan i proveren medicinski preparat, na prirodnoj bazi, čijom se jednostavnom upotrebom organizam vrlo brzo može pročistiti, a neprijatnost odagnati. Kako nije skup, a može poslužiti kao prva pomoć pri različitim tegobama, zgodno ga je uvek imati u ličnoj apoteci i nositi na putovanja.