Šta donosi 41. nedelja trudnoće?

41. nedelja trudnoće ste i sada se vaša trudnoća smatra prenesenom. Iako je vaš termin porođaja došao i prošao, ne brinite, veliki broj beba se rodi tokom 41. nedelje trudnoće ili kasnije a razlog tome nije prenesena trudnoća već pogrešno utvrđen termin, tj. Datum porođaja. Iako tehnologija kojom savremena medicina raspolaže napreduje, nije uvek moguće proceniti stvarnu nedelju trudnoće a zatim odrediti i termin porođaja pa se oko samo oko 5% trudnica porodi na dan termina. 

Sasvim je u redu što vam trudnoća duže traje

To što ste i dalje trudni gledajte sa vedrije strane – imate sasvim dovoljno vremena da se fizički i psihički pripremite za dane koji su pred vama. 

41. nedelja trudnoće izistkuje da redovno pratite kako se odvijaju stvari sa vašom trudnoćom i vašom bebom. Proveravaće da li se dešavaju promene sa vašim grlićem, na osnovu čega će proceniti da li će vaš porođaj biti indukovan i na koji način. Pored toga, uz pomoc CTG aparata i ultrazvučnog pregleda proveravaće vašu bebu.

Veoma je važno da imate poverenja u svog lekara i babicu koji će se pobrinuti da porođaj prođe bez nepredviđenih okolnosti i da sve, odnosno vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe bude u najboljem redu. Pored toga, verujte svom telu. 

Pokušajte da se opustite

Sada ste 41. nedelja trudnoće i još uvek se niste porodili što vas čini nervoznim i nestrpljivim. Postalo vam je naporno da se krećete, kako zbog težine tako i zbog bolova u mišicima i leđima. Ne prija vam ni ležanje, ni sedenjem ni hodanje što može uzrokovati dodatnu nervozu.Ipak, pokušajte da se opustite i uživate u omiljenim aktivnostima. Obezbedite omiljene knjige i časopise, serije i filmove u kojima ćete uživati tokom dana. Pustite laganu muziku, radite lagane joga vežbe, meditirajte ili uživajte u nekoj drugoj aktivnosti koja vas čini opuštenima tokom 41. nedelje trudnoće. Ako vam prija drušvo dragih ljudi, pozovite prijatelje i porodicu. 

Nemojte na sebe preuzimati velike odgovornosti i puno poslova, već uživajte u poslednjim danima vaše trudnoće. Dok se vi odmarate neka neko još jednom proveri da li je sve spremno za vaš porođaj i dolazak bebe: torba za porodilište, bebine stvari za porodilište, stvari za bebu koje će vam biti potrebne kod kuće i kutija za matične ćelije, ukoliko ste doneli odluku da ih sačuvate.

Razvoj vaše bebe tokom 41. nedelje trudnoće

Vaša beba je sada dobro razvijena i spremna samostalno da diše van materice, da se hrani i vari hranu, da plače i komunicira potrebe uz pomoć plača, da vrši fiziološke potrebe. Više na sebi nema lungo dlačice i verniks. Više ne raste u stomaku i smestila je se u porođajni kanal i na taj način se priprema za porođaj. Sada je teška oko 3600 grama, duga oko 52 cm i više ne raste. Ne zaboravite, ovo su prosečne mere bebe koje se rode tokom 41. nedelje trudnoće ali svaka beba je individua za sebe. 

Nadamo se da uživate u danima 41. nedelje trudnoće a samo je pitanje dana kada će vaša beba biti u vašim rukama.