ŠTA JE HIPERPIGMENTACIJA KOŽE?


Hiperpigmentacija je hronični poremećaj pigmentacije, koji se javlja na fotoeksponiranim regijama kože, odnosno na delovima tela koji su najviše izloženi sunčevim zracima. To su lice, dekolte i šake. Do nastanka hiperpigmentacije dolazi do povećane proizvodnje i nakupljanja melanina – pigmenta koji nam određuje boju kože.

UZROCI I VRSTE HIPERPIGMENTACIJE

Prvi uzrok je genetska predispozicija, a pored toga, tu su hormonalne promene, ultravioletno zračenje, traume i povrede kože. Mogu se javiti u nekim oboljenjima ili pri korišćenju nekih fotosenzitivnih lekova, u toku nekog lečenja.

Hiperpigmentacija se može ispoljiti u nekoliko oblika. Tu su efelidi ( pegice ), lentigo, melazma i postinflamatorna hiperigmentacija. Efelidi su hiperpigmentacija lica. Javlja se kod osoba svetlije puti, na koži oko svetlijih očiju i nastaju već u detinjstvu. Lentigo su solarne promene koje su u vidu okruglih, malih makula na fotoeksponiranim regijama, koje nastaju usled kumulativnog, štetnog delovanja Sunca. Takođe, lentigo je česta podvrsta hiperpigmentacije lica. Još jedna česta hiperpigmantacija lica je melazma, hronični poremećaj pigmentacije koji se simetrično javlja na licu. Uzrok je hormonalna promena koja se javlja u trudnoći ili korišćenjem kontraceptivnih pilula. Postinflamatorna hiperpigmentacija se javlja na mestima kože koja su pretrpela izvesnu traumu, bilo kakve povrede ( uboda, ujeda insekata ). Nastaje posle akni, ekcema ili fototoksičnim delovanjem nekih proizvoda, recimo parfema.

LEČENJE

Samo lečenje hiperpigmentacije zavisi od vrste i njene lokalizacije na telu. Koriste se kreme za kućnu upotrebu, kreme za izbeljivanje i sve više se koriste estetski tretmani, efekti i procedure. To su mezo – terapija , laserski tretman, hemijski piling. Sve ovo utiče na smanjivanje već stvorenog pigmenta. Smanjuje se i postepeno uništava na različite načine i ima zadovoljavajuće efekte i rezultate. Najbolji tretman za uklanjanje hiperigmentacije lica je derma melem, koji deluje na sve vrste ( i na melazmu i na postinflamatornu hiperpigmentaciju ). On smanjuje i proizvodnju i smanjuje nakupljanje melanina, a pored toga dovodi do revitalizacije kože i obnavlja epiderm, pa je ujedno i jedan od boljih ANTI – AGE tretmana. Hiperpigmentacija ne retko zahteva dugotrajno lečenje i sa godinama može da se pogorša. Zato osobe sa ovim problemom treba da prilagode svoj način života. Zaštita od Sunca, odgovarajuća odeća i korišćenje preparata sa visokim zaštitnim faktorom su od ključnog značaja. Pri tom, izabrani proizvod treba nanositi na kožu više puta tokom dana. Nije dovoljno da kremu stavite samo ujutru, a da recimo izlazite u 14 časova popodne. Neophodno je višekratno ponavljanje, da bi ovi preparati imali efekta, a da bi ti efekti dali rezultate. Nažalost, moramo shvatiti da je kod hiperpigmentacije lica čest recidiv ( često vraćanje ) i da, gde god je nekad bila prisutna, ponovo se vraća usled štetnog delovanja sredine. Kada se jednom ukloni, naučite da se čuvate Sunca!

Vitamin D koji dobijamo sunčanjem ima veliki značaj za naš organizam. Međutim, lekari napominju da je čoveku porebno samo oko 5 minuta na Suncu, da bi upio korisne sastojke. Zato, višesatno izlaganje Suncu može doneti više problema i štete vašoj koži, nego li koristi, čak i ako ste zaštićeni nekom kremom za sunčanje.