Kada su navlake za zube najbolje rešenje

Navlake ili zubne krunice predstavljaju određenu vrstu nadoknade u protetici, i one se trajno fiksiraju na prirodan zub, ukoliko on postoji. Ukoliko prirodnog zuba nema, onda se krunice stavljaju na zubni implant.

Na ovaj način se postiže vraćanje funkcije zuba, ali i poboljšanje celokupnog estetskog izgleda. Bezmetalne keramičke krunice postale su standard u pogledu estetike i funkcije zuba. One su istisnule iz upotrebe metalokeramiku kao materijal koji se nekada masovno koristio. 

Za razliku od metalokeramičkih koje imaju metalnu osnovu, bezmetalne keramičke krunice doprinose stvaranju idealne boje zuba i efekata koji daju prirodni izgled u vilici. Kako svi slojevi keramike osiguravaju fino lomljenje svjetlosti, i to iz svih uglova, bezmetalna keramička krunica verno prikazuje strukturu prirodnih zuba. Prednost cirkonijum keramike je što sam cirkonijum blokira prolaz svjetlosti, pa se koristi u slučajevima kada je prirodni, brušeni zub, na koji se postavlja krunica, puno tamniji od ostalih zuba. 

Idealni slučajevi za postavljanje navlaka za zube

Navlake za zube su idealno rešenje za pacijente kojima je pukao prirodni zub, ili je prirodni zub mnogo oštećen pa se na njemu ne može napraviti plomba. Ako su vaši zubi skloni karijesu, koji ih mnogo slabi, onda su krunice pravo rešenje za vas. Takođe, odlično rešenje su i ako imate lečene zube, na kojima su vidljivi tragovi oštećenja ili vam je ugrađen zubni implant. Ako ste nezadovoljni oblikom ili vam se ne sviđa boja vaših zuba, krunice su rešenje koje zadovoljava estetsku stranu u potpunosti.

Ukoliko niste sigurni da li su navlake pravi izbor za vaš lepši osmeh, preporuka je da prvo posetite stomatologa koji će vam predložiti najbolje rešenje, u skladu sa vašim problemom. Kao i kod svake dentalne procedure, stručnost neka vam bude na prvom mestu, ali i poverenje u izabranog zubara. Imajte na umu da ove procedure nisu neprijatne i bolne, jer se pacijentu daje lokalna anestezija. Savremene tehnologije su omogućile da pacijent pre bilo kakve procedure, može videti krajnji izgled uz pomoć 3D ili 4D snimka. Na taj način će se sigurno lakše upustiti u čitavu proceduru, kada vidi savršen krajnji rezultat. 

Detaljan prikaz procesa postavljanja bezmetalnih krunica

Sama procedura ugradnje obično se sastoji iz nekoliko etapa, i izvodi se tokom par poseta stomatologu. Brušenje zuba je najneprijatniji deo u čitavoj proceduri, ali se bol ne oseća zbog dejstva lokalne anestezije. U narednih nedelju dana, pacijenti nose privremene krunice, dok se ne izrade trajne. Neposredno pre uzimanja otiska, utvrđuje se oblik koji najbolje odgovara obliku vilice i vašem licu. Skeniranje otiska se vrši kompjuterski, nakon čega se izrađuju krunice koje treba da vam odgovaraju u potpunosti. One se prave preciznim brušenjem, uz lasersko sečenje cirkonijuma i sa maksimalnom preciznošću. 

Pre probe konačnog protetskog rada, radi se proba osnove, koja se izradjuje od čistog cirkonijuma i jako je tanka. Ovim probom se osigurava pravilno naleganje krunice na zub. Nakon ove faze rad se šalje na izradu konačne verzije. Pacijent, tokom druge probe, može reći ukoliko ima potrebe za nekom korekcijom. Moguće je menjati oblik, veličinu, kao i boju zuba. Bitno je naglasiti da se rad ne cementira sve dok pacijent ne bude zadovoljan u potpunosti.  Dan nakon cementiranja, obavezan je pregled stomatologa, zbog provere zagrižaja i prilagođavanja krunica.