Faktori neplodnosti na koje možete da utičete

Kada jedan par dođe u polikliniku za vantelesnu oplodnju rade se raznorazne provere, a prilikom određenih testova shvate da su brojne faktore rizike za neplodnost mogli da spreče svojim delanjem. 

Dobro je znate da brojne bolesti, stanja i nedaće možemo da predupredimo samo ako imamo dovoljno informacija i ako imamo dovoljno resursa, ali i motivacije. U svetu u kome sve više muškaraca i žena imaju problem da se ostvare kao roditelje možda je vreme da se zabrinemo i ako to planiramo u dalekoj ili bliksoj budućnosti počnemo da radimo na svemu što bi moglo da doprinese da sutra bez nekih većih problema uplovimo u roditeljske vode. 

Konzumiranje duvana

Iako smo i sami svesni svih rizika koje nosi duvan, prosto ne možemo da mu odolimo. I svesni smo da je to zavist i da nije tako lako otarasiti se tog poroka, koji stvarno postoje deo naš života i vrlo često nas kontroliše. Jedno od pitanja kada se sa svojim partnerom pojavite u poliklinici za vantelesnu oplodnju biće i da li pušite. Ovo je zaista jedan od faktora koji može mnogo da vam odmogne ne samo kada je samo začeće u pitanju, nego i kada je proces lečenja u pitanju. Pušenje jednako doprinosi neplodnosti i otežava proces lečenja i kod muškaraca i kod žena. Konkretno, ukoliko žena konzumira mnogo cigareta, ima veći rizik da dođe do pobačaja, od žena koje na primer ne konzumiraju duvan. Kod muškaraca pušača se može javiti erektivna disfunkcija, a takođe može se dogoditi i smanjen broj spermatozoida. Ukoliko ozbiljno planirate da imate decu i to istinski želite, onda vam neće biti problem da ostavite cigarete bar neko vreme dok se sve ne stabilizuje. 

Konzumiranje alkohola

Naravno i alkohol doprinosti pojavi mnogih bolesti, međutim, nama je uvek lepo kada ga konzumiramo. I konzumacija alkohola u nekim normalnim količinama je sasvim u redu. Međutim, problem nastaje kada se ta količina povećava iz dana u dan, kada se alkohol konzumira svaki dan i kada postane deo naše rutine. Akohol takođe može da doprinese da se više mučite prilikom začeća i ostajanja u drugom stanju. Tokom trudnoće alkohol može uticati i na pojavu nekih deformiteta. Kod muškaraca naravno alkohol, kao i svi drugi negativni poroci može uticati na broj spermatozodia. Akohol takođe može biti zavist i teško je odvojiti se od njega, ali kada imate jedan cilj i to možda najlepši cilj u životu, onda će vam sve ostalo biti lako. Sve je dogovor sa vašim partnerom. Svakako će vam ovaj savet dati u koju god polikliniku za vantelesnu oplodnju da odete. 

Gojaznost

Jedan od faktora rizika na koji takođe možete uticati jeste – gojaznost. Na žalost problem koji može biti povezan sa različitim vrstama stresa, ali takođe i sa raznim drugim bolestima. Pre svega mi hranimo neko nezadovoljstvo u sebi kada jedemo sve što stignemo, kada jedemo nezdravo i mnogo. I gojazne žene, ali i gojazni muškarci imaju problem sa neplodnošću. Gojaznost je nešto što se takođe leči. I ovde ne pričamo samo o gojaznosti kao bolesti, nego i o prekomernoj težini koja je isključivo izazvana našim lošim načinom života. Sa druge strane bulimija i anoreksija takođe imaju ogroman uticaj na neplodnost kod žena.