Kupovina u Budimpešti – Pregled najboljih šoping četvrti, pijaca i butika u Budimpešti

Budimpesta

Planirate put u Budimpeštu i pitate se gde da idete u kupovinu? 

Budimpešta ima raznoliku šoping scenu sa vrhunskim prodavnicama, lokalnim pijacama i jedinstvenim buticima. Naš vodič će vas odvesti u obilazak najboljih trgovačkih četvrti, pijaca i butika u Budimpešti, pomažući vam da se lakše snađete prilikom kupovine i otkrijete skrivena mesta koje ne biste pronašli u vodiču.

Prevoz do Budimpešte 

Do Budimpešte se može stići kolima, autobusom, avionom ili organizovanim kombi prevozom. Bez obzira na koji se vid transprta odlučite, prevoz do Budimpešte će trajati do 5 sati maksimum. Zbog dobre povezanosti sa Beogradom relativno se brzo stiže

Najbolji šoping kvartovi u Budimpešti

Ulica Vaci je najpoznatija pešačka ulica u Budimpešti sa luksuznim prodavnicama i suvenirnicama. Ulica je ispunjena međunarodnim i lokalnim brendovima, nudeći sve, od dizajnerske odeće do ručno rađenih suvenira. Prodavnica koju morate posetiti je Hungarian Heritage House, koja prodaje tradicionalni mađarski tekstil, porcelan i rukotvorine. Ako tražite jedinstvene suvenire da ponesete kući, ne možete pogrešiti sa mađarskim vinima, paprikom i vezenim tekstilom.

Avenija Andraši je veliki bulevar oivičen luksuznim brendovima i kulturnim znamenitostima. Avenija povezuje centar grada sa Trgom heroja i nudi slikovito iskustvo kupovine. Prodavnica koju morate posetiti je Fabrika porcelana Herend, koja prodaje najfiniji ručno rađeni porcelan u Mađarskoj. Još jedna prodavnica koju vredi pogledati je poslastičarnica Ruszvurm, koja prodaje tradicionalne mađarske torte i kolače. Ako tražite jedinstvene suvenire koje ćete poneti kući, ne možete pogrešiti sa mađarskim porcelanom, ručno rađenim nakitom i starinskim knjigama.

Koje pijace u Budimpešti treba posetiti

Centralna pijaca je zatvorena pijaca na tri nivoa sa tezgama sa hranom i štandovima sa suvenirima. Pijaca je popularna među turistima i meštanima, nudeći širok spektar tradicionalnih mađarskih jela i zanata. Obavezna hrana je mađarska salama, koja se pravi od mesa i začina lokalnog porekla. Još jedna popularna stavka je vino Tokaji, koje je poznato po svom slatkom i voćnom ukusu. Ako tražite suvenire, možete pronaći razne ručno oslikane keramike i vezenog tekstila.

Ekseri buvlja pijaca je ogromna pijaca na otvorenom sa antikvitetima, starinskom odećom i kolekcionarskim predmetima. Tržište je malo van utabanog puta, ali vredi putovati za one koji su zainteresovani za starinske predmete i retke nalaze. Deo pijace koji se mora videti jesu memorabilije iz komunističkog doba, koje uključuju propagandne postere, vojne uniforme i druge relikvije iz socijalističke prošlosti Mađarske. Još jedna popularna stavka su retro posteri, na kojima se nalaze dizajni iz 20. veka. Ako ste ljubitelj muzike, možete pronaći i veliki izbor vinil ploča.

Saveti za butike

Anna Amelie je šik butik sa odećom i dodacima mađarskog dizajnera. Prodavnica nudi jedinstven izbor artikala koji su dizajnirani i napravljeni u Mađarskoj. Obavezna stvar za kupovinu su kožne torbe, koje su napravljene od kože lokalnog porekla i dolaze u različitim bojama i stilovima. Još jedan popularan predmet su svilene marame, koje imaju jedinstvene printove inspirisane mađarskom narodnom umetnošću. Ako tražite savremeni nakit, možete pronaći i razne komade mađarskih dizajnera.

Printa je održiva modna prodavnica sa sito štampanim majicama i posterima. Prodavnica nudi ekološki prihvatljive modne predmete i suvenire sa jedinstvenim dizajnom. Obavezna stvar za kupovinu su majice sa sitoštampom, koje imaju razigrani dizajn inspirisan znamenitostima i kulturom Budimpešte. Još jedna popularna stavka su posteri, koji imaju jedinstven dizajn koji se izrađuje u kući. Ako tražite jedinstveni suvenir koji je takođe održiv, Printa je pravo mesto.

Odmor + Šoping = Budimpešta

Devojka u Budimpesti

Budimpešta nudi raznoliko iskustvo kupovine sa ponešto za svakoga. Bez obzira da li tražite vrhunske brendove, jedinstvene suvenire ili starinska otkrića, Budimpešta ima sve. Od luksuznih butika u ulici Vaci do eklektičnih tezgi na Centralnoj pijaci, šoping scena u Budimpešti je puna iznenađenja i blaga koja čekaju da budu otkrivena.

Kada kupujete u Budimpešti, važno je imati na umu neke praktične savete. Prvo, budite svesni svog okruženja i pazite na svoje stvari, posebno na prepunim pijacama. Drugo, nemojte se plašiti cenjkanja na pijacama i buvljacima, jer je to uobičajena praksa u Mađarskoj. Treće, obavezno zatražite obrazac za povraćaj poreza ako kupujete veliku količinu, jer možda imate pravo na povraćaj PDV-a.

Kada kupujete u Budimpešti, važno je imati na umu neke praktične savete. Prvo, budite svesni svog okruženja i pazite na svoje stvari, posebno na prepunim pijacama. Drugo, nemojte se plašiti cenjkanja na pijacama i buvljacima, jer je to uobičajena praksa u Mađarskoj. Treće, obavezno zatražite obrazac za povraćaj poreza ako kupujete veliku količinu, jer možda imate pravo na povraćaj PDV-a.

U zaključku, Budimpešta je raj za kupce sa puno opcija za sve ukuse i budžete. Bez obzira da li tražite luksuzne predmete, tradicionalne suvenire ili jedinstvene nalaze, trgovačke četvrti, pijace i butici su vredni istraživanja, a prevoz do Budimpešte je dobro organizovan.