Inseminacija

Procedure koje se najčešće koriste u lečenju neplodnosti

Lečenje neplodnosti obuhvata medicinske intervencije i procedure koje imaju za cilj da pomognu parovima koji imaju teškoće da dođu do trudnoće. 

Dve najčešće procedure u okviru lečenja neplodnosti jesu inseminacija (IUI) i vantelesna oplodnja (IVF). U pitanju su dve sasvim različite procedure, a koja će se preporučiti, zavisi pre svega od uzroka neplodnosti. 

Preduslovi za uspešno začeće

Važno je znati i da se često, pre okretanja intenzivnijim i složenijim procedurama, parovima najpre savetuju određene promene u stilu života. 

Kod nekih parova promene u načinu ishrane, dovoljno sna i opuštanja, te odvikavanje od pušenja i drugih štetnih navika, biće jedina potrebna pomoć, a pitanje je samo vremena kada će se ostvariti uspešna trudnoća prirodnim putem. 

Kod drugih, ovakve promene u životnom stilu svakako mogu doprineti uspehu medicinskih procedura i ubrzati ceo put dolaska do bebe.

Zato, bez obzira o kom uzroku neplodnosti je reč, mnogo može pomoći:

  • Održavanje zdrave telesne težine
  • Smanjenje stresa
  • Prestanak pušenja
  • Ograničavanje alkohola
  • Usvajanje uravnotežene ishrane

Postupci i procedure u lečenju neplodnosti

Nakon perioda pokušaja i saveta sa ginekologom, verovatno ćete biti upućeni na pregled kod specijaliste za reprodukciju. Doktor će uraditi seriju testiranja, uzeti u obzir vašu anamnezu, kao i period tokom kojeg ste pokušavali da začnete prirodnim putem, a zatim će razmotriti i sa vama porazgovarati o opcijama koje su vam na raspolaganju. 

Ove opcije mogu obuhvatiti različite medikamente i procedure. 

Lekovi za plodnost 

Lekovi za plodnost deluju na različite načine, u zavisnosti od toga koji aspekt plodnosti treba da poboljšaju i kod koga se primenjuju (kod žene ili muškarca). 

Ovi lekovi su često prva linija tretmana za neplodnost. Mogu regulisati hormone, stimulisati ovulaciju kod žena i poboljšati proizvodnju sperme kod muškaraca. Uobičajeni lekovi za plodnost uključuju Klomifen citrat, Letrozol i Gonadotropine.

Mnogi lekovi za plodnost regulišu hormone kako bi poboljšali proces ovulacije kod žena i proizvodnju spermatozoida kod muškaraca. To je često potrebno u slučajevima hormonskih disbalansa koji mogu uticati na plodnost.

Lekovi poput Klomifen citrata i Letrozola koriste se kako bi se stimulisala ovulacija kod žena koje imaju problema sa redovnim ovulacijama. Ovi lekovi pomažu povećanju broja sazrelih jajnih ćelija.

Prolaktin je hormon koji je obično povezan sa dojenjem, ali visoki nivoi prolaktina mogu uzrokovati probleme sa ovulacijom. Lekovi se koriste kako bi se smanjila produkcija prolaktina.

Intrauterina inseminacija (IUI)

Intrauterina inseminacija ili IUI uključuje unošenje sperme direktno u matericu žene oko vremena ovulacije. Cilj je olakšati susret sperme i jajne ćelije unutar materice kako bi se povećala verovatnoća začeća.

IUI se često koristi u sledećim situacijama:

  1. Kod problema sa cervikalnom sluzi – Ako cervikalna sluz ometa prolazak sperme kroz grlić materice, IUI može pomoći u umetanju sperme direktno u matericu.
  2. Kod problema sa muškom plodnošću – IUI se često koristi ako muškarac ima blage probleme sa plodnošću, kao što je blagi pad broja spermatozoida ili smanjena pokretljivost sperme.
  3. Kod neplodnosti nepoznatog uzroka – Kod nekih parova neplodnost ostaje nepoznata i IUI može biti prva opcija za pokušaj postizanja trudnoće.
  4. Kod oplodnje doniranom spermom: Parovi koji koriste doniranu spermu za začeće često se odlučuju za IUI.

In vitro fertilizacija (IVF)

In vitro fertilizacija ili IVF je visoko efikasna i napredna procedura. Uključuje oplodnju jajne ćelije spermom u laboratorijskim uslovima, nakon čega se rezultirajući embrioni prenose u matericu žene.

IVF se koristi u različitim situacijama, uključujući probleme sa jajovodima, mušku neplodnost, neuspeli pokušaji drugih tretmana za neplodnost, i neobjašnjivu neplodnost. Uspešnost IVF-a zavisi od različitih faktora, uključujući uzrok neplodnosti, starost žene i kvalitet embriona.

Intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI)

ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) metoda je specifična tehnika koja se koristi u postupku in vitro fertilizacije (IVF) kako bi se omogućila direktna injekcija spermatozoida u jajnu ćeliju. 

Ova tehnika je posebno korisna u slučajevima muške neplodnosti, gde spermu karakteriše niska koncentracija, loša pokretljivost ili morfologija.

Tehnologije asistirane reprodukcije (ART)

ART obuhvata razne napredne procedure, osim IVF-a i ICSI-a, kao što su gametni intrafalopijalni transfer (GIFT) i zigotni intrafalopijalni transfer (ZIFT).

IFT je tehnika gde se spermatozoidi i jajne ćelije uzimaju i zajedno se ubacuju u jajovode, gde se prirodno odvija oplodnja. Ova metoda se retko koristi danas.

ZIFT je sličan GIFT-u, ali se umesto jajnih ćelija i spermatozoida, prenose već oplođeni embrioni u jajovode.

Donacija jajne ćelije ili sperme

Ako osoba ili par ne može da proizvede održive jajne ćelije ili spermatozoide, mogu se odlučiti za donaciju jajne ili sperme kako bi ostvarili trudnoću.

Očuvanje plodnosti

Osobe koje se suočavaju sa medicinskim tretmanima koji mogu uticati na njihovu plodnost, kao što su hemoterapija ili zračenje, mogu razmotriti metode očuvanja plodnosti kao što su zamrzavanje jajašca ili sperme.

Hirurški zahvati

Hirurške procedure mogu biti potrebne kako bi se ispravili strukturalni problemi koji uzrokuju neplodnost, kao što su začepljeni jajovodi ili anomalije materice.

Na kraju, važno je napomenuti da izbor procedure za lečenje neplodnosti zavisi od specifične dijagnoze i individualnih okolnosti. Zdravstveni stručnjaci ili specijalisti za plodnost mogu pomoći u određivanju najprikladnijeg pristupa za svaki slučaj. 

Procedura lečenja neplodnosti može biti emocionalno i finansijski izazovna, pa je važno da osobe i parovi pažljivo razmotre svoje opcije i potraže podršku po potrebi tokom procesa.