plodni dani kod zene

Šta sve utiče na plodne dane i menstrualni ciklus žene?

Plodni dani žene se odnose na dane u menstrualnom ciklusu kada je najverovatnije da će doći do začeća – ukoliko se ima seksualni odnos bez zaštite. Ovi dani su poznati i kao period plodnosti ili plodni prozor.

Plodni dani zavise od dužine menstrualnog ciklusa i vremena ovulacije.

Tipično, menstrualni ciklus traje 21 do 35 dana, s prosečnom dužinom od 28 dana.Ovulacija je ključni događaj u menstrualnom ciklusu kada jajnik otpušta jajnu ćeliju (ovum) koja je spremna za oplodnju. Ovulacija obično nastupa oko 14 dana pre početka sledeće menstruacije, kod žena s prosečnim menstrualnim ciklusom od 28 dana. Međutim, kod žena sa dužim ili kraćim ciklusima, ovulacija će se dešavati ranije ili kasnije u ciklusu.Dužina menstrualnog ciklusa može varirati od žene do žene,  kao i kod iste žene tokom različitih perioda njenog reproduktivnog života. 

Faktori koji utiču na dužinu menstrualnog ciklusa  

 • Hormonska ravnoteža: Hormoni poput estrogena, progesterona, FSH-a (folikulstimulišući hormon) i LH-a (luteinizirajući hormon) igraju ključnu ulogu u regulisanju menstrualnog ciklusa. Promene u ravnoteži ovih hormona mogu uticati na dužinu ciklusa.

 • Ovulacija: Vreme ovulacije, odnosno trenutak kada se jajna ćelija oslobađa iz jajnika, može uticati na dužinu menstrualnog ciklusa. Ako dođe do kašnjenja u ovulaciji, ciklus će biti duži, pa se pomeraju i plodni dani kod žene.

 • Starost: Dužina menstrualnog ciklusa može varirati tokom različitih životnih faza. U adolescenciji, nakon menarhe (prve menstruacije), ciklus može biti nepravilan i duži. Tokom perimenopauze (period pre menopauze), ciklus može postati nepravilan i duži pre nego što žena uđe u menopauzu.

 • Fizički i emocionalni stres: Jak stres, bilo fizički ili emocionalni, može uticati na hormonalnu ravnotežu i izazvati promene u dužini menstrualnog ciklusa.

 • Telesna težina: Prekomerna težina ili niska telesna masa mogu uticati na hormonalnu ravnotežu i izazvati nepravilan ciklus ili kašnjenje ovulacije.

 • Ishrana i vežbanje: Loša ishrana, restriktivne dijete i prekomerno vežbanje mogu dovesti do hormonskih promena koje utiču na dužinu menstrualnog ciklusa.

 • Kontraceptivna sredstva: Korišćenje hormonskih metoda kontracepcije, kao što su oralne pilule ili intrauterini ulošci, može uticati na dužinu menstrualnog ciklusa.

 • Hormonski poremećaji: Određeni hormonski poremećaji, kao što su sindrom policističnih jajnika (PCOS) ili poremećaji štitne žlezde, mogu uzrokovati nepravilan ciklus.

 • Trudnoća i dojenje: Trudnoća i period dojenja utiču na menstruaciju i mogu dovesti do izostanka ciklusa ili nepravilnosti.

 • Medicinski tretmani i lekovi: Određeni lekovi ili medicinski tretmani mogu uticati na hormonalni status i dužinu menstrualnog ciklusa.

Zbog mnogo faktora koji mogu uticati na dužinu menstrualnog ciklusa, normalno je da ciklus varira iz meseca u mesec. Međutim, ukoliko primetite značajne i učestale promene u ciklusu koje vas zabrinjavaju, preporučuje se da se obratite lekaru radi evaluacije i saveta.

Kako očuvati zdravlje reproduktivnog sistema?


Briga o reproduktivnom zdravlju je veoma važna kako biste održali dobro zdravlje vašeg reproduktivnog sistema, planirali porodicu ili jednostavno osigurali da sve funkcioniše kako treba. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti za svoje reproduktivno zdravlje:

 • Redovne posete ginekologu: Preporučuje se da žene započnu redovne posete ginekologu od adolescencije, ili pre nego što započnu seksualnu aktivnost. Redovni pregledi podrazumevaju odlazak kod ginekologa jednom godišnje, osim ako doktor ne sugeriše češće preglede.

 • Kontrola kontracepcije: Važno je da koristite odgovarajuće metode kontracepcije kako biste se zaštitili od neželjene trudnoće. Razgovarajte sa svojim ginekologom o različitim opcijama.
 • Prevencija polno prenosivih infekcija (PPI): Korišćenje kondoma prilikom seksualnih odnosa može smanjiti rizik od prenošenja PPI. 
 • Pravilna ishrana i vežbanje: Održavanje zdrave ishrane i redovno vežbanje mogu pozitivno uticati na vašu reproduktivnu funkciju. 
 • Izbor životnih navika: Izbegavajte duvan, alkohol i druge štetne supstance
 • Planiranje trudnoće: Ako planirate trudnoću, razgovarajte sa svojim ginekologom i započnite sa uzimanjem prenatalnih vitamina pre nego što zatrudnite. 

Ovo su neki osnovni koraci koje možete preduzeti za svoje reproduktivno zdravlje. Redovne posete ginekologu omogućiće blagovremeno prepoznavanje potencijalnih problema i blagovremeno reagovanje.