Vodič za kupovina posteljina

Postoji razlog zašto je odeljak za posteljinu u robnoj kući tako veliki. U ponudi je često na desetine različitih vrsta jastuka, posteljina i prekrivača. Ne samo da postoje različite vrste predmeta, već se pojavljuju u svim različitim bojama, nijansama i veličinama. Prilikom odabira odgovarajućih posteljina kupci se često zbune i nisu sigurni šta je najbolje rešenje. Zato evo vodiča za kupovinu posteljina i drugih predmeta.

Bilo da se radi o posteljini, prekrivaču, jastucima ili dekorativnim čaršavima, važno je da se napravo razlika između različitih vrsta materijala, veličina i dezena kako bi se ove prostirke savršeno uklopile u enterijer.

Vrste posteljina

Iako se termini mogu malo razlikovati, postoji nekoliko vrsta posteljina.

Gornja, tzv. ravna posteljina obično se koristi u Severnoj Americi, ali retko u Evropi. Taj gornji čaršaf (takođe poznat i kao ravan čaršav) je čaršav koji služi da se prekrije ćebad ili jorgan i tako ga odvoji od kreveta. U Evropi se takva posteljina poznata kao navlaka za  jorgan. 

Donji čaršaf ima elastične ivice koje pristaju preko dušeka, pa otuda i naziv donji čaršaf. Kako su današnji dušeci postali mnogo deblji, važno je da proverite mere pre nego što kupite navlaku za dušek da biste se uverili da će se protezati skroz preko dušeka.

Prekrivač – ukrasna posteljina

Prekrivač je tanka, ukrasna obloga koja obično prekriva čitav krevet. Pamuk, šenil, vuna ili poliester uobičajeni su materijali za prekrivače.

Ova ukrasna tkanina koja ne dodiruje pod i obično ne prekriva jastuke. Tkani pokrivači ili tanki jorgani spadaju u ovu kategoriju. 

A kad je hladno, tu je jorgan!

Pokrivači se koriste za dodavanje topline. Dok neki ljudi samo koriste ćebe, drugi pored ćebeta koriste jorgan ili neki pokrivač. Pokrivači su najčešće napravljeni od vune, pamuka, poliestera, pliša od mikrovlakana ili mešavine vlakana.

Jorgan je sličan pokrivaču, a kao posebna vrsta posteljina koristi se navlaka za jorgan u koju se jorgan umota. Navlaka za jorgan pokriva i štiti jorgan. Poput koverte, ima otvor u koji je umetnut jorgan. Kada se jednom postavi unutra, otvor se zatvara pomoću dugmića ili rajsfešlusa. Navlake za jorgan su vrlo dekorativne i dostupne su u velikom broju boja i dezena.

Vrste jastuka

Ne samo da postoje različite vrste punjenja jastuka, već se pojavljuju i u različitim oblicima i veličinama.

Euro ili kontinentalni jastuk ili veliki kvadratni jastuk je ukrasni jastuk koji se naslanja na uzglavlje. Sadrži navlaku koja se skida u slučaju pranja.

Jastuk za spavanje je pravougaoni jastuk koji može da se kupi u tri veličine u zavisnosti od veličine kreveta i navika tokom spavanja. Dostupan je veliki broj različitih jastuka za spavanje.

Dekorativni jastuk, koji uglavnom služi da ulepša prostor, mali je jastuk koji dolazi u mnogim oblicima, veličinama i bojama. Kupci najčešće biraju dekorativne jastuke u skladu sa bojama enterijera.

Jastučnica – posteljina za jastuk

Jastučnica se koristi za pokrivanje jastuka za spavanje, ali i ukrasnog jastuka. Obično je pravougaonog oblika sa otvorom na jednom kraju u koji ubacujete jastuk. Preporučuje se da promenite jastučnicu najmanje dva puta nedeljno kako biste zaštitili kožu lica od pucanja ili iritacije kože.

Za jastučnicu se može reći da je tzv. posteljina za jastuk. Ove ukrasne obloge posebno se dizajniraju, jer imaju uglavnom dekorativnu funkciju i mogu se kupiti u različitim bojama, sa mnogo detalja i ukrasa.