Uredite dom parketima tamne boje

Na vama je da odlučite da li želite tamne ili svetle podove, da li želite parket ili laminat ili želite možda pločice ili beton. Svako kreira svoj dom u skladu sa vlastitim željama, ali i mogućnostima. Ukoliko ste se odlučili da vaš dom krase tamniji podovi, onda treba da znate nekoliko pravila. Sledeća pravila nisu pravila koja su striktno zapisana, već su tu samo kako bi vam pomogla da vaš stan izgleda bolje. Nekada nismo ni svesni da smo napravili grešku, ali kroz određeno vreme shvatimo da nekim stvarima i nije baš mesto u našem domu.

Zato, pre nego što načinite bilo kakve promene, treba da čujete i sledeće savete:

Tamni parket samo ako je prostorija svetla

Pravilo broj jedan jeste da možete da izaberete tamniji parket samo u slučaju da je vaša prostorija svetla, odnosno da ima dovoljno prirodne svetlosti. Ukoliko je to slučaj, onda ste prvi kriterijum zadovoljili i apsolutno je dozvoljeno da imate parket tamnije boje. Problem će biti ukoliko nemate dovoljno svetlosti u prostoriji, a onda i to malo svetlosti što imate „ubijete“ sa tamnim parketom. To će biti jako loš potez i primetićete vremenom da će vam smetati da boravite u toj prostoriji.

Najbolja vrsta tamnog parketa – hrastov parket

Hrastov parket je generalno jedna od najboljih vrsta parketa. I po izgledu, ali i po kvalitetu. Dakle, ukoliko čvrsto želite da imate parket tamne boje, onda vam preporučujemo da to bude hrastov parket. Generalno će se oštećenja na tamnijim parketima manje primećivati, ali dobro je da znate da hrastov parket i te kako trpi bilo kakve vrste, odnosno pokušaje oštećenja. Otporan je i veoma drugo traje. Možda najvažnija stvar, koju treba da napomenemo kada je hrastov parket u pitanju jeste činjenica da se njegova boja neće menjati tokom vremena. Naime, postoji mogućnost da hrastov parket promeni boju tek nakon nekoliko decenija, a tada je možda vreme i da ga zamenite novim.

Bez preteranog nameštaja na tamnim podovima

Kada imate tamni parket, onda ne smete da imate mnogo nameštaja na njemu. Takođe, vrlo je važno da obratite pažnju i na dizajn nameštaja, kao i na boju nameštaja. Trebalo bi da boja nameštaja bude što svetlija, a sam dizajn nameštaja što jednostavniji. Na taj način ćete postići da vaš stan izgleda apsolutno prefinjeno i luksuzno.

Vodite računa o boji zidova

Vrlo je važno da boja vaših zidova bude prilagođena i parketu. Ni u kom slučaju boja zidova ne sme biti previše tamna. Tamni parket će na neki način smanjiti prostor i iz tog razloga vam trebaju zidovi, koji će ga malo učiniti ipak prostranijim i koji će se lepo uklopiti sa tim parketom, ali i sa celokupnim izgledom stana. Možete odabrati jedan zid, koji će biti u nekoj boji interesantnijoj, ali ostale zidove morate da svedete na neke fine, blage nijanse.

Tamni podovi – ako vam je stan veliki

Tamni podovi se preporučuju ukoliko imate velike stanove. Na taj način tamni parket će ublažiti taj osećaj „praznine“ i dom će odmah postatiti topliji. To treba da  znate i ukoliko se niste na početku odlučili za tamni parket, da obavezno u takvim stanovima morate da imate velike etisone, tepihe ili nešto slično, kako vam dom ne bi izgledao „hladno“.